fbpx
Ringier felirat.

Botrány lett belőle, hogy a Blikk tulajdonosának vezetője azt kérte a médiavállalat lapjaitól, támogassák a kormányokat a COVID kapcsán

A botrány azután robbant ki, hogy nyilvánosságra került az a tavaly február elején rögzített online beszélgetés, amelyen a Ringier ügyvezetője beszél.

A tavaly február 3-án rögzített beszélgetésből az derült ki, hogy Marc Walder, a Ringier médiakonszern ügyvezetője kvázi kormánypártiságra utasította a médiavállalat szerkesztőségeinek összes dolgozóját – írja a Nebelspalter nyomán a Gemišt hírlevél csütörtöki száma.

„Minden országban, ahol jelen vagyunk – és örülnék, ha ez köztünk maradna –, a kezdeményezésemre azt mondtuk, hogy híradásainkkal a kormányokat akarjuk támogatni, hogy mindannyian jól vészeljük át a válságot. (…) Tennünk kell azért, hogy a politika – cselekedjen akár elég gyorsan, keményen vagy épp kevésbé – ne veszítse el a nép bizalmát. A média nem üthet éket e téren a kormány és a társadalom közé”

– válaszolta Walder egy olyan kérdésre, amelynek feltevője arra volt kíváncsi, hogy ő miben látja a média felelősségét a járvány alatt.

Jó és rossz példák

Az ügyvezető konkrétumokat is mondott: szerinte a jó példa a Ringier tulajdonában álló svájci Blick bulvárlap (a magyar Blikk svájci megfelelője – megj. a szerk.), amely példásan együttműködött a kormánnyal a szigorítások kommunikálásában. A rossz példa ezzel szemben a német Bild, amely elég keményen leleplezi és támadja az „értelmetlen intézkedéseket”.

Walder szerint azért fontos együttműködni a kormányokkal, mert a pandémiában a tömegek által fogyasztott, azoknak orientációt kínáló média felelőssége is jelentősen nagyobb.

Egyesek szerint összeegyeztethetetlen a független újságírással az ügyvezető kérése

A videót publikáló Nebelspalter megkérdezte Waldertől, nem sérti-e a szerkesztőségek függetlenségét a menedzsment kérése – a Ringier válasza szerint nem.

„Marc Walder és a Ringier-csoporthoz tartozó lapok főszerkesztői között régóta folyamatos és konstruktív párbeszéd folyik”

– állt a médiavállalat válaszában.

Mint a Gemišt felidézte, a Ringier csoporthoz tartozik többek közt a szlovák Aktuality.sk, a lengyel Onet.pl, a szerb Blic, a lengyel Fakt, a román Libertatea, valamint a magyar Blikk bulvárlap is.

A Ringier válasza több médiumot, valamint szakértőt sem győzött meg; a megjelent kritikák az esetet a független újságírás szerepfelfogásával összeegyeztethetetlennek tartják, és felhívják a figyelmet arra, hogy sem a tulajdonos, sem a kiadóvállalat menedzsmentje nem szólhat bele a szerkesztőség és annak felelős vezetője által összeállított médiatermék tartalmába.

Az NZZ úgy fogalmazott,

„amit a CEO mond, az az újságírás csődjének kinyilvánítása. Nincs enyhítő körülmény, Walder ugyanis láthatóan tisztában van azzal, mit tesz. Az információ bizalmas jellegét érintő kérés arra utal, hogy tudatában van annak, hogy éppen saját üzletének értékeit árulja el. Az újságírás első feladata ugyanis az igazság keresése. Aki azonban, mint Walder, a médiában a kormányokat akarja támogatni, nem tud eleget tenni ennek a feladatnak. Ahelyett, hogy kritikával figyelné a kormányt, annak cinkosává teszi magát”.

A Gemišt egyébként megkereste a Ringier magyar sajtóosztályát is, hogy megtudják, hazánkban, a Blikknél és a Noizz.hu-nál érvényesült-e az ügyvezető kérése, vagy egyáltalán szóltak-e nekik.

Frissítés

Végül reagált a Gemištnek a magyar Ringier. Ezt írják:

„A Ringier Axel Springer Magyarország szerkesztőségei soha nem tapasztaltak semmilyen befolyást újságírói munkájukra sem Marc Walder vezérigazgatótól, sem senkitől a Ringier Csoportnál. A kiadó tulajdonosai mindig is biztosították, hogy független újságírói tevékenységet folytathassunk. Az elmúlt néhány napban Marc Walder magyarázatot adott korábbi kijelentéseire és megfelelő kontextusba helyezte azokat, például a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjúban. Szerkesztőségeink továbbra is szerkesztői döntések mentén, függetlenül, társadalmi felelősségük tudatában folytatják újságírói munkájukat.”

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások