fbpx
Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke

„Nem ért minket sokként az intézményesített frekvenciafosztás” – A Klubrádió elnöke arról, hogy a Spirit FM megnyerte a Budapest FM 92,9 MHz pályázatot

Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke és többségi tulajdonosa azt mondta a Media1 érdeklődésére, miután kiderült, hogy a Spirit FM megnyerte a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázatot, hogy nem érte a rádiójukat sokként a szerinte intézményesített frekvenciafosztás, azaz a végeredmény. Nem valószínű, hogy elindulnak másik frekvenciapályázaton, derült ki Arató nyilatkozatából.

„Kíváncsian vártuk, mit talál ki a Médiatanács arra, hogy nehogy a Klubrádiónak újra legyen frekvenciája”

– így kezdte Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke a Media1-nek péntek délután telefonon, az eredménytelensége miatt megismételt Budapest FM 92,9 MH közösségi rádiós pályázat mai eredményhirdetése után a végeredménnyel kapcsolatos kommentárját. Mint a Media1 elsőként beszámolt: a Klubrádió pályázata egy ponttal kevesebbet ért el, mint a másik pályázó, a frekvenciát tavaly óta ideiglenes jelleggel használó, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM.

Arató azt mondta a Media1-nek: szerinte önmagában az is törvénytelen volt, hogy a Médiatanács egyáltalán pályázatot írt ki a Budapest FM 92,9 MHz újrahasznosítására. (A bíróságok ezt nem így látták.) A Klubrádió többségi tulajdonosa hozzátette, a pályázat végén a Médiatanács most azt állapította meg, hogy mindkét pályázó megfelelő pályázatot nyújtott be, de a Spirit FM vállalásai jobban tetszettek a grémiumnak, mint a Klubrádióé.

A Klubrádió új stúdiója
A Klubrádió stúdiója

Arató azt mondta, „kíváncsian várjuk, hogy ha a Médiatanács szerződést köt a frekvenciánkat bitorló entitással”, akkor a grémium ellenőrzi-e majd a későbbiekben, hogy a médiaszolgáltató, a Spirit FM annyi ismétlést ad-e, mint amit vállal, és ha nem, akkor észleli-e majd, hogy rosszul hirdetett végeredményt.

Arató András hozzátette, szerinte:

„nehéz megállapítani, hogy a döntés siralmas vagy inkább nevetséges”.

A Klubrádió igazgatósági elnöke azt is mondta lapunknak, ő nem emlékszik olyanra, hogy a Médiatanács frekvenciapályázatában szerepelt volna az a kitétel, hogy majd figyelembe fogják venni a műsorismétlések arányát.

Még nem tudják, hogy fordulnak-e jogorvoslathoz

Arra, hogy fordulnak-e jogorvoslatért, Arató András azt mondta a Media1-nek, egyelőre mérlegelik a lehetőségeket, és majd az alapján fontolják meg a kérdést, erre tehát még korai lenne válaszolni a Médiatanács közleménye alapján. Azt is mondta, egy per költséges és hosszadalmas, ezért ezt mindig alaposan mérlegelni kell.

Klubrádió
Klubrádió

Megkérdeztük, hogy pályáznak-e esetleg másik frekvenciára. A Klubrádió elnöke azt mondta erre, egyrészt akkor kell átmenni a hídon, ha odaérnek, másrészt azonban ő nem lát szabad, pályázható frekvenciákat. Arra, hogy a Tilos Rádió által használt frekvenciát például épp most, a nyáron fogja megpályáztatni a testület, azt mondta, olyan frekvenciákért semmiképp sem indulnak el, amelyeket morálisan kifogásolhatóan vett el a Médiatanács valakitől. Szerinte ezért aggályos az, hogy a Közösségi Rádiózásért Egyesület (a Spirit FM) elindult a Budapest FM 92,9 MHz pályázaton.

„Intézményesített frekvenciafosztás”

Arató András azt mondta, szerinte a Médiatanács intézményesített frekvenciafosztást végez. Hozzátette, már csak azért sem terveznek elindulni másik pályázaton, mert nem lenne konzekvens, hogy ugyanannál az entitásnál pályázzanak ismételten, amelyik egyszer már elvette a frekvenciájukat, ugyanis ezek után nem bíznak benne, hogy a testület őket valaha is győztesnek hozná ki, amíg ez a mostani rendszer van.

A Klubrádió elnöke hozzátette:

„az internetes műsorterjesztésük kitűnően működik, valójában nem ért minket sokként a rendszer-konform, tisztességtelen döntés.”

Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa és elnöke
Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa és elnöke a Klubrádióról szóló könyvével a kezében

Nincs fejlemény Strasbourgban sem, de frekvencia onnan amúgy se jöhet

A Media1 érdeklődött arról is, hogy áll a strasbourgi nemzetközi bíróságon a Klubrádió ügye, amit idén januárban indítottak a Magyar Állam ellen. Arató azt válaszolta erre, a pertől azt nem is remélhetik, hogy visszakapják a frekvenciájukat, Strasbourgnak nincs kompetenciája frekvenciát adni, vagyis ezek a perek általában kártérítési jellegűek. Megemlítette, hogy az eljárás egyébként akár évekre is elhúzódhat, tehát ez a mostani helyzetükre amúgy sem nyújtana megoldást.

Arató egyelőre a tavaly indult uniós kötelezettségszegési eljárás kapcsán sem tud újabb fejleményről. Ezek lassú, hosszadalmas eljárások – húzta alá.

Folytatják tehát a netes rádiózást. Az ügy előzményeiről, így a Médiatanács most lezárt pályázatáról itt érhetők el a Media1 írásai.

Frissítés 17:33

Időközben a Spirit FM közleményt adott ki. A végleges frekvencia kapcsán bejelentést is tettek, amiről ITT érhető el a Media1 híre.

Még több hír érhető el a Media1-en. Kérheti híreinket Telegramon is. Ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások