fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

100 milliós tőkeemelést hajt végre az Index.hu-nál a tulajdonos Indamedia

Erre azután szánta el magát a Vaszily Miklós és Ziegler Gábor érdekeltségében lévő vállalat, hogy az előző év végére az Index saját tőkéje a törvény által előírt minimális érték alá került, amit legkésőbb 2022 második felére rendezni kellett volna.

Közleményt juttatott el az Indamedia Network Zrt. a Media1-hez csütörtökön arról, hogy egy idén augusztus 31-én meghozott határozata alapján megemeli a tulajdonában lévő Index.hu Zrt. tőkéjét.

Azt írják:

az Index egyedüli részvényese, az Indamedia Network Zrt. 2021. augusztus 31-én meghozott határozata értelmében – a kiadvány idei eredményes működésétől függetlenül – 100 millió forint pénzbeli hozzájárulást biztosított a társaság részére. Az Indamedia Network ezen lépésével 10 millió forinttal megnövelte a kiadó alaptőkéjét, valamint 90 millió forintot juttatott a vállalat tőketartalékába.

A tájékoztatás szerint a mostani tőkeemeléssel további technológiai fejlesztések és újabb mérföldkövek elérése előtt nyílik meg a lehetőség.

Az Index közleményében Starcz Ákost, az Indamedia igazgatósági tagját, az Index.hu Zrt. vezérigazgatóját idézve azt is írja, hogy a lap kifejezetten jól áll a látogatottsági versenyben, és az elmúlt évben a tömeges távozások okozta sokkhatás után is meg tudta őrizni látogatottságát.

„A tavalyi sokkhatás után az oldal látogatottságának csökkenésén hónapokon belül sikerült fordítani, így az Index már tavaly év végére visszaszerezte piacvezető szerepét. A most zárult augusztusi hónapban pedig már minden releváns minőségi és mennyiségi mutatóban az élen végzett a hazai hírportálok versenyében. Ez remek alap a további tartalmi fejlesztésekhez, valamint ahhoz, hogy 2022-ben tovább fokozzuk az idei biztató gazdasági teljesítményünket” – nyilatkozta Starcz.

A közleményben az Indamedia azt, hogy az Index saját tőkéje negatívba fordult (erről a Media1 korábban már részletesen is beszámolt), azzal magyarázza, hogy

„a korábbi szerkesztőség tavalyi távozása után olyan bizonytalan üzleti környezet alakult ki a lap körül, valamint a koronavírus miatt a kiadóra olyan extra terhek rakódtak, hogy emiatt csak 300 millió forintos veszteséggel zárták az évet”.

Azt is állítják, hogy ez a folyamat vezetett oda, hogy az Indamedia csoport igazgatósága tavaly novemberben arról döntött, hogy az online kiadványt visszavásárolja a működésért felelős Magyar Fejlődésért Alapítványtól, és jelentős forrásokat biztosít a hírportál pozíciójának erősítésére.  (Az Indamedia tulajdonosa Ziegler Gábor, valamint a Pesti TV-t is tulajdonló, a TV2 Zrt. elnökeként is ismert Vaszily Miklós.)

A közlemény Ziegler Gábort idézi:

  „Felelős tulajdonosként első pillanattól kezdve az volt a célunk, hogy világos, átlátható döntésekkel, és ha kell, akár anyagi támogatással is biztosítsuk a kiadvány további fejlesztését. Így járunk el most is, amikor a törvény által előírt határidőn belül rendezzük az Index tőkehelyzetét. 2021-ben az Index várakozáson felül teljesített, de várhatóan üzletileg sikeres évet zárhatunk valamennyi kiadványunknál.”

A vezérigazgató ehhez még hozzátette, hogy ugyanakkor fontosnak tartják, hogy ez a lendület tartós maradjon, ehhez pedig – mint jelen esetben is – pénzügyi források bevonása is szükségessé válhat egy cég életében.

Mint arról elsőként a Media1 beszámolt, szeptember elején átszervezésbe is kezdett az Indamedia, ami érinti az Indexet is.

Az Indexnél tavaly azután állt fel a lap teljes stábja, hogy elbocsátották Dull Szabolcsot, a lap akkori főszerkesztőjét.

További hírek a Media1-en

Borító: Az Index.hu szerkesztőségének bejárata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások