fbpx
euronews

Orbán Viktor tanácsadójának fiához kerül az Euronews

A felvásárlási ügylet már 2022 elején zárulhat.

Mint arról a Media1 korábban már beszámolt, pénteken bejelentették, hogy új többségi tulajdonosa lesz az Euronews hírcsatornának és a hírnek magyar vonatkozása is van. Egy portugál befektetési cég, az Alpac Capital vásárolja meg a 15 nyelven működő, köztük Magyarországon is jelenlévő tartalomszolgáltató részvényeinek 88 százalékát.

Hogy mennyiért vásárolták meg az Euronewst, nem közölték. A tervezett tőkeemelések következtében tovább nőhet a portugál tulajdon a 145 millió embert elérő csatornában. Az Mfor nyomán megírtuk azt is, hogy az Alpac Capital több szálon is kötődik Magyarországhoz.

A Szabad Európa is foglalkozik most a témával, kiemelve, hogy az Alpac Capital ügyvezető igazgatója, Pedro Vargas David, aki közös befektetési céget alapított a magyar állami Exim Bankkal, továbbá érdekelt a Jászai Gellért nevével fémjelzett, a távközlési piacon egyre intenzívebben terjeszkedő 4iG-ben is. Édesapja, Mário David pedig jobboldali politikus, Orbán Viktor tanácsadója.

A magyar állammal is üzletel az új tulajdonos

A Szabad Európa szerint Pedro Vargas David, apjához hasonlóan otthonosan mozog Magyarországon; például, 2017 novemberében Szijjártó Péter külügyminiszter egy magyar-portugál tőkealap indítását jelentette be, és az East West European Venture Capital Fund alapkezelője az Euronews új tulajdonosa, az Alpac Capital, magyar részről pedig az állami Exim Bank, valamint az OTP Bank és a Mol szállt be pénzzel.

Pedro Vargas emellett a Bartolomeu Investmentsen keresztül 5,25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a 4iG-ben, és tagja a cég igazgatóságának is.

Más érdekes személyek is vannak az Alpacnál

A Szabad Európa cikkében két másik fontos személyre is felhívta a figyelmet az új tulajdonos kapcsán: az egyik a cég második embere, Luís Santos szintén befolyásos családból származik, és ugyanannál a tanácsadó cégnél dolgozott korábban mint Pedro Vargas.

Az Alpac Capital egyik menedzsere Vajai Péter, aki az első hazai bizalmi vagyonkezelőben, az Apelso Trustban is érdekelt, mely magyar „szupergazdagoknak” segít a vagyonkezelésben, generációváltásban – a cég egyik alapítója és tulajdonosa Illés István, aki életrajza szerint segítette az Orbán-kormányt 2013-ban az új Polgári Törvénykönyv megalkotásában.

Orbán Viktor tanácsadója

Mário Henrique de Almeida Santos David egy portugál jobboldali politikus, korábbi Európai parlamenti képviselő és államtitkár, Orbán Viktor tanácsadója. Mário Davidot a magyar miniszterelnök 2016 áprilisában kitüntette a Magyar Érdemrend középkeresztjével Lisszabonban, melyet a „magyar érdekek támogatásáért” kapott.

Mário David 2018 júliusában Orbán Viktor tanácsadója lett az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben – a Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapján található szerződéslista szerint 2021 végégig, térítésmentesen ad tanácsokat a magyar miniszterelnöknek.

A Szabad Európa hozzátette, az Euronews azt állítja: a tulajdonosi háttér megváltozása nem hoz változást a szerkesztési elvekben, valamint a szerkesztői szabadság terén sem.

Az Európai Bizottság is támogatja az Euronewst

A Szabad Európa a Politico nyomán emlékeztet, hogy 2019-ben az Európai Számvevőszék aggályosnak találta, hogy az Euronews 2014 és 2018 között 122 millió euró értékben támaszkodott az Európai Bizottságtól származó finanszírozásra, mely a csatorna bevételeinek csaknem egyharmadát tette ki.

A számvevők szerint az Európai Bizottságnak rendelkeznie kellene egy olyan mechanizmussal, amely ellenőrzi, hogy az Euronews „betartja-e a szerkesztői pártatlanság megőrzésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat”.

A Szabad Európai információi szerint a csatorna 2020-ban 23,6 millió eurót kapott a Bizottságtól, míg idén kevesebbre számíthat.

A Bizottság szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy márciusban döntöttek az Euronews-zal kötött partneri megállapodás megújításáról, és a júliusban aláírt szerződés egészen 2023-ig terjed, de a keretmegállapodás „nem tartalmaz közvetlen finanszírozási kötelezettségeket, viszont lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy egyedi finanszírozási szerződéseket írjon alá”, melynek értelmében 2021 novemberében a bizottság több támogatási szerződést is aláírt a csatornával, összesen 16 millió euró értékben „az EU-val kapcsolatos tartalmak előállítására és terjesztésére, valamint többnyelvű (angol, magyar, portugál és arab) kínálat” fenntartására.

A tulajdonosváltást nem kommentálta a szóvivő, mondván az Euronews egy magáncég, a Bizottságnak pedig nincs érdekeltsége a csatornában – de „szorosan” figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az Euronews tulajdonosváltása egyébként 2022 elején zárulhat le.

További híreket talál a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások