fbpx
RT - Russia Today 2022.03.01-én

Uniós betiltása ellenére is elérhető az orosz RT (Russia Today) Európában, így Magyarországon is

A korábbi sajtóhírek szerint az orosz-ukrán háború miatti szankcióként az EU még vasárnap megtiltotta az orosz, sokak szerint propagandát tartalmazó tévécsatornák, így a Szputnyik mellett az RT terjesztését. Csakhogy a Media1.hu információi szerint az uniós bejelentés ellenére jelenleg is elérhető az adás az Astra brit és német műholdjain keresztül Európa teljes területén, így Magyarországon is.

Hírünk élesítését megelőzően, kedd este 19 órakor is zavartalanul elérhető az Astra műholdon a kritikusai által csak Putyin TV-ként is emlegetett RT (korábbi nevén Russia Today) adása.

Az RT elérhető az

  • Astra1 (19,2) szatelliten
  • és az Astra2 (28,2) műholdon is,

erről fotót is készített a Media1 műholdas televíziózás terén jártas szakértője.

Mindkét műholdas adás teljes Európából, így Magyarországról is elérhető – tudtuk meg tőle.

Josep Borrell, az Európai Unió biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság még vasárnap jelentette be, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt betiltja a korábban Russia Today (jelenleg RT) néven működő orosz tévécsatornát, valamint a Szputnyik TV-t:

„Ma döntő lépést teszünk annak érdekében, hogy elzárjuk az oroszok európai információs manipulációjának csapját a Russia Today és a Sputnik EU-s sugárzásának betiltásával” – mondta a biztonságpolitikai főképviselő.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem sokkal később arról beszélt, hogy a tiltás révén az RT és a Szputnyik nem fogják tudni terjeszteni hazugságaikat, hogy igazolják Putyin háborúját.

A Media1 kérdéseket küldött az uniós tájékoztatási irodának, hogy hogyhogy a bejelentés ellenére is elérhető az RT az említett európai szatelliteken. Ha reagálnak, hírünket frissítjük.

(Frissítés 2022.03.02.: Időközben megérkezett a válasz, amelyet hírünk végén szerepeltetünk. Emellett időközben az Európai Unió Tanácsa is elrendelte az RT és a Szputnyik adásainak lekapcsolását, ideiglenesen felfüggesztette médiaszolgáltatásai jogosultságát, amiről egy külön hírt is közöltünk)

Épp ma írtuk meg azt is, hogy a Jobbik a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását kezdeményezi, mivel szerintük felvetődik, hogy a magyar közmédia csatornái nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek, amikor orosz propagandát és álhíreket terjesztenek. Mai hír az is, hogy a Koltay András vezette Médiatanács védelmébe vette a magyar közmédiát és bírálta azokat, kritizálták az M1-en látott orosz propagandát és Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, akinek leváltásáért petíciót is indítottak.

Szintén mai hír, hogy az oroszok rakétatámadást intéztek a kijevi tévétorony ellen, így ott több ukrán állami tévéadás szünetelhet.

Frissítés 2022.03.02.

Az EP Szóvivői Szolgálata a következő választ küldte a Media1 részére:

Az Európai Parlament képviselői kedden elfogadott állásfoglalásukban (Az Európai Parlament 2022. március 1-jei állásfoglalása az Ukrajna elleni orosz agresszióról (2022/2564(RSP)), https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0052_HU.html, így fogalmaztak:

“Az Európai Parlament,
(…)
(31.) elítéli, hogy az orosz hatóságok, az állami média és a mások nevében eljáró személyek becsmérlő tartalmakkal és az EU-val, a NATO-val és Ukrajnával kapcsolatos hamis narratívákkal információs hadviselést folytatnak a megosztottság kialakítása érdekében, azzal a céllal, hogy ürügyet szolgáltassanak az orosz atrocitások eltagadására; ezért felszólítja az összes tagállamot, hogy haladéktalanul függesszék fel az összes orosz állami médiacsatorna sugárzási engedélyét, beleértve a továbbközvetítéseket is (…); üdvözli a Bizottság elnökének bejelentését, amely szerint a Russia Today és a Sputnik sugárzását betiltják az EU-ban, és ismételten felszólítja a Google-t és a YouTube-ot, hogy tiltsák le a háborús propagandát terjesztő felhasználókat;”

Az eljárással kapcsolatban további információért kérjük forduljon az Európai Bizottság Szóvivői Szolgálatához: Az eljárással kapcsolatban további információért kérjük forduljon az Európai Bizottság Szóvivői Szolgálatához:https://ec.europa.eu/info/contact/press-services/press-contacts/press-contacts-spokespersons-service_en

Üdvözlettel

Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája Magyarországon

—-

Időközben az Európai Unió Tanácsa elfogadta a két médiaszolgáltatás, az RT és a Szputnyik felfüggesztését, amiről különálló hírünkben olvashatnak részletesebben.

A Media1 egyébként még a hétvégén kereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) írásban, hogy idehaza tesznek-e lépéseket valamilyen orosz médiatartalom betiltása érdekében, de sajtósaik azóta sem reagáltak erre a kérdésünkre.

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások