fbpx
Sportrádió: Szöllősi György tulajdonos és Harsányi Levente műsorvezető a mikrofonnál

Tele van politikával a Sportrádió

Hírösszefoglalójukban fontosabb volt például a Bayer Show és az agrárium, mint egy sporthír, amiből egyetlen hangzott el az adott hírblokkban. Egy rádiós szakember szerint azonban nem jogos emiatt bírálni a rádiót, mert ez a médiatörvény miatt van így.

Mint arról a Media1 beszámolt, hétfőn reggel 6 órakor megkezdte működését a Sportrádió a Budapest FM 105,9 MHz-en, valamint a Nemzeti Sport internetes oldalán. Az új médium tartalmait a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks szerkesztőségével közösen készítik, tulajdonosa pedig Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, de több ismert sportriporter is csatlakozott a stábhoz, erről és műsorkínálatukról részletesen itt írtunk.

Azonban nem mindenki tetszését nyerte el az új rádió. Még az indulás napján a Telex.hu újságírói végighallgatták az első tizenkét óráját. Egyebek mellett a műsorvezetők felkészületlensége, valamint a zenei szerkesztés kapcsán fogalmaztak meg kritikát, de tapasztalataik szerint a hírblokkok sem sokban tértek el a KESMA más médiumaiban megszokottaktól, ugyanis

az első, 6:30-kor kezdődött hírösszefoglaló első témája például az volt, hogy a Bayer Show vendége volt Nagy István agrárminiszter.

(A Bayer Show a KESMA-hoz tartozó HírTV műsora.)

Nem sokban különbözött a hírblokk többi része sem, amelyben olyanokról esett szó, hogy átalakul a munkaerőpiac, szó esett Palkovics László innovációs és technológiai miniszterről, hogy hány gyerek kapott oltást, és hogy egy 100 év feletti férfi is oltást kapott, szó esett arról, hogy Trump megmenti Amerikát a baloldaltól, és hogy minden bizonnyal választási csalás miatt kapott ki.

A hírblokkban annak csak a hatodik híre foglalkozott sporttal – egy sport tematikájú rádióban. Ráadásul, más hír nem is hangzott el a témában.

Hrutka: „megtettem, amit a haza megkövetelt. Belehallgattam”

Belehallgatott a Sportrádióba Hrutka János, egykori válogatott focista is, akit, mint arról lapunk is beszámolt, korábban a véleménye miatt rúgtak ki a TV2 Média Csoporthoz tartozó Spíler TV-től.

Hrutka János korábbi válogatott labdarúgó
Hrutka János korábbi válogatott labdarúgó. Fotó: Hrutka János Facebook oldala

Hrutka a Facebookon közzétett bejegyzésében fejtette ki gondolatait a rádióról. Mint fogalmazott „abszolút nyitott személyiségnek” gondolja magát, és figyel, valamint ad esélyt „bármilyen új dolognak, kezdeményezésnek, alkotásnak, kreatív megnyilvánulásnak, oldaltól, elvakultságtól, előítéletektől függetlenül”.

Ő a reggeli, 8 óra 30 perces hírblokknál kapcsolódott be a rádió adásába, és hasonló tapasztalatokról számolt be, mint a Telex:

a hírblokk gerincét a politika adja; szó esik benne például Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatáról az „erős alapokon” nyugvó élelmiszeriparról, valamint Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatójának ellenzéket támadó gondolatairól.

Sportrádió
Sportrádió

Ezt követően Hrutka megfogalmazta azt is, mi a problémája a Sportrádió hírszerkesztési gyakorlatával:

„Ezen a ponton egy picit elgondolkozik az ember. Azon túl, hogy eszébe jut, hogy a magyar kézilabda-válogatott sorsdöntő mérkőzést vív csoportjában, hogy tegnap este kiosztották a tavalyi év legjobbjainak járó díjakat labdarúgásban, köztük a Puskás-díjjal, hogy Szoboszlai Dominiknak szerencsére nem súlyos a sérülése, hogy mindeközben elkezdődtek az Australian Open küzdelmei, magyar érdekeltséggel és még sorolhatnám, elmereng, hogy ennek az egésznek így mi értelme, miért kellett pont a sportra is ráhúzni azt a gagyi ruhát, melyről mindenki tudta, hogy a ruhásszekrény dísze, de amíg nem kerül valaki által, valakin a nagy nyilvánosság elé, addig nem ciki a megléte”.

Kiemelte azt is, hogy a hírek után a rádióban olyan állítások hangzottak el, minthogy „két testvér az két különböző embertípus, csak ugyanúgy néznek ki”, valamint hogy „a műsorvezető legnagyobb félelme, hogy a kislánya lemegy a barátnőivel focizni, mert ez mennyire »testidegen« már. 2022-ben”.

Bejegyzését végül az elmúlt időszak sporthíreivel zárta, amelyek – a jelek szerint – a Sportrádióban nem kaptak helyet:

„Különben azt tudtátok, hogy a Barcelona játékosa, Alexia Putellas az Aranylabda után a FIFA legjobb női játékosának járó díját is hazavihette, és hogy a tavalyi év legjobb női szakvezetője a Chelsea mestere, Emma Hayes lett? Érdemes követni a sporthíreket”.

A médiatörvény nem sporthír-barát

Kalácska Gábor rádiós szakember, aki több rádiónál is töltött be vezető funkciót (jelenleg a Rocker Rádió tulajdonosaként ismert), a Media1-et időközben arra figyelmezteti, hogy a hírblokk kapcsán szerinte nem jogosak a Hrutka és a Telex által megfogalmazott kritikák, mert a médiatörvény alapján a hírműsorszám időtartamának legalább kilencven százalékában a magyarországi és a nemzetközi közélet aktuális eseményeivel kell foglalkoznia, és ebbe nem értendő bele a közlekedési hír, az időjárás-jelentés és a sporthír.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a törvény azt viszont nem határozza meg, hogy a híreknek milyen sorrendben kell követnie egymást, így megoldható lenne, hogy sporthírrel kezdjenek és csak utána következzen a közélet. Emellett egy külön sporthírek blokk mint a híreket követő műsorszám elkészítésének sem lett volna akadálya.

LBK Sportból Online Sportmédia

Mint arról a Media1 beszámolt, az FM 105,9 MHz rádiós frekvenciát még 2021 októberében nyerte el az LBK Sport Kft., melynek tulajdonosa akkoriban még Kulcsár Csilla Margit volt, aki a Litter-Biró ügyvédi irodánál dolgozik – a részletekről, valamint más, az ügyvédi irodához közeli cégek által elnyert frekvenciákról külön cikkben foglalkozott korábban a Media1, ezt ide kattintva olvashatja el. A frekvenciáért nem folyt nagy küzdelem, de ez érthető, ugyanis az NMHH Médiatanácsa a pályázati kiírásba beleszőtte, hogy csak sport tematikával lehet pályázni.

Szöllősi György Orbán Viktor páholyában.
Szöllősi György Orbán Viktor páholyában a miniszterelnök mellett, kockás ingben. Fotó: Facebook

Az, hogy az FM 105,9 frekvencia Szöllősi Györgyhöz, Orbán Viktor egyik kedvenc újságírójához kerül, idén januárban, a rádió indulásáról szóló közleményből derült ki. Ténylegesen ez úgy történt, a frekvencia 10+7 éves használati jogát elnyerő LBK Sport Kft.-t megszerezte Szöllősi, majd Online Sportmédia Kft.-re keresztelte át. A cég székhelye is Felcsútra került át.

Nemrég a Media1 podcastjában Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, a Corvinus Egyetem egyetemi docense is kifejtette, mit gondol a Sportrádióról.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borító:  A Sportrádió első adása: Szöllősi György és Harsányi Levente a mikrofonnál. Fotó: Tumbász Hédi TUM
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások