fbpx
Bíróság, ítélet.

Jogerős ítélet ellenére sem adja át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a kért közadatokat az Átlátszónak

Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márciusban jogerőssé vált ítélet ellenére sem mutatja meg az élelmiszercsomagokkal kapcsolatos közérdekű adatot.

Jogerősen is pert nyert az Átlátszó a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen – számolt be az oknyomozó portál ma, szerdán.

Mint azt felidézték, még tavaly májusban arról írtak, hogy 2018 óta oszt uniós pénzből a megváltozott munkaképességűeknek és a rendkívül alacsony jövedelmű időskorúaknak élelmiszercsomagot a gyermekvédelmi főigazgatóság. A cikkben a közbeszerzési adatokat összevetve megállapították, hogy a csomagok egyre többe kerülnek, és a bevont rászorulók száma is jelentősen megnőtt.

Az akkori gyűjtésük alapján az élelmiszereket olcsóbban is be lehetett volna szerezni, és voltak benne olyan árucikkek is, amelyeket szakértők szerint célszerűbb lett volna mással helyettesíteni.

Bemutatták, hogy a csomagba 21 tétel került, és a nyertes cégnél ez 17.100 forintba került, míg nagykerben ez alig került többe 9.000 forintnál.

Kérte a szerződést az Átlátszó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mégsem adta

Az RSZTOP (Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program) keretszerződés tartalmazott egy záradékot is, amelyben a három nyertes tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott – ezt nem adták ki az Átlátszónak, ezért az oknyomozó portál pert indított.

„Ez azért lényeges, mert a keretszerződés szerint árat emelni a KSH mutatói alapján lehetne, ez utóbbi adatai szerint pedig az élelmiszerek inflációja 2018-2019 években kumuláltan 9,8 százalék volt”

– írták a mai hírükben.

Átlátszó.
Fotó: Kasza János / Media1

Első- és másodfokon is pert nyert az oknyomozó portál

Első fokon tavaly októberben ítélt az Átlátszónak a Fővárosi Törvényszék, majd idén a Fővárosi Ítélőtábla is úgy látta, jogos közérdekű adatokat kértek ki. Az immár jogerős ítéletben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság:

  • az eljárás megszüntetését kérte a kereset elkésettségére hivatkozva,
  • a kereset elutasítását és a felperes perköltségben marasztalását indítványozta, ugyanis szerintük az uniós pénzből osztott csomagok tényleges árai üzleti titkok.

A Fővárosi Ítélőtábla ezzel szemben úgy látta, „a Kbt. 44. § (2) bekezdése folytán nem nyilváníthatók üzleti titokká az Infotv. 27. § (3) bekezdése szerinti közérdekből nyilvános adatok, így a közbeszerzési eljárásban tett ajánlatok sem” – idézte az ítéletet az Átlátszó.

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Az ítélőtábla szerint „a zártan kezelt adatokat tartalmazó táblázatokat önmagukban alkalmatlannak találta annak alátámasztására, hogy az alperessel szerződő gazdálkodó szervezetek számára aránytalan sérelmet jelentene az egyes tételek nyilvánossága, különös tekintettel arra, hogy az ajánlatok összértéke eleve nyilvános”.

A bíróság szerint a gyermekvédelmi főigazgatóság az üzleti titkokra „vonatkozó puszta hivatkozását meghaladóan mindezt nem bizonyította. Az ajánlattevők ismerték a versenytársak ajánlatainak összértékét és ehhez képest az egységárak utóbb történő megismerése nem veszélyezteti a közpénzek hatékony felhasználását.”

Az ítélet 100 ezer forint megfizetésére kötelezte a gyermekvédelmi főigazgatóságot. A döntés március 24-én, vagyis közel 2 hónappal ezelőtt vált jogerőssé, de az adatokat továbbra sem kapta meg az oknyomozó portál.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */