fbpx
Érkezik a Népszava egy postaládába

Ezentúl Fidesz-közeli cég viszi házhoz a Népszavát és a Blikket is

A Media1 hivatalosan is megerősített értesülése szerint miután az állami Magyar Posta megszünteti hírlapkézbesítési üzletágát, a Népszava és a Blikk kiadói csak úgy tudták megoldani lapjaik házhoz szállítását, hogy végül szerződést kötöttek a kormánypárti médiaholdinghoz, a Magyar Nemzetet és az Origót is tulajdonló KESMA-hoz tartozó Medialoggal a terjesztésről.

Július elsejétől, azaz e hét csütörtökétől a Medialog, a kormánypárti médiaholdinghoz, azaz a KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány) tartozó Mediaworks terjesztőcége viszi házhoz Magyarországon az összes napilapot, így a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport, a megyei lapok mellett olyan lapokat is mint a Ringier Axel Springer Magyarországhoz tartozó Blikk, vagy épp a XXI. Század Média kiadóhoz tartozó Népszava – értesült a Media1.hu.

Mindez azért érdekes, hiszen így ezentúl egy kormánypárti cég terjesztési szolgáltatásának minőségétől és munkatársainak hozzáállásától függ, hogy eljut-e reggelente időre az összes újság, köztük az utolsóként talpon maradt kormánykritikus országos napilap, a Népszava, illetve az utolsó, nem kormánypárti bulvárnapilap, a Blikk az olvasók otthonába. Ez jelentős kitettséget jelent a kiadóvállalatoknak.

A lapkiadók azért voltak kénytelenek új terjesztőpartnert keresni maguknak, mert a napilapokat eddig házhoz szállító állami vállalat, a Magyar Posta úgy döntött néhány hónapja, hogy megszünteti a napilapüzletágát. (A hetilapokat továbbra is kiviszi a Posta.)

Érdemi verseny nélkül

A Népszava és a Blikk számára nem sok egyéb alternatíva volt, minthogy a Mediaworks terjesztőjével, a Medialoggal megegyezik, ugyanis ha ez a szerződés nem jött volna létre, akkor nem lett volna senki, aki képes lett volna az újságokat elvinni az olvasókhoz az ország valamennyi pontjára a reggeli órákra, Magyarországon ugyanis nem akadt más logisztikai cég, mely rendelkezik a szükséges infrastruktúrával ehhez.

A lapok az előfizetőkhöz történő eljuttatása ugyanis olyan jelentős feladat, melyhez megfelelő felkészültség szükséges, és ennek fenntartása a kiadócégek számára nem rentábilis csak akkor, ha a feladattal megbíznak egy erre szakosodott médialogisztikai céget.

Blikk, Magyar Nemzet és Népszava napilapok egy újságosnál
Blikk, Magyar Nemzet és Népszava napilapok egy újságosnál. Ezentúl mindegyiket a NER cége szállítja házhoz
Fotó: Ladányi András / Media1

A kiadók hosszadalmas tárgyalás után csaptak tenyérbe a NER terjesztőcégével

A Media1 úgy tudja, hosszú és nehéz tárgyalás előzte meg a kiadóvállalatok és a KESMA-leánycége, a Medialog közötti terjesztési szerződés létrejöttét. Nem könnyítette meg a médiavállalatok dolgát, hogy az állami Magyar Posta eltökélt volt, hogy júliustól már nem szállít ki napilapokat, csak a hetilap üzletágát hagyja meg, tehát az idő szorításában voltak, ami miatt a Magyar Lapkiadók Egyesülete korábban fel is szólalt. Az idő vészesen fogyott, és fennállt a veszélye annak, hogy végül senki sem viszi el a lapokat az előfizetőknek.

A Medialogot tulajdonló Mediaworks portfóliójába olyan jobboldali médiumok tartoznak mint a Magyar Nemzet, a HírTV, az Origo, a 888, az összes megyei napilap vagy épp a HírTV és a Retro Rádió, de a Mediaworksnek van több nyomdája is. Utóbbi téren egyébként eddig is volt már együttműködés a NER-cég és a Népszava között, hiszen a Mediaworks nyomdája állította elő a Népszavát.

Mediaworks
Mediaworks-székház Budapesten a bezárt Népszabadság egykori épületében, a Bécsi úton. Fotó: Ladányi András / Media1

A Media1 érdeklődésére Mátray Mihály, a Népszavát kiadó XXI. Század Média Kft. ügyvezetője azt mondta, a múlt hét második felében valóban létrejött a megállapodás a Medialoggal, ennek köszönhetően július 1-jétől, a Magyar Postával kötött szerződés felmondási idejének végétől is biztosított lesz, hogy az újságok eljussanak az olvasókhoz. Mátray abban bízik, hogy ahogy a nyomdai előállítás is alapvetően zökkenőmentesen működik a Mediaworks nyomdájában, úgy a terjesztési szolgáltatás kapcsán sem lesznek problémák, így az olvasók a megszokott módon postaládájukban találják majd a Népszavát.

Mátrai a terjesztési szerződés tartalmával kapcsolatban nem adott érdemi felvilágosítást, a felek között létrejött szigorú titoktartási szabályok miatt. Hozzátette: arra kérik az olvasókat, hogy ha bármilyen terjesztési problémát észlelnek, tehát netán nem kapnák meg a lapot, amire előfizettek, keressék a kiadót, ahol kivizsgálják az ügyet és mindent megtesznek az esetlegesen az előfizetőkhöz meg nem érkező lap pótlása érdekében.

Az első alkalom, amikortól a Medialog szállítja Magyarország összes napilapját, július 1. lesz, akkor lesz tehát a rendszer főpróbája, rögtön élesben.

Még több hír érhető el a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, és kövessen bennünket Facebookon is!

Borító: Érkezik a Népszava egy postaládába. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások