fbpx
Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában

Jogerős: „a TV2 célja nem a tájékoztatás, hanem a lejáratás volt”

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével jogerősen is pert nyert a TV2 ellen a túlóratörvény elleni 2018-as tüntetés két szervezője. A bíróság súlyos megállapításokat tett a Tények című műsorban történtek kapcsán.

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy megsértette a túltüntetést szervező két aktivista személyiségi jogait a TV2, amikor valótlanul híresztelte, hogy „rombolást és pusztítást szerveztek békés tüntetés helyett” – közölte a Media1.hu-val a két aktivista jogi képviseletében segédkező TASZ péntek délután közleményben.

A TASZ felidézte: 2018 decemberében több tüntetés is zajlott országszerte a rabszolgatörvény elfogadása miatt. Filó Mariann és Krasznahorkai Emma december 14-re szervezett demonstrációt a Parlament elé. A TV2 ezt követően a december 17-i Tények című esti hírműsorában hazug módon számolt be az aktivisták szerepéről. A 888.hu cikkét felhasználva, arcuk megjelenítésével a szervezőket felbujtóként, randalírozóként, bűnünőket mutatta be, akiknek célja „egyedül a pusztítás”. A riportban ráadásul meg sem szólaltatták az aktivistákat, akik ezért a civil jogvédő szervezet segítségével pert indítottak a tévécsatorna ellen. A hazugságot elsőként megjelentető 888.hu-t és a cikket szintén átvevő Origót is beperelték.

Az elsőfokú bíróság már korábban megállapította, hogy a tüntetésről beszámoló TV2 szándékosan megszegte a kiegyensúlyozott, ellenőrzött tényeken nyugvó, sokoldalú tájékoztatás elveit. A 888.hu és az Origo nem nyújtott be érdemi ellenkérelmet, így velük szemben az aktivisták már első fokon megnyerték a pert. A TV2 viszont fellebbezett, de most a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is megállapította a jogsértést.

A TV2 szándékosan félretájékoztatta a nézőket

A bíróság indokolása szerint a tüntetés szervezői jogszerűen éltek az Alaptörvény által védett véleménynyilvánítási és gyülekezési jogukkal, és a TV2 megsértette a személyiségi jogaikat, amikor a demonstrációról és ottani szerepükről valótlanul számolt be. Azt is megállapította a bíróság, hogy a csatorna célja a nézők félretájékoztatása volt, és ennek érdekében szándékosan eltorzították a történéseket.

Az ítéletben úgy fogalmaztak, hogy „a televíziós csatorna híradója ezen valótlan tényállítással az átlagosan tájékozott és körültekintő átlagnéző véleményalkotását kívánta befolyásolni.”

Ügyvéd: nem hazudhat a média következmények nélkül

Az ítélet 800.000 Ft sérelemdíj megfizetésére kötelezte a TV2 Média Csoportot. Az aktivistáknak fizetendő sérelemdíjon felül 15 napon belül a Tények című műsorban fel kell olvasni az ítélet rendelkező részét.

A bíróság arra is kötelezte a TV2-t, hogy a honlapján is tegye közzé legalább egy évre az ítélet szövegét még akkor is, ha a jogsértő tartalmat időközben eltávolítanák.

A tüntetést szervezőit képviselő Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje szerint az ítélet világosan kimondja, hogy a média nem hazudhat következmények nélkül.  A jogász hozzátette:

„Rendkívül fontosnak tartom azt is, hogy a bíróság felismerte, és a szankció kiszabása során értékelte azt a tényt, hogy a TV2 célja ügyfeleink szándékos lejáratása volt. A propagandamédia egyik jellemzője ugyanis a valótlanság tudatos terjesztése, amely nem a tájékoztatást, hanem a hatalom érdekeit szolgálja.”

Épp ma számoltunk be arról is, hogy egy másik ügyben pert nyert az Origo ellen a Momentum.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borító: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények című műsorának műsorvezetői. Fotó: TV2 sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások