fbpx
Georg Spöttle, a Pesti TV vendégeként

Beveszi a Pesti TV-t a DIGI új tulajdonosa a kínálatába, pedig a kábelcég korábban ellenállt Huth Gergelyéknek

Rendkívül alacsony nézettsége ellenére a 4iG által nemrég felvásárolt DIGI Távközlési Kft. úgy döntött, beveszi a kínálatába a Huth Gergely főszerkesztette és tavaly óta Georg Spöttle fideszes aktivistát vezető szerkesztőként stábjában tudó, kormányközeli pénzekből működő Pesti TV-t.

Március elsejétől, keddtől, egyelőre három hónapig, teszt jelleggel érhetik majd el a DIGI kábeltévés előfizetői a Pesti TV műsorát  – értesült a Media1. A csatornabővítésről a kábelszolgáltató közösségi médiás oldalán is közzétett rövid információt.

A mostani fejlemény azért érdekes, mert mint a Media1 a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres nézettségi adatai alapján korábban megírta, a Mészáros Lőrinc pénzét felhasználva 2020 őszén megvalósult Pesti TV kifejezetten alacsony nézettséggel rendelkezik. Bár Vaszily Miklós, a csatorna médiaszolgáltatójának társtulajdonosa nemrég azt mondta a Media1-nek, egyelőre tovább működhet a műsorgyártás, a nyilatkozat nem oszlatta el teljesen az ezzel ellentétes találgatásokat, amelyeknek az ad táptalajt, hogy még kormánypárti körökben is kevés nézőt tudott felmutatni, ráadásul a kormányközeli hátszél ellenére pénzügyileg sem igazán vált sikeressé.

Ha kevés a néző, azt jelenti, hogy a DIGI / 4iG csak elenyésző kábeldíjat kérhet el a Pesti TV-től, ha viszont így van, a lépés inkább tűnik egyfajta politikai marketingfogásnak, mint üzletileg racionálisnak, holott egy tőzsdén is jegyzett, profitorientált cégről van szó. A lépés egyfajta, a Fidesz részére tett politikai gesztusként, viszonzásként is értékelhető azok után, hogy nemrég Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, hogy a 4iG bekebelezhesse a DIGI Kft.-t, illetve a 4iG egy hasonló rendelettel szerzi meg az állami Antenna Hungária többségét is.

A DIGI idén év elején került a Jászai Gellért (Mészáros Lőrinc volt üzlettársa) nevével fémjelzett 4iG nevű céghez. A felvásárlási folyamatot a Gazdasági Versenyhivatal amiatt nem vizsgálhatta meg versenyjogi szempontokból, hogy a tranzakciót az Orbán-kormány rendelettel nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette. Ennek köszönhetően valósult meg a tulajdonosváltás meglehetősen rapid sebességgel és hatósági kontroll nélkül.

Korábban Huth Gergely, a csatorna főszerkesztője azt mondta a Media1-nek, szerinte az általunk megszerzett és bemutatott nézettségi adatokhoz ahhoz is hozzájárul, hogy a DIGI nem teszi be a kínálatába a Pesti Tv-t.

Ez azonban keddtől megváltozik, amikor a DIGI-nél is elérhető lesz a kormányközeli csatorna. Most, hogy bekerül a Pesti TV a DIGI-hez is, néhány hét múlva ránézünk, sikerül-e a szerződésnek köszönhetően számottevően javítaniuk a nézettségi mutatóikon, és beigazolódik-e, amit Huth Gergely állított korábban.

Huth Gergely és a Pesti TV stábjának néhány tagja
Huth Gergely és a Pesti TV stábjának néhány tagja korábban. Fotó: YouTube

Többekhez juthat el az oroszbarát propaganda

Egyébként tavaly április óta a Pesti TV vezető szerkesztője az a Georg Spöttle Fidesz-aktivista, aki néhány napja mint biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában Hitlerhez hasonlította az Oroszország által megtámadott Ukrajna elnökét, jókora felháborodást okozva ezzel. Mint arról beszámoltunk, a Pesti TV maga is beszállt az Ukrajna-ellenes hangulatkeltésbe. Például a csatorna Politikai Hobbista című műsorában az Ukrajna-szakértőként bemutatott (valójában az Átlátszó szerint fotós és hadmérnök) Mernyó Ferenc adott interjút, aki

arról beszélt, ukrán nép és kultúra nem létezik, az ukrán csak az orosz egy nyelvjárása.

További hírek érhetők el a Media1-en. Ott vagyunk Facebookon és Twitteren is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások