fbpx
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója

Újabb embereket bocsátottak el az MTI-től kedd óta

A legújabb elbocsátásokkal együtt 8-ra nőtt az MTI külpolitikai szerkesztőségétől elbocsátottak és az elbocsátások miatti szolidaritásukból távozásukat maguk kezdeményezők száma. Eközben a Media1 birtokába került az a levél, amelyet Dobos Menyhért, az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató vezetője küldött az MTI Sajtószakszervezetnek, amiben kétségbe vonja, hogy a sajtószakszervezetnek feladata-e kifejezni aggodalmait.

A Media1 információi szerint a közmédiához (Duna Médiaszolgáltató Zrt.) tartozó MTI vezetői behívatták tegnapra, azaz szerdára az MTI Külpolitika rovatának több munkatársát, és közülük három fővel közölték, hogy – a napokban már elbocsátottakon túl – velük is felbontják a munkaszerződésüket.

Az elbocsátásokkor a vezetőség átszervezésre hivatkozott, holott az MTI Sajtószakszervezet néhány nappal ezelőtt egy levélben már szóvá tette Dobos Menyhértnél, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójánál, hogy az MTI átszervezésének bejelentésekor még azt ígérte, hogy nem kerül sor elbocsátásokra.

A Media1 több, egymástól független forrása is megerősítette, hogy távozni kényszerül a szerdai behívása után:

  • Szekeres Katalin
  • Wágner György
  • Harsányi György

A távozók régóta munkatársai voltak már az állami hírügynökség külpolitikai szerkesztőségének.

2+3 fő már pár napja ment vagy menni kényszerült az MTI Külpolról

Mint arról elsőként a Media1 beszámolt kedden, a napokban először két munkatársat, Füsi Piroskát és Pietsch Juditot az állami hírügynökség már elbocsátott. Az elbocsátások hatására, szolidaritásból három fő, Pietsch Lajos, Petky József és Garzó Ferenc maga mondott fel – ők egyébként régi „motorosnak” számítottak már a Magyar Távirati Irodánál.

A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1 (archív)

A Duna Médiaszolgáltató vezére szerint az MTI Sajtószakszervezet ne akarjon beleszólni

Keddi cikkünk óta egyébként a Media1 birtokába került az a levél, amelyet a közmédia vezetője küldött az MTI Sajtószakszervezet aggodalmát kifejező levelére. Ebben Dobos Menyhért azt állítja, hogy a szakszervezet nem rendelkezik képviselettel a Duna Médiaszolgáltatónál (ahová az MTI tartozik), ezért a szakszervezet számára biztosított jogok nem illetik meg, ezért nem tartozik hatáskörébe az ott zajló folyamatok, változások követése, véleményezése.

Dobos emellett az aggodalmakat alaptalannak nevezi, mivel a Duna Médiaszolgáltató előzetesen tájékoztatást adott a szervezeti struktúra, az SZMSZ tervezett átalakításáról az Üzemi Tanácsnak, a szervezeti egységek felépítése megismerhető. Egyúttal jelezte Dobos Menyhért, hogy az elbocsátások nem tekinthetők csoportos létszámleépítésnek. A levélben, melyben még csak két fő elbocsátásáról esett szó, Dobos azt írta, ez csak a munkavállalóra és a munkaadójára tartozik.

A levél végén Dobos megismétli, hogy az MTI Sajtószakszervezetnek nem feladata a Duna Médiaszolgáltató „folyamatváltozásaiból fakadó hatékonyság, célszerűség, illetve szakmai átgondoltság vitatása, megkérdőjelezése”, illetve feltételezéseknek nevezte és visszautasította az elbocsátások kapcsán felmerült, az MTI Sajtószakszervezet néhány nappal ezelőtti levelében szereplő állításokat.

Dobos Menyhért, az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt.vezérigazgatójának válaszlevele az MTI Sajtószakszervezetnek az elbocsátások kapcsán megfogalmazott aggodalmakra
Dobos Menyhért, az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt.vezérigazgatójának válaszlevele az MTI Sajtószakszervezetnek az elbocsátások kapcsán megfogalmazott aggodalmakra. Forrás: Media1

A Media1 információi szerint egyébként továbbra is feszültségek vannak az állami médiavállalatnál. Volt olyan munkatárs, aki a vezetőséget a napokban meglehetősen keresetlen szavakkal illette. Ez is azt erősíti, hogy további távozásokra is sor kerülhet még.

Az ügy előzményeiről itt található a Media1 írása.

Még több hír található a Media1-en!

Borító: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az állami M1 egyik műsorában nyilatkozik (archív). Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások