fbpx
rádió, autórádió

Ugyanabban a fővárosi lakásban landolhat három, több millió fő elérésére alkalmas rádiós frekvencia

Egy vállalkozás pályázott a napokban a Rádió 1 által korábban használt budapesti 96,4 MHz rádiós frekvenciára és szintén egy az előzőleg a Karc FM által használt Budapest FM 105,9 MHz-re. A vállalkozások azonban ugyanahhoz a kormányközeli megbízásairól ismertté vált Litter-Biró ügyvédi irodához köthetők, melynek egyik tagja egy harmadik budapesti frekvenciára is egyedüli pályázó egy másik kft-vel. A három kft. ugyanabba a fővárosi társasházi lakásba van bejegyezve, és ha a tervük összejön, együttvéve jelentős számú embert érhetnek el potenciálisan rádióikkal.

A Media1 értesülése (és a médiahatóság egyik, kevésbé szem előtt lévő aloldala szerint) egyedül a néhány héttel korábban alapított, kormányközeli LBK Sport Kft. nyújtott be pályázatot néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által megpályáztatott, jelenleg kihasználatlanul álló Budapest FM 105,9 MHz közösségi – tehát ingyenesen használható – rádiós frekvenciára. Ezt korábban a Karc FM használta, mielőtt a Bayer Zsoltot is foglalkoztató KESMA-s rádió egy értékesebb frekvenciára költözött.

Kormányközeli sportrádió születik

Az, hogy egyetlen pályázó van a 105,9 MHz-re, nem véletlen: az NMHH Médiatanácsa ugyanis a potenciális versenyt jelentősen korlátozva (a lehetséges pályázók közül ezzel például a frekvencia nélkül működő Klubrádiót távol tartva) úgy pályáztatta meg a frekvenciát, hogy a pályázati kiírásba speciális feltételként beleszőtte, hogy csak sport tematikájú rádióval lehet pályázni.

Az egyedüli pályázó, a frissen létrehozott LBK Sport Kft., ahogy a neve is utal rá, a kormányközeli Litter-Biró ügyvédi irodához köthető, amire több más körülmény mellett az is utal, hogy az ügyvédi irodához köthető több médiacég nevében is megtalálható az LBK szó. Egyedüli pályázóként, amennyiben nem került formai vagy tartalmi hiba a pályázatukba, akkor hamarosan hozzájuthatnak a 10+7 évre ingyenesen használható közösségi frekvenciához.

A Rádió 1 volt budapesti frekvenciájára is csak LBK-cég pályázik

Bár a Médiatanács épp 40 napos szabadságát tölti, egy másik frekvenciapályázat beadása is a napokban volt a médiahatóságnál. A Rádió 1 nemrég szintén frekvenciát váltott, és emiatt felszabadult az addigi Budapest FM 96,4 MHz kereskedelmi rádiós frekvencia, melyet az NMHH Médiatanácsa „megversenyeztetett”. Valódi versenyről azonban itt sem beszélhetünk, pedig értékes nemzeti közvagyonról van szó: ebben az esetben is csak egyetlen pályázó jelentkezett. Méghozzá a szintén a Litter-Biró ügyvédi irodához köthető, és szintén újonnan alapított LBK Base Kft. A médiatörvény alapján a győztes a frekvenciát 10+7 évre nyerheti el.

on air, rádió, broadcast, sugárzás, adás
Fotó: Stock / Depositphotos.com

Három rádiós cég egy lakásban

Érdekesség, hogy az Opten céginformációs szolgáltatás szerint mindkét kft., az LBK Base Kft. és az LBK Sport Kft. is ugyanabba a budapesti, XI. kerületi Nádorliget út 7. d. ép. 2. em. 205. számon lévő lakásba van bejegyezve, ahová az ugyancsak a Litter-Biró ügyvédi irodához köthető LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is, mely korábban a Klubrádió és a Spirit FM ellenében próbálta megszerezni a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát, ám a pályázatukat hibásnak találta a Médiatanács, így őket is kizárta a grémium.

Utóbbi cég, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. egyébként, ahogy arról a Media1 július elején beszámolt, egyedüli induló a Budapest 103,9 MHz frekvenciára is, ahol a kiírás szerint rockrádiót kell majd a győztesnek működtetnie. Egyedüli pályázóként ennek 10+7 évre szóló elnyerésére is nagyon nagy esélyük van.

A Fidesz-közeli szálak

Az LBK Sport Kft. ügyvezetője és tulajdonosa a nyilvántartás szerint Kulcsár Csilla Margit, aki az LBK Base Kft-nek is ügyvezetője, de utóbbi kft.-nek a tulajdonosa Litter Zsuzsanna, a már említett ügyvédi iroda tagja. Az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. esetében dr. Biró Balázs médiajogász neve kerül elő tulajdonosként, aki a 2019 elején elhunyt Andy Vajna (Vajna András / Andrew G. Vajna) filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatát segítette a milliárdos halálát megelőzően, emellett több vidéki városban egyik vállalkozása nevén voltak egyes, a Rádió 1 hálózatához tartozó rádiók is, így komoly szerepe volt az azóta már Mészáros Lőrinc közelében lévő új Rádió 1 hálózat létrejöttében.

Biró Balázs 2010 és 2014 között különböző cégeken keresztül a fideszes pécsi városháza külsős tanácsadója volt, emellett például Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is többször képviselte különféle perekben. A KanizsaPress pedig azt írta, hogy Németh Szilárd fideszes rezsibiztosnak is dolgozott. Bíró a földpályázatokon is jól szerepelt korábban, illetve neve 2012 októberében is szerepelt a sajtóban, mivel egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2010 és 2012 októbere között jól fizetett tanácsadóként 27,6 millió forint közpénzt vehetett fel, illetve jóban volt Belénessy Csabával, a Magyar Távirati Iroda (MTI) akkori vezetőjével. Belénessy-vel közös üzleti érdekeltségük is volt, a Crossborder Film Kft., melyet Belénessy alapított, de 2010 környékén Biró is érdekeltséggel rendelkezett a vállalkozásban.

4,3 millió főt érhetnek el

Mindez ez azt jelenti, hogy várhatóan hamarosan indulhat egy új kormányközeli sportrádió a 105,9 MHz-en, ami potenciálisan 1.356.000 fő elérésére lesz alkalmas sztereó minőségben (monóban ennél is több ember érhető el), míg a 96,4 MHz esetében egy 1.243.000 fő sztereó minőségben történő elérésére alkalmas kereskedelmi rádió startolhat. Ha Biró Balázs pályázatában a Médiatanács ezúttal nem talál hibát, akkor indulhat egy rockrádió is a 103,9 MHz-en. Ezt majd 1.666.000 fő hallgathatja sztereó minőségben az NMHH pályázati kiírása szerint.

A tényleges hallgatottság ettől persze lényegesen eltérhet, attól függően, hogy a vételkörzetben élők hány százaléka választja ezeket.

maci, rádió
Fotó: Stock / Depositphotos.com

Annak hivatalos eldöntése, hogy az összesen három frekvenciára pályázó 1-1-1 pályázó (akik valójában ugyanazon körhöz köthetők), végül tényleg elnyeri-e a frekvenciát, az ősz folyamán várható. A Médiatanács szeptember 7-én visszatér 40 napos nyári szabadságáról, így ezt követően heteken belül megszülethet a hivatalos döntés. Korábban egyébként telefonon érdeklődtünk Biró Balázsnál a rockrádióval kapcsolatos elképzeléséről, de nem kívánt nyilatkozni.

Még több hír érhető el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon, valamint Twitteren, és iratkozzon fel napi hírlevelünkre!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások