fbpx
Juszt László napjainkban a Magánbeszélgetés című műsorában

„Gyakran vádolnak meg alaptalan dolgokkal” – Juszt László újságíró volt a Media1 Podcast vendége

Bár Juszt László, a Kriminális, a Tévé ügyvédje, és több más tévéműsor egykori műsorvezetője, aki jelenleg is vezeti Magánbeszélgetések című műsorát, csak nagyon ritkán ad interjút, a Media1 podcastjával mégis kivételt tett. Az első Orbán-kormány idején államtitoksértéssel vádolták a hatóságok, miután olyan leleplező dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyek aláásták Orbán Viktor egy éven át hangoztatott állításait az 1999-es „megfigyelési ügyben”. Később újabb és újabb vádak merültek fel. A beszélgetésben a megfigyelési ügy mellett több más téma is szóba került, így azok a cikkek is, amelyek Juszt Lászlót támadták az elmúlt években a sajtóban. Juszt a beszélgetés során azt állította, nem igaz, hogy a Russia Today magyar munkatársa lett volna 2017-től, ahogyan azt az egyik lap írta korábban egy dokumentum alapján. Juszt hajlandó volt beszélni arról a cikkről is, amelyik azt állította, hogy úgymond Portik Tamástól kapott nagy értékű karórát. A teljes beszélgetés már meghallgatható.

 

 

Juszt Lászlóval a beszélgetésünk apropóját az adta, hogy a Pegasus-botrány – vagyis az, hogy kiderült, az Orbán-kormány egy ideje kémkedik különböző személyek, köztük újságírók, médiatulajdonosok iránt, lehallgatják a beszélgetéseiket az NSO Group nevű izraeli cég kiberfegyverével – újra aktuálissá tette a mostanra már feledésbe menő 1999-es „megfigyelési ügyet”, amikor is Orbán Viktor titkos megfigyeléssel vádolta meg a Horn-kormányt, ami miatt parlamenti vizsgálati bizottságot is felállítottak. Amikor Juszt olyan iratokat tett közzé a Kriminális című bűnügyi lapjában, melyek kétségessé tették az addigra már hatalomra kerülő Orbán a megfigyelésre vonatkozó, hosszú időn át a közéletet tematizáló állításait, a leleplező dokumentumot publikáló újságíró otthonát és szerkesztőségét rendőrök szállták meg és kutatták át, illetve büntetőeljárás indult államtitoksértés gyanújával az újságíró ellen, akit rabosítottak, a közmédiától elbocsátottak, valamint mintegy 60 munkatársa elvesztette az állását, ahogy a lapja és a tévéműsora egyaránt ellehetetlenült, Orbán pedig egy rádióinterjúban (bárminemű bírósági ítélet nélkül) kijelentette, hogy súlyos bűncselekményt valósított meg az újságíró.

Később ugyan bebizonyosodott, hogy valójában több oknál fogva sem történt államtitoksértés és Jusztot ártatlanul hurcolták meg, sőt Juszt sikerrel perelte be magát Orbán Viktort, de ezzel még közel sem ért véget a történet, aminek máig számos tanulsága van. Az ügyről Juszt egyébként annak idején könyvet is írt A Juszt-ügy, a vagy a kormányzati pánikbetegség anatómiája borítója címmel, és amelyet elkezdett nemrég ingyenesen elérhetővé tenni a Media1-en (lásd ITT és ITT).

Juszt László (balra) a Kriminális című műsorban Arnold Mihály, a VPOP parancsnokával
Juszt László (balra) a Kriminális című műsorban Arnold Mihály, a VPOP parancsnokával (archív felvétel az 1990-es évek végéről)

A mostanra már feledésbe merülő, az újabb generációk által nem is hallott ügyet is felidéztük a maga számos érdekességével és máig ható tanulságaival együtt a podcastbeszélgetésben a Kriminális és a Tévé ügyvédje, a Nyitott száj és a Sajtóklub egykori műsorvezetőjével, de sok másról is szó esett. Juszt például azon újságcikkek állításairól is hajlandó volt beszélni, amelyek már az elmúlt években jelentek meg Juszt Lászlóról, és amelyek közül az egyik például azt állította (az Átlátszó írt ilyet egy feljegyzés alapján), hogy Juszt úgymond majdnem a magyarországi arca lett 2017-től a Putyin-barát Russia Today nevű orosz propagandatévének, de volt cikk a 444-en és a Cinken egy nagyon értékes óráról is, amit állítólag Portik Tamástól (az alvilág egyik meghatározó figurájától) kapott a tévés. Juszt a beszélgetés során valótlannak nevezte a Russin Today csatornával és az órával kapcsolatos állításokat is. Előkerült a beszélgetésben a 17 évvel ezelőtti vadászati ügy és néhány más dolog is, melyeket Juszt maga hozott szóba.

A beszélgetés során Juszt László, akinek jelenleg is jelentkezik Magánbeszélgetések címmel műsora a TV13-on, Budapest 13. kerületének televíziójában (a napokban például Parti Nagy Lajossal beszélgetett), megemlítette néhány példaképét, elmondta továbbá, szerinte lenne-e még esélye egy hasonló bűnügyi magazinműsornak, mint amilyen a Kriminális volt, és elmondta azt is, mit gondol a kritikusaitól itt-ott olvasható véleményekről, mi szerint ő Orbán-fóbiás. Nagyjából a beszélgetés ezen pontján, szóba került az is, szeretné-e befolyásolni a 2022-es választás kimenetét.

A Media1 teljes, Juszt Lászlóval készített interjúja az alábbi lejátszógomb segítségével azonnal meghallgatható. Ha még nem tette, iratkozzon fel a podcastra, hogy ne maradjon le a következő adásról sem! Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Aki még nem tette, érdemes feliratkozni a Media1 napi hírlevelére is!

A Media1.hu podcastja már mintegy 10 rádióban is hallható hétről-hétre. A jövő héten Németh Péterrel, a Népszavai régi-új főszerkesztőjével beszélgetünk, aki néhány hete lett újra a lap főszerkesztője. Múlt heti adásunk vendége Nemes Dániel internetbiztonsági szakértő volt, akivel számos magyar weboldalt az elmúlt időszakban megbénító hackertámadásokról beszélgettünk hosszabban, valamint kinevezése kapcsán felhívtuk telefonon Pásztor Andrást, a HVG új online divízióvezetőjét is – a múlt heti beszélgetés ITT hallgatható meg.

A podcastok évekre visszamenően visszahallgathatók a vipcast.hu-n.

Még több tartalom érhető el a Media1.hu-n!

Borító: Juszt László napjainkban a Magánbeszélgetés című műsorában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások