fbpx
melegek, tévé, homoszexuális

Mit tilt a mostantól hatályos úgynevezett pedofilellenes törvény, amit bírálói propagandatörvényként emlegetnek, és mi az, ami még belefér?

Szakértők közreműködésével útmutató készült a mától hatályba lépett új magyar törvény kapcsán, mely jelentősen korlátozza a nem heteroszexuális emberek média- és reklámjelenlétét. De mit lehet pontosan és mit nem, és milyen következményekkel számoljanak azok, akik megsértik az új szabályokat? Erről szól ez a cikk, valamint arról, hogy civil szervezetek újabb petíciót indítottak, mivel szerintük az alapvető jogok biztosának az Alkotmánybíróságra kellene küldenie a törvényt.

Az Országgyűlés a Fidesz és a Jobbik szavazataival június 15-én, nagy tiltakozás közepette szavazta meg azt az új törvényt, melyet a Fidesz a gyerekeket védelmező, pedofilellenes törvényként, a jogszabály bírálói viszont homofób, putyini propagandatörvényként emlegetnek, és arra figyelmeztetnek, hogy az több ponton is korlátozza az LMBTQ+ emberek, például a homoszexuálisok alkotmányos jogait, valamint éppen, hogy árt a fiatalok fejlődésének és növelheti az öngyilkosságokat körükben.

Az új jogszabály elfogadása óta sokan, LMBTQ+ emberek, szülők, pedagógusok, illetve különböző szervezetek képviselői keresik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet jogsegélyszolgálatát információkért. A civil szervezet jogászok bevonásával ez alapján részletes, segítő célzatú tájékoztatót készített, ami elérhető a honlapján, valamint egy összefoglalót is közzétettek, mely a blogjukon érhető el.

A TASZ igyekezett összegyűjteni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a közösségi-kulturális intézmények és médiaszolgáltatók részéről is. A TASZ álláspontja röviden az, hogy

„az új törvény egy olyan politikai termék, ami jogszabályként értelmezhetetlen és betarthatatlan, de veszélyes lehet, ha önként elkezdenek az emberek alkalmazkodni hozzá”.  A tájékoztató kitér a polgári engedetlenségre és a tiltakozás más lehetséges formáira is.

Egymás kezét ezután is meg szabad fogni az utcán?

Az összefoglaló kitér rá, hogy miközben Orbán Viktor a „homoszexuális fickók védelmezőjeként” próbált tetszelegni Brüsszelben, itthon vannak, akik attól tartanak, hogy az új törvényegyenesen a létezésüket tiltja meg. A TASZ szerint szerencsére az ezzel kapcsolatos aggodalom nem teljesen megalapozott, az új szabályok közt sincs egyértelmű tiltás például arra vonatkozóan, hogy valaki megfogja az utcán az azonos nemű párja kezét. De ha ezt tiltaná is a törvény, akkor sem szerepel benne semmilyen következmény, amivel büntethetnék a tiltást megszegőket.

Mi számít a homoszexualitás népszerűsítésének?

A TASZ szerint egyelőre nem világos, hogy a törvény vonatkozik-e például a queer, a bi- vagy interszex identitásra, ugyanis abban csak „homoszexualitásról” esik szó. Egyáltalán nem egyértelmű a TASZ jogászai szerint az sem, hogy mit tart a jogszabály a homoszexualitás megjelenítésének vagy „népszerűsítésének”. (Ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sem tudta megmondani.)

Így viszont értelmezhetetlen az összes erre épülő rendelkezés.

„Azt is figyelmen kívül hagyták a homofób propagandatörvény megalkotói, hogy ahogy a heteroszexuális, úgy az LMBTQ+ emberek identitásának is csak egy kis részét teszi ki a szexualitás. Ezt összemossák a társadalmi tájékoztatással olyan kérdésekről, mint az LMBTQ+ emberek jogegyenlősége, az előbújás nehézségei vagy az elfogadás fontossága, holott ezek a fiatalok számára is fontos témák” – véli a TASZ.

Büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás nem indulhat

A TASZ szerint attól senkinek nem kell attól tartania, hogy a „homoszexualitás” és a transzneműség „megjelenítése” vagy „népszerűsítése” miatt büntetőeljárás, vagy szabálysértési eljárás indul ellene, ugyanis

„nincs olyan büntetőjogi tényállás, amit ki lehetne meríteni a homofób propagandatörvény megsértésével, senkinek nem kell attól tartania, hogy például kiskorú veszélyeztetése miatt fognak eljárást indítani ellene – ezt a bűncselekményt eleve csak a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy követheti el, az nem, aki az utcán megfogja a párja kezét, vagy szivárványos zászlót lobogtat. Még csak arra sincs jogszerű lehetőség, hogy a rendőr valakit azért igazoltasson, mert azonos nemű párjával sétál az utcán, megcsókolja nyilvános helyen, vagy LMBTQ+ szimbólumot visel. Az ilyen zaklató jellegű igazoltatással szemben panaszt lehet tenni” – vélik a TASZ szakértői.

Gyűlöletet szíthat az új törvény

A Társaság a Szabadságjogokért szerint direkt következményei aligha lesznek az új törvénynek, tehát nem indulhatnak eljárások az LMBTQ+ emberek ellen az identitásuk miatt, a lehetséges indirekt következmények azonban így is elég ijesztőek, ráadásul jóval nehezebb fellépni ellenük, mivel nem jogi természetűek.

„Vannak, akik a törvény, valamint a hozzá kapcsolódó kormányzati gyűlöletpropaganda alapján feljogosítva érzik magukat az LMBTQ+ embereket lealacsonyító, őket emberi méltóságukban sértő beszédmódra, netán úgy gondolják, hogy a törvény tulajdonképpen felhatalmazást ad az LMBTQ+, vagy annak vélt emberek ellen elkövetett szóbeli és fizikai erőszakra. A gyűlölködők számára bátorítást jelent, ha a társadalom hallgat vagy visszakozik.”

Bírságokra számíthatnak a médiaszolgáltatók

A módosítás két ponton érinti a médiatörvényt (Mttv., a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvényt), és egy ponton a reklámtörvényt (A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényt).

Ezek eredményeként a médiában ezentúl csak este 10 és hajnal 5 között jelenhet meg olyan műsorszám, amelynek a témája a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, vagy a homoszexualitás, ilyen tartalmú reklám pedig egyáltalán nem jelenhet meg.

Nem kell kivágni a homoszexualitást a filmekből, de csak éjszaka tehetők közzé

Ez nem jelenti azt, hogy a filmekből, sorozatokból ki kell vágni a homoszexuális vagy transzneműséget ábrázoló részeket, de a médiatörvény módosítása nyomán a lineáris és lekérhető médiaszolgáltatók (azaz főleg tévécsatornák és rádiók) kizárólag a 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriában, azaz este 10 és reggel 5 óra között tehetnek közzé olyan műsorszámot, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Teljesen tilos az LMBTQ+ témájú reklám

Ha valaki közérdekű közleményt vagy társadalmi célú hirdetést szeretne feladni LMBTQ+ témában, arra mostantól nincs lehetősége. A médiatörvény másik módosítása alapján nem minősülhet közérdekű közleménynek vagy társadalmi célú reklámnak az olyan műsorszám (sem a hagyományos, sem az internetes médiaszolgáltatás során), amely meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Fizetett hirdetésként, sima reklámként sincs mód LMBTQ+ témájú hirdetést feladni. A reklámtörvény módosítása szerint gazdasági reklámot is tilos tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, ha az a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti vagy megjeleníti. Sőt, politikai reklámként sem lehet, de azt kampányidőszakon kívül egyébként is tilos megjelentetni.

Súlyos szankciókra számíthatnak a médiaszolgáltatók és a hirdetők

A fenti szabályokat megszegő médiaszolgáltatókkal szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hatósági hatáskörben jár el. Ha a Médiatanács (melynek tagjait kizárólag a kormánypártok szavazták meg) megállapítja a jogsértést, figyelmezteti a jogsértőt, ismételt jogsértés esetén 2 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét, közigazgatási bírságot szabhat ki (akár 200 millió forintig), és intézkedhet a jogsértővel szemben: pályázatokból kizárhatja, közzétételre kötelezheti, médiaszolgáltatási jogosultságát felfüggesztheti, a nyilvántartásból törölheti.

A jó hír, hogy az NMHH Médiatanács határozata közigazgatási bírósági perben megtámadható, és a TASZ szívesen nyújt jogi segítséget egy ilyen perhez.

A reklámtörvényben foglalt rendelkezések megsértéséért a reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője is felelős. Elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások (azaz bármely internetes honlap, ami Magyarországon elérhető) a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal vizsgálata alá kerülhetnek. A Kerekasztal a vizsgálata nyomán ajánlást, állásfoglalást adhat ki. Aki ennek nem tesz eleget, azt felhívja a megfelelő magatartás tanúsítására, illetve a jogsértő tartalom eltávolítására. Amennyiben ennek sem tesz eleget a szolgáltató, a Kerekasztal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság eljárását kezdeményezi.

A TASZ honlapján további információk találhatók szülők, közösségi intézmények (színházak, művelődési házak, múzeumok, könyvtárak stb.), közoktatási intézmények (óvodák, iskolák) számára is.

Nem hajtanak fejet a civilek

Közleményt adott ki csütörtökön a Háttér Társaság több civil szervezettel közösen a szerintük „putyini mintára bevezetett homofób és transzfób törvény” kapcsán, mely a szervezetek szerint azt célozza, hogy kiradírozza a nyilvánosságból az LMBTQ embereket. A közleményben bejelentik, hogy több civil szervezet közösen petíciót indított, hogy az alapvető jogok biztosa küldje el az Alkotmánybíróságra a szerintük nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes és nemzetközi egyezményekbe ütköző törvényt.

A Háttér Társaság közleménye szerint a ma hatályba lépő törvény alapján a kormányzat szeretné eltüntetni a reklámokból az LMBTQ embereket, szeretné kitörölni a filmekből és rádióműsorokból az LMBTQ tartalmakat, hogy azokat este 10 óra előtt ne lehessen megnézni a TV-ben. A törvény szeretné eltüntetni az iskolákból azokat a foglalkozásokat, tartalmakat, amelyek leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy interszex embereket mutatnak be. A közlemény megfogalmazói szerint a törvény nem bízik a pedagógusokban, hogy el tudják dönteni, hogy milyen eszközökkel biztosítsák a fiatalok számára azt a tudást, amire a 21. században szükségük lehet. Ez a törvény százezer LMBTQI fiataltól a lehetőséget, hogy segítséget kapjanak identitásuk felvállalásához, vagy védelmet az iskolai bántalmazással szemben.

A Háttér Társaság közleménye ezután így folytatódik:

„hiába erőlteti a kormányzat a fundamentalista és kirekesztő emberképét, a magyarok nem kérnek ebből és nemet mondanak a gyűlöletkeltésre. Az Opinio 15-59 éves korosztályra reprezentatív kutatása szerint a lakosság 22 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény a pedofil bűncselekmények visszaszorítását szolgálja, majdnem 60 százaléka viszont a melegek jogainak súlyos korlátozását látja benne.”

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója elmondta:

„Az Amnesty International Magyarország részéről semmilyen módon nem alkalmazkodunk az emberi jogokat nyilvánvalóan sértő törvény előírásaihoz. Az egyetemes emberi jogok nem egy menüt jelentenek, amiből a kormányok kiválaszthatják, hogy mely jogokat szeretnék tiszteletben tartani.  Nem hátrálunk meg, és nem hagyjuk abba azt a munkát, amellyel célunk, hogy fiatalok és közösségeik a társadalmi problémákra tudatos cselekvéssel reagáljanak.”

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője hozzátette:

„A Háttér Társaság programjai és szolgáltatásai továbbra is a korábbi feltételek szerint érhetők el LMBTQI emberek és családtagjaik számára. A ma hatálybalépő törvény azt ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok a saját munkájuk során LMBTQI témákkal is foglalkoznak, a törvény mégis táptalaja lehet a támadásoknak, a megfélelemlítésnek, az öncenzúrának. Jogsegélyszolgálatunk minden tanárnak készen áll segíteni”

A petíciót az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a TASZ közösen indítja.

További hírek érhetők el a Media1-en

Borító: Stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások