fbpx
Klubrádió riportszoba

Újabb hónapokra elhúzódik a Klubrádió és a Médiatanács küzdelme

A Media1.hu a Kúriával folytatott hosszadalmas levelezés után megtudta, mikor kerül sor a Klubrádió és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa közötti, a legfőbb bírói grémiumhoz került felülvizsgálati kereset tárgyalására, amellyel a Klubrádió azt próbálja elérni, hogy a bíróság semmisítse meg azt a határozatot, amellyel a Médiatanács idén tavasszal kizárta a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatból.

Mától számított hetven nap múlva, 2021. szeptember 21-én lesz a Klubrádió által az NMHH Médiatanácsa ellen indított bírósági per ügyében a Fővárosi Törvényszék által idén május 6-án kihirdetett ítélet elleni felülvizsgálati kérelem első tárgyalási napja – tudta meg a Media1 a Kúria ügykezelő irodájától.

Mint ismert, a Médiatanács, majd a Fővárosi Törvényszék is azt állapította meg tavasszal, hogy a Klubrádió több ponton is feloldhatatlannak bizonyuló, a kizárást teljes mértékben indokolttá tevő ellentmondásokkal adta be a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia használatára vonatkozó pályázatát, hiszen a Reggeli gyors és a Kovátsműhely című műsorok esetében is eltérő időpontokat tüntetett fel, amikor megadta a műsorok eredeti időpontját és azok ismétlését. Ráadásul a Klubrádió Zrt. működése nem felelt meg a gazdasági társaságokra vonatkozó jogszabályi feltételeknek, mivel több mint 5 éve nem rendelkezik saját tőkével, márpedig a hatályos jogszabályok alapján, ha két éven túl egy vállalat saját tőkéje mínusz tartományban van, akkor haladéktalanul helyre kell állítania a törvényes működést, ám ezt a rádió a könyvvizsgálója hivatalos, írásos felszólítása ellenére nem tette meg. Az NMHH Médiatanácsa és a Fővárosi Törvényszék szerint a Klubrádió ilyen körülmények között be sem adhatta volna pályázatát a közösségi frekvenciára.

A Klubrádió vitatta, hogy a Médiatanácsnak és a Fővárosi Törvényszéknek igaza lenne a kérdésben, ezért fellebbezett és elvitte az ügyet a Kúriára is, ami ugyanakkor azt eredményezi, hogy új pályázat sem írható ki addig a vita tárgyát képező frekvenciára. Amíg a jogvita le nem zárul, addig a Klubrádió a pályázati eljárás díját sem kapja vissza, és a 3 havi frekvenciás működésére kötelezően elkülönített speciális bankszámláján lévő jelentős pénzösszeget sem tudja felszabadítani.

Azt a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától tudjuk, hogy a Klubrádió Zrt.-től 2021. június 18-án érkezett be a fellebbezési kereset a Fővárosi Törvényszékre. Ezt követően a Törvényszék ellenőrizte a keresetet formai és egyéb szempontok szerint, majd a számára rendelkezésre álló határidőn belül eljuttatta a dokumentumokat a Kúriának. A Kúrián azonban kezdetét vette a nyári tárgyalási és ítélkezési szünet, így került az ügy első tárgyalási napja végül 2021. szeptember 21-re.

Kúria
A Kúria bejárata. Fotó: Szalay Dániel / Media1

Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki előválasztás első, szeptember 16-án kezdődő fordulójának kezdetéig a Klubrádió már akkor sem tud visszatérni a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciára, amennyiben a Kúria – felülvizsgálva a Fővárosi Törvényszék ítéletét, mely a Médiatanácsnak adott igazat – rögtön az első tárgyaláson kihirdetné határozatát és esetlegesen azt állapítaná meg, hogy a rádiós társaság pályázata mégiscsak megfelelő volt, és így a Médiatanács nem jogszerűen zárta ki a vállalkozást a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia hasznosítására irányuló pályázatból.

A Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián idén február 14-én járt le. A Klubrádió vitatta annak jogszerűségét is, hogy a Médiatanács nem biztosított hosszabbítást a számára, de a Fővárosi Törvényszék, majd június 17-én a Kúria is azt állapította meg, hogy ez teljesen törvényesen történt, összhangban a médiatörvénnyel és az alaptörvénnyel, ugyanis a rádiós társaság működése során 365 nap leforgása alatt több alkalommal is azonos típusú jogsértést követett el korábban, ami miatt bírságot is kapott, és ezt nem fellebbezte meg, hanem befizette, így jogerőre emelkedett. Márpedig a törvény a Kúria szerint egyértelműen kimondja, hogy ilyen esetben a hosszabbítást a Médiatanács nem biztosíthatja a jogsértéseket elkövető médiaszolgáltató számára.

A zebrás rádió idén február 14. óta webrádióként igyekszik eljuttatni tartalmait a hallgatóihoz. A 92,9 MHz frekvenciát jelenleg ideiglenes, október végéig érvényes médiaszolgáltatási jogosultság keretében az ATV csoporthoz tartozó Spirit FM használja, de az ideiglenes hatósági szerződést úgy kötötte a Spiritet működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület a Médiatanáccsal, hogy abba belekerült egy nagyon fontos bontófeltétel, mely úgy szól, hogy amennyiben a Klubrádió számára kedvező ítélet születne már az október végi időpont előtt, akkor a Spirit FM tudomásul veszi, hogy a frekvenciajogosultsága azonnal megszűnik.

A Media1 természetesen beszámol majd a szeptember 21-i, a Kúrián kezdődő tárgyalásról is.

További hírek érhetők el a Media1-en! Feliratkozhat hírlevelünkre és ott vagyunk a Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások