fbpx
Bende Balázs, a közmédia vezető szerkesztője

Témakorlátozásokat, cenzúrát emlegetnek az MTI-től napokban távozók

Mint arról a Media1 beszámolt, összesen nyolc fő távozott a napokban a Magyar Távirati Iroda külpolitikai szerkesztőségéből: közülük öttel az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató bontott szerződést átszervezésre hivatkozva, három esetben pedig az újságírók maguk kezdeményezték a távozásukat az elbocsátottakkal való szolidaritásukra hivatkozva. Időközben a távozók közül néhányan név nélkül nyilatkoztak a Telexnek arról, hogy bizonyos témák tekintetében korlátozva érezték magukat.

Mint arról a Media1 korábban beszámolt, első körben Füsi Piroskától és Pietsch Judittól vált meg az állami hírügynökség külpolitikai szerkesztősége, majd az elbocsátások hatására, szolidaritásból három fő, Pietsch Lajos, Petky József és Garzó Ferenc maga mondott fel – ők egyébként régi „motorosnak” számítottak már az MTI-nél. Ezt követően szintén a Media1 beszámolt arról, hogy az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató (közmédia) további 3 főt is elbocsátott a szervezeti egységből, így ezzel rövid időn belül 8-ra nőtt a külpolitikai területről távozók száma. Beszámoltunk arról a levélváltásról is, amely az MTI sajtószakszervezet és a Duna Médiaszolgáltató között zajlott az első két ember elbocsátása után: ebben Dobos Menyhért vezérigazgató többek között azt közölte, hogy a sajtószakszervezetet nem tartja kompetensnek a témában, valamint arról beszélt, hogy ez még nem számít csoportos leépítésnek.

A friss fejlemény az, hogy a Telex elért néhány távozót, akik arról számoltak be a lapnak, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik az objektivitásra törekvő szerkesztőkre, politikai támadások érik őket feletteseiktől. A távozók állítása szerint bizonyos témák tiltottak, egyre inkább központosított a hírkiadás.

Az egyik távozó munkatárs úgy jellemezte a Telexnek az érintett kollégáit, hogy nagyágyúk, vérprofik, a hírügynökségi újságírásban a legmagasabb szintet képviselik, és pótolhatatlanok, akik turnusvezetői posztjuk miatt fontos szerepet töltöttek be a szerkesztőségi hierarchiában. „Eltávolításuk politikai tisztogatásként is értelmezhető, szakmai kifogások nem merülhettek fel velük szemben” – jegyezte meg a név nélküli nyilatkozó. Egy korábbi MTI-s azt is mondta a Telexnek:

„Hosszú évek, hónapok óta ment a szorongatás, cenzúrázták, fektették az anyagokat, témaköröket tiltottak be. Korábban versenyeztünk a nagy hírügynökségekkel, de olyan nagy lett a rombolás, hogy egyre kevésbé hasonlítunk hírügynökségre.”

Kerülendő dolgok

A Telex több forrásának is az volt a véleménye, hogy Járai Judit korábbi washingtoni tudósító szerkesztőségi vezetőként kifejezetten szélsőjobboldali irányba próbálta tolni a külpolitikai kiadás tartalmát, de már korábban is szerepelt az utasítások között, hogy lehetőség szerint mellőzni kell az olyan jogvédő szervezeteket mint az Amnesty International vagy a Human Rights Watch. Miközben az amerikai szélsőjobbos lap, a Breitbart cikkeit kellett feldolgozni, a „szélsőjobb” jelzőt letiltották, a trumpista politikai vonal egyre nagyobb hangsúlyt kapott.

Bende Balázs és a cenzúra

Az állami hírügynökségi munkatársak azt mondták, hogy a szervezetben Bende Balázs (ő látszik fenti borítóképünkön), a közmédia külpolitikai főszerkesztője és egyben köztévés műsorvezető egyfajta „cenzori szerepet lát el”, Bende ugyanis állítólag többször tett arra utalást, hogy bizonyos híreket a megjelenés előtt látnia kell, és bizonyos hírek eleve meg sem jelenhetnek. Ebből a volt kollégák elmondása szerint a szerkesztőség azt a következtetést vonta le, hogy vannak „tilalmi listák”. (Bende Balázs módszereiről korábban egy nagy port kavaró hangfelvétel is kiszivárgott, amiből kiderült, hogy ha a munkatársak nem hajlandók a kormány narratívája szerint dolgozni, akkor távozniuk kell.)

A szerkesztőségben nagy felháborodás kísérte Beregi Balázs – ő korábban Orbán Viktorral is készített interjúkat az M1-nek – washingtoni tudósítói kinevezését is, mert több kollégája szerint nem volt meg ehhez az előzetes hírügynökségi tapasztalata és szakmai ismerete sem. A volt MTI-sek kifogásolták, hogy számos amerikai bel- és külpolitikai hírt nekik kellett megírniuk itthonról, nem pedig a washingtoni tudósító írta meg azokat. Az egyik forrás konkrétan arra panaszkodott, hogy a Capitolium ostromáról Beregi nem számolt be,  és „semmiféle érdemi, szakmainak nevezhető kapcsolatot nem tart a szerkesztőség operatív beosztású tagjaival. A szerkesztői anyagkéréseket a legtöbbször válasz nélkül hagyja, miközben egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy Járai Judittal rendszeresen, a szerkesztők háta mögött egyeztet. A szerkesztőségi munkatársak gyanúja szerint ezeknek az egyeztetéseknek az eredményeként születtek olyan anyagok Beregi tollából, amelyeknek tendenciózus mivoltuk miatt nem lenne helyük egy normális hírügynökség kínálatában.”

A távozók szerint igazságtalan őket bértollnoknak nevezni

A Telex által megkérdezett munkatársak azt állították, hogy a nyomásgyakorlás és légkör ellenére a szerkesztőség a lehetőségekhez mérten pártatlan, objektív próbált maradni, de a helyzetet egyre elviselhetetlenebbnek érezték többen, bántónak találták azokat a megjegyzéseket, mi szerint ők bértollnokok, elvakult fideszesek. A nyilatkozó szerint ez köszönőviszonyban sincs a valósággal, és állítólag próbálták megtartani a szerkesztőség függetlenségét.

A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook
A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook

További hírek találhatók a Media1-en

Borító: Bende Balázs
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások