fbpx
Az Európai Parlament szivárványszínű zászlóval

Elítélte az Európai Parlament a magyar LMBTQI ellenes törvényt

A csütörtökön nagy többség mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az Unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként írják le a magyar törvényt.

Az Európai Parlament lapunkhoz is eljuttatott csütörtök délutáni közleményében azt írja: „a lehető leghatározottabban elítéli” a nemrég elfogadott, és éppen ma hatályba lépett LMBTQI-ellenes magyar törvényt és bírálja a demokrácia és a jogállamiság lebontását Magyarországon.

Az Európai Parlament kimondta:

  • Az új magyar törvény „egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogszabályokat”
  • Magyarországon politikai cenzúra működik és az alapvető jogok fokozatos lebontása zajlik
  • A Bizottságnak és a tagállamoknak sürgősen tenniük kell valamit
  • Ha európai értékekbe ütköző nemzeti jogszabályok befolyásolják az uniós források elköltését, akkor el kell zárni a pénzcsapot

A csütörtökön 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az Unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként írják le a magyar törvényt.

Egy újabb támadás a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok ellen

Nem egyedi esetről van szó – hangsúlyozza az Európai Parlament. Ehelyett a törvény „egy újabb szándékos és előre kitervelt lépés az alapvető jogok fokozatos leépítése felé”, miközben az államilag támogatott LMBTQI-ellenesség és a félretájékoztatási kampányok a magyar kormány politikai cenzúrájának eszközeivé váltak. Az emberi jogok ilyen megsértése egy szélesebb körű politikai terv részét képezi, amelynek célja a demokrácia és a jogállamiság lebontása a médiaszabadsággal együtt. Ezt az uniós értékek rendszerszintű megsértésének kell tekinteni, jelentette ki az Európai Parlament.

A jogsértés folyamatának legutóbbi állomásai között szerepel például az Alaptörvény 2020. decemberi módosítása, amelyben rögzítették, hogy „az anya nő, az apa pedig férfi”, és a transznemű és interszexuális emberek nemének jogi elismerésére vonatkozó de facto tiltás. A képviselők szilárd elkötelezettségüket fejezik ki a gyermekek jogainak védelme mellett, és kijelentik, hogy a gyerekek érdekeinek teljes körű tiszteletben tartását az LMBTQI-ellenesség és a gyűlölet szítása helyett a tolerancia és az elfogadás ösztönzésének és a sokszínűség támogatásának kellene vezérelnie.

Sürgős fellépésre van szükség

A képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy a magyar LMBTQI-ellenes jogszabály ügyében indítson kötelezettségszegési eljárást és használjon ki minden eljárási eszközt az Európai Bíróságon, például vezessen be ideiglenes intézkedéseket vagy szabjon ki bírságot meg nem felelés esetén. A tagállamokat arra kérik, hogy ha a Bizottság nem lép, akkor vigyék az ügyet az Európai Bíróság elé, és nyújtsanak be államközi kérelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A Parlament emellett egy sor ügyet felsorol, ahol azonnal alkalmazni lehetne a jogállamisági mechanizmust az Unió költségvetésének védelmére, és komoly kétségét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv tervezete megfelel az uniós jogszabályoknak. Felszólítja az Európai Parlament az Európai Tanácsot, hogy sürgősen hagyjon fel a megkülönböztetés ellen tervezett irányelv elfogadásának tíz éve tartó akadályozásával, és a Bizottsággal együtt karolja fel a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra vonatkozó uniós mechanizmus létrehozásáról szóló parlamenti kezdeményezést.

A Parlament aggodalommal állapítja meg, hogy a magyar törvény hasonlít az „LMBT-propagandáról” szóló 2013-as orosz törvényre, ezért felszólítja a Bizottságot, hogy alaposan vizsgálja meg az Unióban zajló LMBTQI-ellenes kampányok finanszírozását.

Hasonló fejlemények Horvátországban

Az állásfoglalás a magyar jogszabály mellett felhívja a figyelmet a horvátországi fejleményekre is. Horvátországban a konzervatív Most párt terjesztett elő egy javaslatot arról, hogy „az LMBT-propaganda gyermekek körében való terjesztésének tilalmát” beépítsék a parlament által jelenleg tárgyalt jogszabályokba. Zágrábban az idén július 3-án, huszadik alkalommal megrendezett melegfelvonulás alatt LMBTI-embereket támadtak meg. Másnap a Most párt elnöke és alelnöke bejelentette, hogy pert indítanak azon LMBTI-szervezetek ellen, amelyek a pártot intolerancia és homofóbia terjesztésével, a társadalom megosztásával és gyűlöletkeltéssel vádolták meg.

A szerdai vita összefoglalója itt olvasható. A teljes vita felvételről itt tekinthető meg, a vita részletei itt.

A magyar Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el azt a jogszabály, amely a pedofília elleni küzdelem örve alatt korlátozza a szólásszabadságot és a gyermekek jogait, mert 18 éven aluliak számára megtiltja az LMBTIQ-emberekkel kapcsolatos tartalmak megjelenítését az iskolai oktatási anyagokban és a televízió műsorokban. A jogszabály ma lépett életbe, arról, hogy kire és hogyan vonatkozik, itt írtunk.

Az Európai Parlament korábban Litvánia és Lettország kapcsán korábban már elítélte azt a gyakorlatot, amikor a kiskorúaknak szánt információkról szóló törvényekkel visszaélve cenzúrázzák az LMBTI-vonatkozású, elsősorban az oktatásban használandó vagy a médiában látható tartalmakat.

Még több hír érhető el a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások