fbpx
Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója a megújult M4 Sport díszletében ad interjút

Több mint 11 milliárdért szerette a focit a közmédia – más költésekre is fény derült

Kiderült például az is, hogy mennyibe került a Petőfi Rádió új arculata, vagy az M5 új stúdiója. A vizsgált szerződések között felbukkant a Jászai Gellért nevével fémjelzett 4iG is.

Még tavaly novemberben jelentette be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hogy ők közvetíthetik a magyar labdarúgó-válogatott összes mérkőzését egészen 2028-ig, beleértve a Nemzetek Ligája és a világversenyek selejtezőmérkőzéseit, valamint a soron következő két Európa-bajnokság találkozóit is.

A Magyar Hang most átnézte a kapcsolódó szerződéseket, és kiderült, hogy mindez több mint 11 milliárd forintba került.

Mint írták, a közvetítésekről három külön szerződés rendelkezik:

  • Az egyikben Nemzetek Ligája 2022-es, 2024-es, 2026-os magyar érdekeltségű selejtezői, a döntőmérkőzések, továbbá a 2024-es és 2028-as Európa-bajnoki selejtezők, valamint a 2026-os világbajnokság selejtezőmérkőzéseinek közvetítési jogai szerepelnek, melyek együttesen 15.200.000 euróba kerültek. Ez 370 forintos középárfolyammal számolva 5,62 milliárd forint.
  • Külön szerződéseket kötött az MTVA a 2024-es és a 2028-as futball-Európa-bajnokságra; előbbi eseményért 7 millió eurót (2,6 milliárd forintot), míg utóbbiért 8 millió eurót (2,96 milliárd forintot) fizettek a jogtulajdonos UEFA-nak.

Ezeket összeadva jön ki a 11 milliárd forint, de még tavaly ősszel szintén szerződést kötöttek a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő sepsiszentgyörgyi futballcsapat, a Sepsi OSK bajnoki és kupamérkőzéseinek közvetítésére, 64 ezer euróért (23,68 millió forint). Ez a megállapodás a jelenlegi és a következő szezonra érvényes, és évadonként minimum négy találkozó közvetítését jelenti – jegyezte meg a Magyar Hang.

Szintén megvásárolta az Aranycsapat 6-3-as magyar győzelmét hozó 1953. novemberi mérkőzésének felhasználási jogát az MTVA, 105.000 fontért (45 millió forint) a Gallo Images Hungary Kft.-től. A szerződés 2056-ig szól.

Az Aranycsapat legendás 6:3-as mérkőzésének egyik pillanata - Kocsis Sándornál a labda
Az Aranycsapat legendás 6:3-as mérkőzésének egyik pillanata – Kocsis Sándornál a labda
Fotó: Getty images

A megújulások ára

A Magyar Hang kigyűjtötte a közmédia megújuló csatornáira költött összegeket is.

  • A Petőfi Rádió tavaly novemberben újult meg. Változott a zenei repertoár és a műsorvezetői gárda is, a stúdiót pedig a Kunigunda utcából az A38 hajóra költöztették. Megújult a rádió arculata is – ennek megtervezésével, hangszerelésével és felvételével a számos európai rádióállomásnak szignálokat készítő, hollandiai Pure Jingles társaságot bízták meg 29.200 euróért, átszámítva közel 11 millió forintért.
  • A szintén megújult M5 kulturális televízió stúdiója is átalakult; a munkálatokat az Ezüst Kaméleon Kft. végezte 14,3 millió forintért.
  • Szintén az Ezüst Kaméleon futott be nyertesként az MTVA egy tavalyi közbeszerzési eljárásán, amikor a Magyarország, szeretlek! című vetélkedő díszletének megépítésére kerestek kivitelezőt. Az MTVA a Hungexpo területén felépített díszlet kivitelezésére nettó 86 millió forintért szerződött a céggel.
A Petőfi Rádió logója az MTVA Kunigunda úti székházánál.
A Petőfi Rádió logója az MTVA Kunigunda úti székházánál. Fotó: Kasza János / Media1

Vonatreklám, 4iG

A Magyar Hang a lista alapján megtudta azt is, hogy az MTVA szerződött a MÁV-val, egy, a Toldit népszerűsítő reklámra a társaság által vetített, Jankovics Marcell rendezésében készült animációs filmsorozat kapcsán. A mozdonydekoráció 5,3 millió forintba került, és augusztus végéig fut.

Az MTVA-nak szerződése van a Jászai Gellért nevével fémjelzett 4iG-vel is. A megállapodás az adatszivárgást megakadályozni hivatott rendszer és vírusvédelem licencéről szól, 14 millió forintért.

A közmédia egyébként az idei évben 130 milliárd forintból gazdálkodhat.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója a megújult M4 Sport díszletében ad interjút / Fotó: MTVA
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások