fbpx
Netflix / fotó: Pixabay

LMBTQ tartalmak miatt vizsgálat indult a Netflix ellen Oroszországban

A videós szolgáltatás akár ideiglenes felfüggesztéssel is sújtható.

Vizsgálat indult Oroszországban a Netflix nevű online streaming szolgáltató ellen, miután az ország családok védelméért felelős biztosa a „melegpropagandáról” szóló törvény megsértésével vádolta meg a céget – számolt be a Vedomosti napilap nyomán a Reuters.

Olga Baranets biztos az orosz Belügyminisztériumnak mondta el panaszát, miszerint a Netflix azt a 2013-as törvényt sértette meg, amely megtiltja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatokról szóló propaganda” terjedését 18 éven aluli oroszoknak, míg a Netflix ezeket 16-os korhatár-besorolással vetíti.

A Vedomosti szerint az amerikai vállalat akár 1 millió rubel (13.400 dollár) pénzbírságot is kaphat, valamint a szolgáltatás ideiglenes felfüggesztésével is sújtható.

Az ügyet a Netflix nem kommentálta.

Az online streaming platformok szabályozásáról tárgyalnak

Az orosz törvényhozást több jogvédő csoport is elítélte. 2017-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy az orosz melegpropaganda-törvény megsértette az európai szabályokat, valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot is, és diszkriminálta az LMBTQ-személyeket.

A Vedomosti idézett egy Netflixhez közeli forrást, aki azt mondta, hogy a cég a hónap elején ellenőrizte az LMBTQ-közösség életéről szóló sorozatok és filmek kínálatát, és egyet sem találtak 16-os korhatár-besorolással ellátva.

A lap korábban arról számolt be, hogy az orosz hatóságok az online streaming szolgáltatások szabályozásának megváltoztatásáról tárgyalnak.

Idén nyáron Magyarország is elfogadott egy törvényt, mely korlátozza a homoszexualitást érintő tartalmak médiabeli megjelenítését. A törvényt óriási vita övezte, többen azt állították, hogy a Fidesz orosz mintára vezette be a szabályt. Bevezetése ellen tiltakozott a Netflix mellett az RTL, az HBO és több más médiavállalat, az Európai Unió számos tagállama, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, számos civil szervezet és az ellenzék – erről szóló írásaink itt érhetők el.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Pixabay
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások