fbpx
Rogán Antal a HírTV Bayer show című műsorában, Bayer Zsolt vendégeként

Döntött a Kúria az oltásregisztrációs e-mail címekre kiküldött, ellenzéket támadó spamek kapcsán

A legfőbb bírósági grémium szerint az Orbán-kormány megsértette az e-mailekkel a választási törvényt.

Mint arról a Media1 is beszámolt, az ellenzéket támadó e-maileket küldött a kormány azoknak, akik a koronavírus-járvány kapcsán a COVID-19 elleni védőoltásra regisztráltak, és megadták az e-mail-címüket, hogy értesítést kapjanak a járvánnyal összefüggésben a védekezési teendőkről.

A Kúria megvizsgálta, hogy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda visszaélt-e az oltásra regisztrálók adataival, és folytatott-e jogszerűtlen kampánytevékenységet. A Kúria megállapította, hogy az ellenzéket bíráló részekkel a kormány megsértette a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveit – írja a 444.

A vakcinainfo.gov.hu nyitóoldala.
A vakcinainfo.gov.hu nyitóoldala.

A minisztérium azt állította, nem kampányoltak

A minisztérium azzal védekezett a spamtevékenység kapcsán, hogy „a hírlevelet nem csak az oltásra regisztráltak kapták meg, hanem mindenki, aki a kormányzati hírlevélre feliratkozott”.

Érveltek azzal is, hogy „a hírlevélben foglalt tájékoztatás objektíve nem volt alkalmas a választói akarat befolyásolására, a hírlevélben ugyanis semmilyen utalás nem történ a választásra, a hírlevél megszólításából következően az minden magyar emberhez szólt, továbbá, mivel a kommunikációban használt logó kék színű volt, ez élesen elkülöníthető a Fidesz-KDNP által alkalmazott narancssárga színtől”, így a szóban forgó levél a kormány szerint nem minősül kampányeszköznek. Hozzátették azt is, hogy a kormány tájékoztatási feladatkörébe tartozik „az aktuálpolitikai helyzetről történő és első kézből adódó hiteles tájékoztatás, melynek szükségszerűen az ellenzék álláspontját is tartalmaznia kell”.

Az ellenzék kritizálása már nem fér bele egy kormányzati tájékoztató anyagba

A Kúria szerint nem feladata annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ jogszerűen kezelte-e a felperes személyes adatát, és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését, ami ezt a kifogást elutasította.

Az ítélet másik részében azonban a Kúria kimondta, hogy a törvények nem adnak felhatalmazást arra, hogy a kormányzati kommunikációnak része legyen választási kampány időszakában az ellenzék álláspontjának értékelése is.

Megállapították továbbá, hogy a kormány feladata lehet a lakosság tájékoztatása Magyarország szomszédjában zajló fegyveres konfliktushoz kapcsolódó kormányzati álláspontról, de az ellenzék vélt vagy valós álláspontjának kritizálása már nem tartozik jogszabály által kijelölt feladatellátás körébe. Mint fogalmaztak:

„az ellenzék álláspontját felelőtlennek állító kommunikáció alkalmas lehet a választói akarat befolyásolásának megkísérlésére”.

Így pedig sérült az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve, amit a választási eljárásról szóló törvény előír. Mint azt a Kúria megállapította,

„A kampányhoz kapcsolódó esélyegyenlőség elve akkor érvényesül, ha a jelölőszervezetek és jelöltek számára azonosak azok az objektív külső feltételek, amelyek mellett képesek választási üzeneteiket eljuttatni a választókhoz. Ez az egyensúly megbomlik, ha valamely jelölőszervezet vagy jelölt a kampányidőszakban állami szervtől származó olyan negatív kritikában részesül, amely őt objektív indok nélkül hátrányos helyzetbe hozza, más szervezetekhez és jelöltekhez képest”.

A kormány tovább folytatja

A kormány egyébként néhány nappal ezelőtt is újabb spamet küldött azoknak, akik regisztráltak a COVID-vakcinára. Ezúttal azt híresztelték levelükben, hogy a „baloldal” háborúba vinné az országot.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Rogán Antal a HírTV Bayer show című műsorában, Bayer Zsolt vendégeként
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások