fbpx
lélegeztetés, covid, kórház

Válaszolt a minisztérium, miért csak a közmédia forgathat a magyar COVID-osztályokon

Más európai országokban beléphetnek a kórházak koronavírusos betegeket ellátó osztályaira a média munkatársai, Magyarországon azonban a mai napig nem lehetséges ez, csak a közmédia számára. Az ATV megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, miért van ez így.

Romániában, Arad városában forgatott egy COVID-osztályon a napokban a Heti Napló stábja, miután Magyarországon nem kaptak forgatási engedélyt – az ATV ennek kapcsán kérdésekkel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI). Azt kérdezték, nem gondolja-e az EMMI, hogy amennyiben az emberek látnák a felvételeket, az esetleg ösztönözhetné az embereket az oltások felvételére. Megkérdezték azt is, hogy mi az oka annak, hogy a közmédia, az MTVA stábján kívül más forgatócsoportokat nem engednek be felvételeket készíteni a COVID-osztályokra.

A televízió beszámolója szerint az EMMI azt felelte, hogy a látogatási tilalmat az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása, valamint a dolgozók és a betegek életének és egészségének védelme érdekében rendelték el a járványhelyzetben.

„Annak érdekében, hogy a megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza az ott folyó munkát és ne veszélyeztesse a betegek és dolgozók egészségét és életét, csak a köztévé stábja forgathat. A korábbiakhoz hasonlóan felvételek készítése csak az MTVA/MTI számára engedélyezett. Igény esetén az MTVA a felvételeket más médiumok számára is rendelkezésre bocsátja”

– írta a minisztérium.

Az ATV azonban emlékeztetett, hogy Románián kívül Európa számos országában, így például Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában és Ukrajnában is engedik a megfelelő szabályok betartása mellett a stábokat forgatni a koronavírus-fertőzötteket ápoló osztályokon, ahogyan a szomszédos Ausztriában is.

Szlávik János infektológus is arról beszélt, hogy ha az Aradon készült felvételekhez hasonlók készülhetnének Magyarországon is, „talán néhányan elgondolkodnának azon, hogy ez a betegség nem válogat”.

Mint arról a Media1 beszámolt, 2021 tavaszán 28 magyar médium (köztük a Media1 is) egy közösen írt nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz és az Operatív Törzshöz, melyben három kérést fogalmaztak meg annak érdekében, hogy a sajtó szabad működését segítve hozzájáruljanak a lakosság tájékozódásához és ezáltal emberi életek megmentéséhez. Ezek egyike volt, hogy engedjék be az újságírókat és a forgatócsoportokat a koronavírus-osztályokra oly módon, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát, illetve nem zavarják a munkavégzést.

A Heti Napló aradi kórházban készített felvételei:

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások