fbpx
Tiltakozás a propagandatörvény ellen 2021.06.14-én

Hiába a tiltakozás, megszavazta az Országgyűlés a melegeket a médiából kitiltó propagandatörvényt

Hiába tüntetettek tömegek hétfőn és írtak alá százezren petíciót, az Országgyűlés kedden megszavazta azt a törvényt, amely miatt éjszakába kell száműzni minden olyan médiatartalmat és reklámot, amelyben LMBTQI emberek láthatók. Ez népszerű, közismert tévésorozatokat is érint. A civil szervezetek csalódott hangú közleményben reagáltak a fejleményre.

Csalódott hangú közös közleményt adott ki az Amnesty International Magyarország, az Artemisszió Alapítvány, a Budapest Pride, az Emberség Erejével Alapítvány, a Haver Alapítvány, a Háttér Társaság, a Közélet Iskolája, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nyomtassteis, az Ökotárs Alapítvány és a Szivárványcsaládokért Alapítvány azután, hogy kedden fideszes és jobbikos képviselők megszavazták az orosz propagandatörvény másolataként is emlegetett új szabályozást, mely

betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltja a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betilt minden olyan (akár csak részben) LMBTQI témájú oktatási programot, amely említést tesz a homoszexuális, illetve transznemű emberek létezéséről.

A civil szervezetek közleményükben azt írják:

„hiába tüntetett több mint tízezer ezer ember és hiába írta alá több mint 100 ezer ember a petíciót, mert az Országgyűlést nem érdekli a magyarok véleménye.”

Sérül a szólás szabadsága, megbélyegzik a melegeket

Az aláíró szervezetek szerint a törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, mely az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is.

A törvénymódosítás szerintük egyértelműen sérti továbbá a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és megerősítő támogatáshoz.

Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, megbélyegzés és nyomasztó tabuk nélkül – hangsúlyozzák.

Megemlítették, hogy Magyarországon az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták már verbálisan a szexuális irányultságuk miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt.

A civilek szerint a kormánypárti és jobbikos képviselők cserben hagyták az LMBTQI fiatalokat: ellehetetlenítették azokat az érzékenyítő programokat, beszélgetéseket, amelyek az elfogadást segítik elő.

A civilek megemlítették, hogy a napokban közzétett IPSOS 2021 közvélemény-kutatás szerint a magyarok 59 százaléka szerint azonos jogokat kell biztosítani az örökbefogadás területén az azonos nemű pároknak, 60 százalékuk szerint pedig az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők mint a különböző neműek. A propagandatörvényt így társadalmi támogatottság nélkül kényszerítik rá az emberekre, a gyűlöletkeltésből fakadó nyerészkedés reményében – hangsúlyozzák a civilek.

Nem az első csapás a kormánytól az LMBTQI emberekre

A civilek megemlítették, hogy a kormány nem az első csapást méri az LMBTQI emberekre: 2020 tavaszán ellehetetlenítették a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését;  decemberben  az Alaptörvénybe foglaltak olyan passzusokat, amelyek megbélyegzik a transznemű embereket; és a Polgári Törvénykönyv módosításával tovább  nehezítették az azonos nemű párok örökbefogadását. Ennek a módosításnak is a gyermekek voltak az igazi vesztesei, akiknek több időt kell állami gondoskodásban eltölteni, ahelyett, hogy minél hamarabb szerető családra találhassanak.

„Hiába próbál a kormány ellenséget gyártani az LMBTQI emberekből, az elmúlt napok megmutatták, hogy a magyarok nem kérnek a gyűlöletkeltésből. A következő időszakban arra fogunk fókuszálni, hogy minden létező jogi eszközzel megtámadjuk a jogsértő és embertelen törvényt itthon és külföldön is” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője elmondta:

„A legfontosabb, hogy elmondjuk az LMBTQI fiataloknak és családjaiknak, hogy nincsenek egyedül, hogy tömegek állnak ki a jogaikért. Ezt tette tegnap 10.000 tüntető és 100.000 aláíró, és mindenki, aki posztolt vagy felszólalt ez ellen a gonosz törvény ellen. Álljunk ki együtt július 24-én a 26. Budapest Pride Felvonuláson, és üzenjük meg mindenkinek: minket nem lehet elhallgattatni, minket nem lehet betiltani. A valóságot nem lehet betiltani.”

Ismert tévésorozatokat száműznek az éjszakába

A fideszes törvénymódosítás ellen az RTL Magyarország, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, és a Magyar Reklámszövetség is határozott tiltakozását fejezte ki. Az RTL jelezte, hogy a homofób törvény miatt csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnek olyan sorozatok is mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

Az RTL azt is jelezte, hogy a törvény a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n!

Borító:  Tiltakozás a propagandatörvény ellen 2021.06.14-én. Fotó: Propagandatörvény helyett elfogadást Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások