fbpx
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én.

Orbán Viktor azt állítja, a magyar kormány nem befolyásolja a közmédiát

A miniszterelnök arról is beszélt a sajtó egy részének tudatos kizárásával megtartott keddi sajtótájékoztatóján, hogy „színes véleménykavalkád” van a magyar médiában.

Orbán Viktor megtartotta a keddi kormányinfót, melyre, mint arról a Media1 beszámolt, a Magyar Hang újságíróját ezúttal sem voltak hajlandók beengedni, pedig volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, sikeresen befogadták a regisztrációjukat. A Media1 úgy tudja, hogy bár a Klubrádió ott lehetett, csak épp nem biztosították számára a kérdezés jogát. Más médiumok közül is többen úgy jártak, hogy bár bebocsátást nyertek, végül kérdést mégsem tehettek fel a kormányinfón.

A szerencsésebb hazai médiumok mellett néhány nemzetközi is kérdezhetett a miniszterelnöktől, így például az AP hírügynökség tudósítója is, aki a közmédiáról és a jövő évi választásokról érdeklődött. Mint fogalmazott, a magyar állami médiában utasításokat adtak, valamint a közmédium nem ad minden félnek ugyanannyi időt – de felidézte az ENSZ jelentéstevőjének a magyar médiahelyzet kapcsán tett megállapításait is. Az AP hírügynökség arra volt kíváncsi, hogyan lesznek így tiszták a választások.

Orbán Viktor erre így felelt:

„A kormányzat nem egy hatóság, ami a közmédia fölött áll. Ezt mi nem befolyásolhatjuk, és nem is fogjuk befolyásolni.”

A miniszterelnök azt állította, hogy a kormány soha nem fog beleszólni abba, hogy a közmédia mit tegyen és mit ne tegyen.

Orbán Viktor szerint a magyarországi sajtó „pluralista”, míg a nyugati „hegemonista”. A kormányfő szerint „színes véleménykavalkád” van, és a magyar média 50 százalékban konzervatív, 50 százalékban pedig progresszív, liberális, baloldali „és miegymás”. (Az nem derült ki, az 50 százalékra vonatkozó állítását mire alapozta, amikor független mérések szerint jobboldali túlsúly van, sőt például szinte minden rádióból kormányzati üzenetek hangzanak el.)

Hogy mennyire független a kormánytól a közmédia, azt jól jellemzi, hogy a Media1 rendszeresen hírt ad a magyar közmédiát érintő problémákról, így például arról, hogy gyakorlatilag teljesen elhallgatták az ellenzéki előválasztást, de beszámoltunk arról is, hogy hazugságot terjesztettek a Kossuth Rádió adásában, amikor az ElkXrtuk című politikai krimi egyik állítását tényként kezelték. A Médiatanács (melynek tagjait kizárólag kormánypártiak adták) nem lépett fel a közmédiában történt médiamanipulációk ügyében.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én.  Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások