fbpx
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án.

Hétpecsétes titok, mit tervez a Fidesz és Orbán Viktor a médiával, ha újabb 4 évet kap

Hiába kérdezte a Media1 írásban a Fideszt a médiával kapcsolatos terveiről.

Mint arról a Media1 még szerdán beszámolt, a párizsi központú nemzetközi újságírói szervezet, az RSF (Reporters Without Borders / Riporterek Határok Nélkül) felszólította a kormánypárti és az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, Orbán Viktort és Márki-Zay Pétert, hogy

tegyenek konkrét vállalásokat a megbízható hírekhez és információkhoz történő hozzáférés javítása érdekében.

Az RSF azt kérte, hogy legyen a leendő kormány számára prioritás a sajtó szabadsága és az információhoz való hozzáférés joga. Az RSF felidézte, hogy az „elmúlt években Magyarországon számtalan magántulajdonban lévő médiumot elhallgattattak vagy ellenőrzés alá vontak, miután azokat gazdaságilag ellehetetlenítették, vagy kormányközeli oligarchák felvásárolták őket. Ennek eredményeképp Magyarország éppen az ellentettjévé vált annak, mint amilyennek egy sajtószabadság-modellnek Európában lennie kell” – húzták alá, hozzátéve, hogy a néhány, még működő független orgánum folyamatos politikai, gazdasági és bírósági zaklatásnak van kitéve.

Az RSF négy pontban fogalmazta meg, hogy mit kér Magyarország vezető pártjaitól:

  • A közmédia függetlensége: a jelölteknek vállalniuk kell, hogy a magyar közmédia független lesz a kormánytól, ahogyan a médiaszabályozás is. Ez utóbbiba beleértik a Médiatanács kiegyensúlyozottságát is.
  • Az állami hirdetések átláthatósága: fel kell hagyni az állami hirdetések nem transzparens kiosztásával és visszatartásával.
  • Gyorsabb válasz az adatigénylésekre: a jelölteknek kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy minden médium számára biztosítják az információhoz való hozzáférést, és ismét 15 napon belül kell válaszolni az adatigénylésekre, szemben a jelenlegi 45 napos határidővel.
  • Az álhíreket büntető törvény hatályon kívül helyezése: végezetül, a jelöltektől azt is kérik, hogy csökkentsék az újságírókra és a forrásaikra nehezedő nyomást oly módon, hogy hatályon kívül helyezik azt a törvényt, melynek értelmében az álhírek terjesztéséért akár öt év börtönbüntetés is kiszabható. Ezen belül kérik azt is, hogy legyen egy transzparens és alapos bűnügyi nyomozás a Pegasus kémszoftver újságírók elleni bevetésével kapcsolatban.

Korábban Márki-Zay Péter már nyilatkozott arról a Media1-nek, milyen elképzelései vannak a médiával kapcsolatban, valamint a napokban a hvg360-nak is beszélt erről. A Media1 arra is kíváncsi volt, mit gondol az RSF felszólításáról a Fidesz, illetve milyen elképzelései vannak a médiáról, milyen vállalásokat hajlandó tenni az információszabadság ügyében a Fidesz esetleges újraválasztására.

A Media1 még szerdán, rögtön az RSF nyilatkozata után a Fidesz sajtóirodájához fordult a következő írásos kérdésekkel:

Tisztelt Fidesz Sajtóosztály!

Mint azt megírtuk, felszólította az RSF Márki-Zay Pétert és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölteket, hogy tegyenek konkrét vállalásokat a megbízható újságírás és az információszabadság helyzete kapcsán. Szeretnénk ennek kapcsán megkérdezni, hogy mi a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének elképzelése a magyar médiapiaccal kapcsolatban esetleges újraválasztása esetére, illetve mit gondol az RSF 4 pontjában szereplő konkrét vállalásokról, kérésekről, illetve az ezekben megfogalmazott bírálatokról.
https://media1.hu/2022/03/30/felszolitotta-az-rsf-marki-zay-petert-es-orban-viktort-hogy-tegyenek-konkret-vallalasokat-a-megbizhato-ujsagiras-es-az-informacioszabadsag-kapcsan/

Egyetért-e az elnökjelölt a leírt javaslatokkal, jó gondolatoknak tartja-e, vagy épp ellenkezőleg, illetve milyen más elképzelései vannak a következő ciklusra a médiával kapcsolatban?

Köszönettel várjuk válaszukat.

A Fidesz szombat kora estéig sem reagált lapunk szerdán elküldött kérdéseire. Vagyis úgy tűnik, nem kívánja a párt elárulni, mit gondol a nemzetközi újságíró-szervezet négy pontjában megfogalmazottakról, illetve nem akarják megosztani az elképzelésüket a médiával kapcsolatban a vezető médiapiaci hírportál olvasótáborával.

Nem csak a médiával kapcsolatos terveik nem ismerhetők meg

Kerestük a Fidesz honlapján is, hátha elérhető valamilyen választási programjuk benne a következő 4 évre vonatkozó ígéretekkel, azonban a Fidesz honlapján található menüpontok egyike alatt sem érhető el választási program a következő ciklusra.

Egy különálló hírben ugyanakkor összeszedtük, mi az a 21+1 dolog, ami a magyar médiapiaccal történt az elmúlt 12 évben, és ami szabad médiapiac esetén nem történhetett volna meg.

További hírek

Borító: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások