fbpx
Részlet az M1 Híradóból.

Fontos információkat hallgatott el az M1 Híradó az orosz-ukrán háborúról szóló híradásaiban

Több aggályos dolgot is talált a Szabad Európa az M1 Híradó anyagai kapcsán. Ezek a hiányosságok főleg Vlagyimir Putyin orosz elnök számára kedveztek.

Az országgyűlési választás előtti és utáni egy-egy hét esti M1 Híradóit nézte meg a Szabad Európa, a tapasztalataikat ezután egy most megjelent írásukban összegezték.

A választást megelőző kampányidőszakban a Fidesz kampányüzenetei voltak hangsúlyosak. Hosszasan taglalták a riportokban, hogy milyen következményekkel járna, ha az orosz energiahordozókra embargókat vetnének ki. Ezzel szemben az állt, hogy az ellenzék az esetleges győzelme esetén azonnal megszavazná ezeket a szankciókat, ezzel úgymond tönkretéve Magyarországot. Az ellenzék kapcsán azt is állították, hogy „belerángatnák az országot a háborúba” – a szóban forgó bejátszások főleg Orbán Viktor és Szijjártó Péter nyilatkozataira épültek, a háborúpártisággal megvádolt ellenzéki politikusok megkérdezése nélkül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatai is helyet kaptak a közmédia híradójában, például amikor Orbán Viktornak üzent – az erre adott orbáni választ is megismerhették a nézők. Az M1 hírműsorában kritikátlanul vették át azokat a kormánypárti kampányelemeket, amelyek azt hangoztatták, hogy az ukrán elnök beavatkozik a magyarországi választásokba.

Részlet az M1 Híradó április 11-i adásából.
Egy pillanat az M1 Híradó április 11-i adásából. Fotó: M1 Híradó / adáskép

A választást megelőző, Ukrajna melletti, „Legyen végre béke!” című tüntetésről is beszámolt az M1, ám azt a rendezvény címével is ellentmondva háborúpárti tüntetésként állították be. Juhász Péter felszólalását idézték, és azt emelték ki, amikor épp arról beszélt, hogy milyen kevesen mentek el a demonstrációra.

Az ötperces bejátszásban eközben Dömötör Csaba államtitkár, ifj. Lomniczi Zoltán CÖF-szóvivő és Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciójának szóvivője is elismételte, hogy a „háborúpárti baloldal háborúpárti tüntetéséről” van szó.

Csúsztatások és hiányosságok

A választást követően az M1 Híradó – valótlanul – azt állította, a Fidesz képviselői nem szavazták meg az Európai Parlament orosz energiahordozókra is kiterjedő büntetőintézkedéseket követelő állásfoglalását. Ezzel szemben a valóság, hogy a Fidesz EP-képviselői igennel szavaztak az állásfoglalás végszavazásán.

A Szabad Európa megjegyezte: a harctérről szóló riportok alapvetően tárgyilagosak voltak, és ezekhez olyan nagyobb külföldi hírügynökségek riportjait használták fel mint például a Reuters, az AP,  az AFP, vagy a BBC. Csakhogy a portál hiányosságokra is bukkant. Amikor például az oroszok arról beszéltek, hogy a Krím Oroszország része, nem derült ki az ezt érintő M1-es riportból, hogy 2014-ben annektálták a területet. Vlagyimir Putyin idézésekor, amikor az orosz elnök azt állította, hogy nem támadják a civileket, nem tették hozzá, hogy a humanitárius folyosókat is lövik az orosz egységek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: stock / Depositphotos.com

Egy Oroszország területén kigyulladt olajtárolóról szóló riportban, amelyben az oroszok azt állították, ez ukrán támadás eredménye, nem hangzott el, hogy az ukránok tagadják mindezt.

Bemutatott a közmédia híradója egy olyan felvételt is, amelyen állítólag ukrán katonák egy orosz hadifoglyot végeznek ki – a Híradó azt állította, a felvétel valódiságát a BBC tényellenőrei is igazolták. A Szabad Európa azonban hozzátette: a hivatkozott BBC-cikk azt írja, nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy a videón valóban ukrán katonák szerepelnek. (A The New York Times arra jutott, hogy a videón valóban Ukrajna oldalán harcoló grúz katonák láthatók.)

A Médiatanács nem lépett

Mint arról lapunk beszámolt, orosz propaganda terjesztéséért (ami a háború kezdetén volt igazán jellemző) korábban kilenc panaszbeadvány is befutott az M1 tévécsatorna ellen a Médiatanácshoz, de hiába – a grémium érdemi vizsgálat nélkül elutasította ezeket. A Médiatanács ugyanakkor elfogadott egy médiahatósági kutatást, mely szerint az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub megfelelően tudósított a háborúról: azonban a kutatás márciust, nem pedig februárt érintette, amikor a háború kitörése után közvetlenül Nógrádi György és Georg Spöttle beszélt a közmédiában, és például Nógrádi azt állította, hogy a háborút Ukrajna indította.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: részlet az M1 Híradóból. Fotó: M1 Híradó / YouTube.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások