fbpx
Márki-Zay Péter (balra) és Orbán Viktor (jobbra)

Felszólította az RSF Márki-Zay Pétert és Orbán Viktort, hogy tegyenek konkrét vállalásokat a megbízható újságírás és az információszabadság kapcsán

Négy pontban fogalmazta meg a párizsi központú nemzetközi szervezet, hogy mit is kér a két miniszterelnök-jelölttől.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) felszólította a vasárnapi országgyűlési választás két vezető miniszterelnök-jelöltjét, Orbán Viktort és Márki-Zay Pétert, hogy tegyenek konkrét vállalásokat a megbízható hírekhez és információkhoz történő hozzáférés javítása érdekében – közölte a szervezet a Media1.hu-val szerda délután.

Azt kérik a két jelölttől, hogy legyen a leendő kormány számára prioritás a sajtó szabadsága és az információhoz való hozzáférés joga. Az RSF szerint az elmúlt években Magyarországon számtalan magántulajdonban lévő médiumot elhallgattattak vagy ellenőrzés alá vontak, miután azokat gazdaságilag ellehetetlenítették, vagy kormányközeli oligarchák felvásárolták őket.

„Ennek eredményeképp Magyarország éppen az ellentettjévé vált annak, mint amilyennek egy sajtószabadság-modellnek Európában lennie kell”

– húzták alá, hozzátéve, hogy a néhány, még működő független orgánum folyamatos politikai, gazdasági és bírósági zaklatásnak van kitéve.

Négy téma

Az RSF négy pontban fogalmazta meg, hogy mit kér Magyarország vezető pártjaitól:

  • A közmédia függetlensége: a jelölteknek vállalniuk kell, hogy a magyar közmédia független lesz a kormánytól, ahogyan a médiaszabályozás is. Ez utóbbiba beleértik a Médiatanács kiegyensúlyozottságát is.
  • Az állami hirdetések átláthatósága: fel kell hagyni az állami hirdetések nem transzparens kiosztásával és visszatartásával.
  • Gyorsabb válasz az adatigénylésekre: a jelölteknek kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy minden médium számára biztosítják az információhoz való hozzáférést, és ismét 15 napon belül kell válaszolni az adatigénylésekre, szemben a jelenlegi 45 napos határidővel.
  • Az álhíreket büntető törvény hatályon kívül helyezése: végezetül, a jelöltektől azt is kérik, hogy csökkentsék az újságírókra és a forrásaikra nehezedő nyomást oly módon, hogy hatályon kívül helyezik azt a törvényt, melynek értelmében az álhírek terjesztéséért akár öt év börtönbüntetés is kiszabható. Ezen belül kérik azt is, hogy legyen egy transzparens és alapos bűnügyi nyomozás a Pegasus kémszoftver újságírók elleni bevetésével kapcsolatban.

Frissítés 2022.04.02.
Nem árulja el a Fidesz, mit gondol az RSF felszólításáról és 4 pontjáról, illetve azt sem mondja el, mit terveznek a következő 4 évre a médiával, erről részletesen különálló hírünkben olvashat.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Márki-Zay Péter és Orbán Viktor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások