fbpx
Az Országház épülete Budapesten.

Továbbra is csak „részben szabad” Magyarország a Freedom House jelentése szerint

Nincs javulás a tavalyi pontszámhoz képest sem, és több problémát is kiemelt hazánkkal kapcsolatban a szervezet.

A hvg.hu által megtalált Freedom House (FH) éves jelentésben a Magyarországot határoló országok közül csak Szerbia és Ukrajna kapott kevesebb pontot nálunk – Románia 14, Horvátország 16, Szlovénia és Szlovákia 21, míg Ausztria 24 ponttal jár előttünk –, hazánk a tavalyival megegyező pontszámot, 69-et kapott a maximálisan elérhető 100-ból.

A Freedom House problémásnak vélte a hazai sajtóban propagandatörvényként is emlegetett jogszabályt, melyet 2021 júniusban szavaztak meg – ezt a FH az LMBTQI-emberek jogainak megsértéseként értelmezi, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a törvény hasonlít az Oroszországban elfogadott hasonló jogszabályhoz. A jelentés említi: például az Európai Parlament és több EU-tagállam is elítélte a jogszabályt. (Elítélte a törvényt az Egyesült Államok, az Európai Parlament és a Velencei Bizottság is.)

Szivárványszínű zászló.
Szivárványszínű zászló. Fotó: stock / Depositphotos

A Freedom House  figyelmeztetett: terjedőben van az Európai Unióban a média megszállásának gyakorlata, és ennek úttörőjeként a jelentés az Orbán-kormányt jelölte meg.

A jelentést kísérő tanulmány említi Tucker Carlson magyarországi látogatását is. A médiaszemélyiség igyekezett a nézői előtt szimpatikusnak feltüntetni Orbán Viktor nézeteit, és a demokrácia elveivel szembeni megvetését.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások