fbpx
A vakcinainfo.gov.hu nyitóoldala.

Ellenzéket támadó spameket küld az Orbán-kormány a COVID-oltásra regisztráltak számára

Nem ez az első eset, hogy nem az adatkezelés eredeti céljának megfelelően használják fel a koronavírus elleni védekezés kapcsán begyűjtött e-mail címeket a Kormányzati Tájékoztatási Központban.

A Media1 munkatársa is kapott abból az e-mailből, amelyet a kormány juttatott el a lakosságnak, és amelyben az orosz-ukrán háborúról ír, majd a magyar ellenzéket támadja.

Az e-mailt azoknak küldték ki, akik a koronavírus-járvány kapcsán a COVID-19 elleni védőoltásra regisztráltak, ahhoz adták meg az e-mail-címüket, hogy értesítést kapjanak a járvánnyal összefüggésben. A kiküldött e-mail tartalma ugyanakkor a következő:

„Tisztelt Honfitársunk!

Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni.

Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, de a háború nem megoldás. Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból.

Éppen ezért felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Nem fogunk támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek hazánk gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket. A Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, nagykövetségünk minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak”.

A 444.hu is foglalkozik az üggyel. Felidézték, hogy a kormány folyamatosan támadja Márki-Zay Pétert azzal, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje katonákat küldene Ukrajnába, és ezzel háborúba sodorná Magyarországot. A 444.hu szerint ezzel szemben Márki-Zay a Partizánban és az ATV-ben is arról beszélt a héten, hogy szerinte ha a NATO úgy döntene, akkor Magyarországnak a szövetség tagjaként akár katonai segítséget is kellene nyújtania Ukrajnának, ahogy az afganisztáni háborúban is részt vett.

Mint arról a Media1 beszámolt, januárban is használta már politikai propaganda terjesztésére az oltásregisztrációs e-mail-címeket a kormány: akkor különböző egyéb, nem a COVID járvánnyal szorosan összefüggő kormányzati intézkedéseket reklámoztak rajta. Többen is hiába próbáltak leiratkozni a levelekről, látva hogy a kormány spamelésre használja az adataikat, volt, aki hatszor is sikertelenül járt.

Mindez annak ellenére történik, hogy az adatvédelmi törvény és az uniós GDPR-rendelet szerint az adatkezelésnek célhoz kötöttnek kell lennie, márpedig az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos politikai vádak aligha tartoznak a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Az adatvédelmi szabályokat a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Szabadságnak (NAIH) kellene betartatnia. Ha az adatok felhasználása nem célhoz kötötten történik, akkor súlyos bírság szabható ki.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: a vakcinainfo.gov.hu kezdőlapja.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások