fbpx
mti, magyar távirati iroda

Újabb hírmanipuláció történt az MTI-nél

Ezúttal az orosz energiahordozók importálása elleni EP-szavazás kapcsán közölt manipulatív híranyagot a közmédiához tartozó hírügynökség.

Egy április 7-i állásfoglalással teljes importembargót követel az Európai Parlament (EP) az orosz energiahordozókra. Az 513 igennel, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett elfogadott szöveg további, Oroszországot érintő büntetőintézkedések mellett érvel – számolt be a Telex.

Mint azt a lap felidézte, erről a magyar állami hírügynökség, az MTI úgy adott hírt, hogy fel sem tüntette a szavazatok számát, csak a Fidesz EP-képviselőjét idézték, aki így nyilatkozott:

„A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra – derült ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Facebook oldalán megjelent közleményéből”

– állt az MTI beszámolójában. Csakhogy az idézett bejegyzésből kiderül, hogy a „határozott nem” valójában határozott csúsztatás, mivel az európai parlamenti szövegek először a képviselők kisebb szakbizottságain mennek át, majd innen kerül egy tervezet a teljes EP elé. A végső változathoz – általában – még egy sor módosító is érkezik, és ami ezek közül többséget kap, az kerül be a teljes szövegbe, amiről egyben is szavaznak.

A Telex szerint az MTI trükkös megfogalmazása olyan jól sikerült, hogy ez alapján a hvg.hu-n is úgy jött le, hogy a végszavazás 22 „nem” szavazata között számolt a fideszes képviselőkkel.

Ezzel szemben „határozott nem” csak a módosítóra vonatkozott, ami ennek ellenére is többséget kapott, így bekerült a végső változatba, amire már a kormánypárti képviselők is igent mondtak – szögezte le a Telex.

Gál Kinga azzal magyarázta mindezt a Facebook-bejegyzésében, hogy „kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk”.

A kormánypárti Magyar Nemzet cikke ezt a részt nem spórolta le, sőt, külön ki is emelte.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */