fbpx
a magyar Parlament

Egy pontot tovább rontott Magyarország, és csak „részben szabad” a Freedom House mérése szerint

A 100 pontból 69 pontot értünk el, a demokrácia mérésénél azonban nem értük el az 50 százalékot sem.

Még mindig a „részben szabad” kategóriába sorolja Magyarországot a Freedom House rangsora, amely a politikai jogokat és a polgári szabadságot veszi alapul. Magyarország a 100-ból 69 pontot kapott, és a mérés szerint közvetlenül előttünk áll Peru, Szenegál és Tunézia is.

Magyarország a Freedom House mérésén
Magyarország a Freedom House mérésén összesen 69 pontot kapott, mely alapján a részben szabad országok közé sorolták. 26 pont járt a politikai jogokért és 43 pont a civil jogokért.
Forrás: freedomhouse.org

A jelentés összefoglalójában többek között azzal indokolták a helyezést, hogy Orbán Viktor 2010-es hatalomátvétele után számos olyan alkotmányos és jogi változtatást léptettek életbe, melyek a kormány számára lehetővé tették az ország független intézményei feletti ellenőrzést. A magyar kormány több olyan intézkedést is hozott tavaly, amelyek megnehezítik az ellenzék, az újságírók, a civil szervezetek és az egyetemek életét – írja a hvg.hu.

A jelentésben kiemelték, hogy 2020-ban több mint 320 ezer magyar fertőződött meg koronavírussal és több mint 9500-an haltak meg a járvány miatt, a kormány eközben arra használta a járványhelyzetet, hogy a felhatalmazási törvénnyel parlamenti felügyelet nélkül uralkodhasson.

A Freedom House arról is írt, hogy tavaly áprilisban a parlament módosította a Büntető Törvénykönyvet és a rémhírterjesztés bűncselekmény elkövetéséért akár 5 év börtönbüntetést is kiszabhatnak. Megemlítették azt is, hogy a kormány májusban bezárta a tranzitzónákat, valamint a parlament ellehetetlenítette az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való jogait.

Az elemzés ezek után a politikai és az egyéni szabadságjogokat vizsgálja, melyek legtöbbjénél az elérhető 4 pontból 2-3 pontot kaptunk.

A kutatás szerint az internet továbbra is szabadnak számít Magyarországon, azonban a demokrácia mérésénél a 100 százalékból csupán 49,40-et sikerült elérnünk, mellyel az „átmeneti vagy hibrid rezsim” kategóriába kerültünk.

A listát a skandináv államok vezetik: 100 pontot kapott Finnország, Norvégia és Svédország is. A legrosszabb pontszámot, azaz 1-et Tibet és Szíria kapták.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borítókép: A magyar Parlament épülete. Fotó: Mihály Köles/ Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások