fbpx
A Klubrádió stúdiója

Az Európai Bizottság pert helyezett kilátásba a Klubrádió és a melegellenes törvény kapcsán a magyar kormány ellen

Két hónapot adnak a kormánynak a szerintük uniós jogot sértő helyzet orvoslására, azután viszont lépnek.

Indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság a februártól frekvencia nélkül működő Klubrádió, valamint a nyáron elfogadott melegellenes magyar törvény ügyében indított kötelezettségszegési eljárások kapcsán – írta a Telex.

Az Európai Bizottság honlapján megjelent közlemény arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tartsa be az elektronikus hírközlésre, a diszkriminációra és az e-kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat. Amennyiben ezeknek két hónapon belül nem tesznek eleget, eljárást indítanak az Európai Unió Bíróságán.

Klubrádió

Mint arról a Media1 2021 júniusában már beszámolt, a februárban az utolsó földfelszíni frekvenciáján is elnémuló Klubrádió ügye miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel szerintük a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvencia-használati kérelmét.

A Bizottság most kiadott közleménye úgy fogalmazott, a Médiatanács azon döntései, amelyek megtagadták a Klubrádió jogainak megújítását, aránytalanok és átláthatatlanok voltak, ezáltal sértették az uniós jogot.

Úgy vélik, a magyar médiatörvényt a rádió esetében diszkriminatív módon alkalmazták.

Bár a június 9-én küldött felszólító levélre a magyar hatóságok reagáltak, a válasz nem győzte meg a Bizottságot, mely azt írja, hogy

„ha Magyarország 2 hónapon belül nem hozza összhangba döntését az uniós távközlési szabályokkal, a Bizottság dönthet úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé utalja”.

A Klubrádió egyébként korábban a frekvenciával kapcsolatban két pert is indított a Médiatanács ellen, egyszer azért, mert nem hosszabbították meg a lejárt jogosultságát a megelőző években történt adminisztratív jogsértéseire hivatkozva, egyszer pedig azért, mert a Klubrádió is kizárták a 92,9 MHz frekvenciapályázatból, amiért hibás pályázatot nyújtott be és a cég működése nem volt összhangban a hatályos jogszabályokkal, mivel saját tőkéje a törvény által előírt értéket nem érte el. Mindkét ügyben a Klubrádió elvesztette a pert először a Fővárosi Törvényszéken, majd a Kúrián. A Klubrádióval kapcsolatban a legfrissebb hír, ahogyan azt már megírtuk, hogy a rádió beperelte a Magyar Államot Strasbourgban. A Media1 valamennyi hírét a Klubrádió ügyében ide kattintva érheti el.

Melegellenes törvény

Egy másik ügyben, a melegellenessé tett „pedofiltörvény” kapcsán is véleményt küldött a Bizottság. Ebben az esetben két eljárást indítottak: egyet a nyáron elfogadott törvény, egyet pedig az LMBTQ-vonatkozású gyermekkönyvekben kötelezően feltüntetendő felelősségkizáró nyilatkozat kapcsán.

A Bizottság szerint Magyarországnak tiszteletben kell tartania a szexuális kisebbségekhez tartozók alapvető jogait a megkülönböztetéstől való mentességhez és a véleménynyilvánítás szabadságához.

Az RTL Klub HD LMBTQI logója
Az RTL Klub HD LMBTQI logója. Így tiltakoztak a melegellenes szabályok miatt. Fotó: Media1 olvasó / Brigitta
  • A melegekről is szóló gyermekkönyvekben kötelező nyilatkozat az EB szerint korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát, indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a szexuális irányultság alapján, valamint helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat is.
  • A melegellenes törvény szerintük szintén ellentétes számos uniós jogszabállyal; egyebek mellett indokolatlan és aránytalan korlátozásokat vezettek be a melegeket ábrázoló médiatartalmakra, és az ezeket bemutató médiaszolgáltatókra, aggályosan korlátozza a törvény az elektronikus kereskedelmet, továbbá a rendelkezések sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, valamint a megkülönböztetés-mentességhez való jogot.

Ahogyan a Klubrádió esetében, úgy az ezen ügy kapcsán is hivatalos felszólító levelet küldtek a magyar kormánynak, melyekre választ is kaptak, de a Bizottság szerint ez nem orvosolta a problémákat. Így ebben az esetben is két hónapja van a kormánynak, hogy feloldják az uniós jog megsértését.

Arról, hogy mit tilt a törvény, amit bírálói propagandatörvényként emlegetnek a hasonló orosz szabályozás miatt, itt érhető korábbi írásunk.

További híreket talál a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások