fbpx
RTR Planeta

Tovább terjeszti az egyik magyar kábelszolgáltató a betiltott szélsőséges orosz tévécsatornát, az RTR Planetát

A Media1 olvasója videót is készített arról, hogy az egyik hazai kábelszolgáltató, a közepes méretűnek számító Tarr Kft. még ezekben a napokban is terjeszti a június 3-i EU Tanácsi rendelettel terjesztési tilalom alá vont RTR Planeta nevű orosz szélsőséges, uszító jellegű tévécsatornát 8 megyében, holott ezt már hetek óta nem tehetné. Megkérdeztük a szolgáltatót és a hatóságot, amelyik korábban ellenőrzéseket ígért, ez hogyan lehetséges.

Mint arról a Media1 beszámolt, az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről szóló, a 2022. június 3-i, azaz közel egy hónapja elfogadott 2022/879 EU Tanácsi rendelettel módosított 2014. július 31-i 833/2014/EU rendelet értelmében valamennyi magyarországi műsorterjesztő szolgáltatásban június 4. óta tilos továbbítani a rendelet visszavonásáig a következő orosz nyelvű csatornákat:

  • RT – Russia Today English
  • RT – Russia Today UK
  • RT – Russia Today Germany
  • RT – Russia Today France
  • RT – Russia Today Spanish
  • Sputnik (Szputnyik)
  • Rossiya RTR / RTR Planeta
  • Rossiya 24 / Russia 24
  • TV Centre International

A rendelet június eleji, vagyis immáron közel egy hónappal ezelőtti változására, vagyis arra, hogy a kivastagított három csatornával bővült június elején az EU által még február végén, az orosz-ukrán háború kitörését követően betiltott orosz állami propagandatelevíziók listája, a kis- és közepes méretű kábeltévéseket tömörítő egyik szakmai szervezet, a Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) még körlevélben is figyelmeztette a tagjai közé tartozó kábelszolgáltatókat. Az MKSZ körlevelében az állt, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzi, hogy a disztribútorok felfüggesztették-e a terjesztést. (Korábban a hatóság a sajtón keresztül is ezt ígérte.)

Ennek ellenére a Media1 egyik olvasójától még tegnap, vasárnap több videót is kaptunk arról, hogy jelenleg is elérhető a 8 megye több mint 350 településén jelenlévő, és ezzel nagyjából közepes méretűnek számító TARR Kft. nevű kábelszolgáltató hálózatán az uniós szankciók újabb körében betiltott szélsőséges, uszító csatorna, az RTR Planeta (Rossiya RTR).

A csatornát egyébként az elmúlt években, még az Ukrajna ellen indult háború előtt is is rajtakapták hatóságok párszor, amint megsértette az európai audiovizuális irányelvet: gyűlöletbeszédet sugárzott, idegen államok likvidálását támogatta, ezért olyan is előfordult, hogy 3 hónapig szünetelt bizonyos tagállamokban a terjesztése. Az orosz tévécsatornán egyébként műsora van Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistájának is.

Olvasónk megerősítette, hogy a terjesztési tilalom alatt lévő tévécsatorna nem csak tegnap, de ma, hétfőn is elérhető volt háztartásában. A vasárnapi videó esetében kértünk és kaptunk tőle olyan változatot is, amelyen jól látható a dátum és az időpont is, vagyis tényszerű, hogy a TARR nem kapcsolta le az orosz adást június elején. Ezt a videórészletet mutatjuk alább.

Ezt támasztja alá az is, hogy még jelenleg (2022.06.27. 13:20) is elérhető a TARR Kft. honlapján lévő csatornakiosztásban az RTR Planeta a 170. programhelyre, a 450 MHz-re téve.

Az RTR Planeta a TARR Kft. csatornakínálatában 2022.06.27-én délben, közel egy hónappal az uniós betiltás után
Az RTR Planeta a TARR Kft. csatornakínálatában 2022.06.27-én délben, közel egy hónappal az uniós betiltás után

Megkerestük a kábelszolgáltatót és a hatóságot kérdésekkel

Néhány órával ezelőtt megkerestük az ügyben az említett kábelszolgáltatót és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is. A kábelszolgáltatótól egyrészt azt kérdeztük, miért nem tartják be az uniós szabályozást, vagyis miért nem vették ki a kínálatból a csatornát, másrészt nem érzik-e aggályosnak, hogy a szomszédunkban dúló háború idején egy olyan csatornát terjesztenek, melyet már korábban is többször el kellett sötétíteni (volt amikor 3 hónapra), amiért az említett csatorna megsértette a vonatkozó uniós irányelveket, és például más államok likvidálását népszerűsítette.

Kérdeztük továbbá a Koltay András vezette média- és hírközlési hatóságtól, hogy összesen hány ellenőrzést végeztek munkatársaik az elmúlt időszakban az orosz dezinformációs csatornák ügyében, hogy az RTR Planeta illegálissá vált terjesztése még nem tűnt fel nekik, és nem léptek fel a szolgáltatóval szemben.

Válasz egyelőre egyik helyről sem érkezett, de amint bármely fél reagál, hírünket frissítjük, illetve beszámolunk  friss fejleményekről a szélsőséges csatorna terjesztése ügyében.

Hónapokkal ezelőtt a MÚOSZ és a Momentum is felszólalt az RTR Planeta kapcsán

Mint arról beszámoltunk, a Vodafone Magyarország és a Telekom Magyarország is a legvégsőkig terjesztette az RTR Planetát, annak ellenére, hogy még februárban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a háborús uszítás kárainak enyhítése érdekében megkérte a társadalmilag felelős szolgáltatókat, hogy amint lehet, szüntessék be a csatorna terjesztését. Hasonlót kért az egyik ellenzéki párt, a Momentum is.

Akkoriban ugyan az RTR Planeta neve még nem szerepelt az uniós tiltólistán, de egyrészt a csatorna szélsőséges előélete már ekkor is ismert volt, másrészt a kábelszolgáltatók normál szerződésmódosítás keretében 60 napon belül jogszerűen, uniós közrehatás nélkül ki tudták volna venni kínálatukból a csatornát. A csatorna szélsőséges mivolta az elmúlt időszakban még tovább is romlott.

Mivel önmaguktól a szolgáltatók nem törölték a kínálatukból a propagandaadót, így került sor végül az EU-rendelet változására, kihúzva azt az érvet, hogy ők azért terjesztik ezeket, mert az EU megengedte. Ahogyan azt megírtuk, a Telekom és a Vodafone végül felfüggesztette az említette csatorna terjesztését, de különös módon mindkét szolgáltató a honlapján még most a hétvégén is szerepeltette azt a csatornakínálatában, ami miatt felvetődik, hogy ezzel félrevezette a tévészolgáltatása iránt érdeklődőket a csatornakínálattal kapcsolatban. A csatornahelyeken mindenesetre a Telekom és a Vodafone esetében az RTR Planeta uniós felfüggesztésére utaló üzenet látható, vagyis a nézők nem láthatják az adást.

A betiltott RTR Planeta programhelye a Vodafone-nál
A betiltott RTR Planeta programhelye a Vodafone-nál

 

Az RTR Planeta betiltására utaló üzenet a Telekom 125. programhelyén
Az RTR Planeta betiltására utaló üzenet a Telekom 125. programhelyén. Fotó: Media1 / olvasónktól

Frissítés (2022.06.29)

Itt a friss fejlemény!

Kevesebb mint 24 órával a Media1 cikke után, keddre a TARR Kft. hálózatáról végül eltűnt a június eleje óta terjesztési tilalom alá eső tévécsatorna. Sem a TARR Kft., sem az NMHH nem válaszolt az ügy kapcsán. Erről különálló hírünkben olvashatnak bővebben.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Követhet minket Facebookon is, és már van Telegram-hírcsatornánk is. Twitteren itt követhet minket.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások