fbpx
Figyelő

34 ember perli be egyszerre a Figyelő című hetilapot

Az úgynevezett Soros-lista miatt.

A felpereseket képviselő Magyar Helsinki Bizottság a honlapján számolt be arról pénteken, hogy a Fővárosi Törvényszék befogadta 34 személynek a Figyelő és annak a kiadója, a Mediaworks ellen indított közös keresetét.

A személyiségi jogi per célja, hogy bíróság marasztalja el a kormánypárti lapot, amely közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeti aktivistákat és egyszerű munkavállalókat „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be.

Az induló per nem előzmény nélküli – idézi fel a bizottság azt a Media1 által is megírt, 2020-as jogerős ítéletet, mely arra kötelezte a Figyelő kiadóját, hogy fizessen 500–500 ezer forintos sérelemdíjat két jó hírében megsértett embernek, akiket a lap a hírhedt „Soros-listáján” szerepeltetett még 2018-ban.

A bíróság akkor azt állapította meg, hogy a nem közszereplő listázott embereknek nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, aminek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták. A sajtószabadság egyébként sem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre. Ugyan a sajtó írhat arról például, hogy milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, és róluk teljesen valótlan összefüggéseket híreszteljen

– fogalmazott a Helsinki Bizottság.

Az ügyvéd szerint példamutató az érintettek kiállása

Most 34, „zsoldosnak” bélyegzett személy indított pert az ominózus cikk kapcsán. Ennek oka, hogy a kiadó a pert követően egyikük megkeresésére sem adott elégtételt önkéntesen.

A képviseletükben eljáró Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint valószínűleg azért is különleges ez az ügy, mert ilyen sokan perlik egyszerre a kiadót. Azt mondta, bár számtalan jogerős ítélet marasztalta el már a kormány propagandagépezetét, de egy olyan ügyről egyről sem tud, ahol ilyen sokan álltak ki egyszerre a magánéletük védelme érdekében és vállalták volna a pereskedés kellemetlenségeit.

Mint Fazekas Tamás fogalmazott:

„A nyilvánosan megbélyegző, jó hírnevet sértő ellenséglisták gyártása ellen mindannyiunk érdeke fellépni. Ez a fajta civil kurázsi igazán tiszteletreméltó és példamutató”.

További híreket talál a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások