fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.

Áll a bál az MTI-nél: 2 embert elbocsátottak, 3-an felmondtak, további munkatársak is ezt fontolgatják és levélben tiltakoznak

A Media1 információi szerint elbocsátották az MTI két munkatársát, erre felmondott három másik munkatárs. A szakszervezet levélben tiltakozik a közmédia vezérigazgatójánál a Magyar Távirati Irodánál zajló események kapcsán, és belső körlevél is indult az állami hírügynökség dolgozói között, kiállva a távozók mellett.

A Media1 több, egymástól független forrás által is megerősített információi szerint elbocsátották a Magyar Távirati Irodától a múlt héten Pietsch Juditot, az MTI Külpolitika rovatának egyik vezető szerkesztőjét, de ezt megelőzően egy másik elbocsátásra is sor került. Az elbocsátások annak ellenére történtek, hogy az MTI-t az ernyője alatt tudó közmédia, azaz a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezetése előzőleg még azt ígérte, hogy az MTI-ben induló átszervezés (ami néhány szervezeti egység hatékonyságnövelő összevonását jelenti) nem jár majd elbocsátásokkal. Ráadásul többen az elbocsátott Pietsch Juditot az állami hírügynökség egyik legjobb munkatársaként jellemzik.

A történtek annyira felkorbácsolták a kedélyeket, hogy az MTI Sajtószakszervezet levélben tiltakozik, a történtek hallatára pedig azonnal felmondott az állami hírügynökség egyik veterán munkatársa, Pietsch Lajos (Pietsch Judit édesapja), de a Pietsch Judittal való szolidaritás jegyében ugyancsak felmondott Petky József volt belgrádi tudósító és Garzó Ferenc volt római és bukaresti tudósító is. Lapunk MTI-s körökből úgy tudja, hogy további munkatársak is a felmondásukat tervezik. Belső támogatói levél is indult, melyben az állami hírügynökség munkatársai kiállnak a távozók mellett.

Pietsch Judit elbocsátásakor az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt., azaz a közmédia „átszervezésre” hivatkozott.

A közmédia vezérénél tiltakozik a szakszervezet

A Media1 birtokába került az a levél, amelyet Papadopulosz Péter, az MTI Sajtószakszervezet szb-titkára küldött Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., azaz a közmédia vezérigazgatója számára. A levél szerint az MTI-nél zajló átszervezés ténylegesen úgy néz ki, hogy módosították az MTI szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) és összevonták a hírügynökségi területen működő szerkesztőségeket két szerkesztőségbe.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója
Dobos Menyhért, az MTI-t a portfóliójában tudó Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója

A szakszervezet kifogásolja, hogy a közmédia vezetése előzetesen még arról tájékoztatta az üzemi tanácsot, hogy az összevonás nem jár elbocsátásokkal, a fizetések sem változnak, ehhez képest már két szerkesztő is távozni kényszerült az MTI-től. Ebből a szakszervezeti levél szerint

„különösen visszásnak tartják a dolgozók Pietsch Judit távozását, mert a külpolitikai szerkesztőség egyik legkiválóbb, fiatal munkatársa volt, aki egyben sokoldalúságával is kiemelkedő szerepet játszhatott volna az összevont szerkesztőség munkájában, vagyis miközben az SZMSZ módosításból az olvasható ki, hogy meg akarják erősíteni a külpolitikai szerkesztőséget, pont onnan távozik egy nagy teherbírású, gyakorlott ember.”

A szakszervezet teljes levele Dobos Menyhértnek

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A DUNA Médiaszolgáltatónál dolgozó tagjainktól értesültünk arról, hogy módosították a szervezeti és működési szabályzatot, összevonva a hírügynökségi területen működő szerkesztőségeket két szerkesztőségbe. Amennyire tudjuk, Ön az üzemi tanácsot arról tájékoztatta, hogy az összevonás nem jár elbocsátásokkal, illetve a fizetések sem változnak. Ehhez képest már két szerkesztő is távozni kényszerült azóta az MTI-től.

Különösen visszásnak tartják a dolgozók Pietsch Judit távozását, mert kollégái, köztük az én személyes véleményem szerint is a külpolitikai szerkesztőség egyik legkiválóbb, fiatal munkatársa volt, aki egyben sokoldalúságával is kiemelkedő szerepet játszhatott volna az összevont szerkesztőség munkájában. Miközben az SZMSZ módosításból az olvasható ki, hogy meg akarják erősíteni a külpolitikai szerkesztőséget, pont onnan távozik egy nagy teherbírású, gyakorlott ember.

Amennyiben egy hatékonyságnövelő szervezeti átalakítás ilyen lépéshez vezet, az önmagában kérdőjelezi meg az intézkedés átgondoltságát célszerűségét. A szerkesztőség hatékonysága jelentős csorbát szenved attól, hogy az egyik legjobb munkatársát veszti el a szervezet, arról nem is szólva, hogy ez a szerkesztőség másik „nagy öregnek” nevezhető tagjának távozását is kiváltotta.

Sokunk véleményét fogalmazom meg akkor, amikor félelmetesnek nevezem a lépést azért is, mert senki nem ismeri az okát. Volt példa az utóbbi években is olyan elbocsátásokra, amelyek mögött politikai vagy személyes okokat láttunk. de olyannal még nem találkoztunk, amelynek semmilyen okát nem ismerjük, még csak feltételezni sem tudjuk.

Azt sem értjük, hogy a szervezeti átalakítást miért nem tervezte meg a szakmai vezetés az SZMSZ módosítása előtt. Miért teremtett olyan helyzetet, hogy módosította a szervezetet, miközben a szervezetet irányítók, és az abban dolgozók nem tudják milyen szabályok szerint kellene működniük, illetve mindössze egy szóbeli utasítást kapnak, hogy minden megy ugyanúgy mint eddig, meg egy biztató bátorítást, hogy mindent megtudnak, amikor kell, ami elég értelmetlennek és cinikusnak hangzik az SZMSZ hatályba lépésének napján.

Bizonytalanságot szül a dolgozók között az is, hogy amennyiben nem változik a kiadáspolitika, akkor mi növeli a hatékonyságot, hiszen az eddigi szerkezetben is működött a „keresztbe dolgozás”, ráadásul a szervezeti egységek idomulása a szak- és kiadási területekhez jobban biztosíthatja a szakmai hatékonyságot. Az összevonás pedig nem képes orvosolni a munkaerő hiányát egyes területeken, hiszen már most sincs elég ember a feladatok biztonságos ellátására, és ezt az alapproblémát az elmúlt napok intézkedései csak fokozták.

Kérjük mielőbbi tájékoztatását arról, hogy miként szolgálja a hírkiadás színvonalának javítását a Külpolitikai Szerkesztőség gyakorlott szerkesztőjének eltávolítása? Hogyan illeszkedik ez az új SZMSZ-ben szereplő szándékokhoz? Mikor szándékoznak tájékoztatni a dolgozókat az SZMSZ módosításának gyakorlati következményeiről, a napi munkát befolyásoló hatásairól? Nem gondolja-e a cég vezetése, hogy az országgyűlési választásokhoz közeledve a hírügynökség megerősítése, nem a gyengítése lenne indokolt?

Üdvözlettel:

Papadopulosz Péter

MTI Sajtószakszervezet

szb-titkár

Az MTI-vel kapcsolatos híreink, cikkeink itt érhetők el.

További hírek találhatók a Media1-en. Feliratkozhat napi hírlevelünkre és ott vagyunk Facebookon, valamint Twitteren is.

Borító: Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán. Fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások