fbpx
A postás viszi az újságot

A Magyar Posta lépése miatt megsérülhet az információhoz jutás alkotmányos alapjoga a lapkiadók szerint

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) állásfoglalása szerint amikor a Posta megszünteti a napilapok kiszállítását, akkor figyelembe kellene vennie, hogy az Alaptörvény által is biztosított alapjog az információhoz jutás, és a szolgáltatás megszüntetésével ez sérülni fog.

A hazai lapkiadó médiavállalatokat tagjai között tudó Magyar Lapkiadók Egyesülete a Media1-hez is eljuttatott pénteki állásfoglalásában emlékeztet rá: a házhoz menő hírlapterjesztést eddig ellátó Magyar Posta már a tavalyi évben is szűkítette az előfizetéses nyomtatott sajtótermékek kézbesítésre vonatkozó szolgáltatásait, amikor 2020 áprilisától az ország bizonyos pontjain a napilapok szombati lapszámait csak a következő munkanapon, vagyis hétfőn kézbesítették a posta munkatársai.

Akkor, a Magyar Posta az előfizetőknek szóló tájékoztatásban a koronavírus-járvány terjedését és az ország veszélyhelyzeti működését nevezte meg az intézkedés kiváltó okaként, a mostani, a terjesztés végleges megszüntetésére vonatkozó újabb döntést viszont már gazdasági indokokkal magyarázzák a posta illetékesei.

Az MLE szerint mivel az előfizetéses nyomtatott sajtótermékek kézbesítése nem egyetemes szolgáltatási kötelezettsége a postának, a döntéssel kapcsolatban semmilyen jogorvoslati lehetőségük nincs a kiadóknak, ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyrészt az információhoz jutás olyan az Alaptörvény által is biztosított alapjog, mely vélhetően sérülni a fog a posta döntése miatt. Másrészt a döntés következtében sérül az iparág üzleti modellje, mely a terjesztési-  és a reklámbevételek kettősén alapul.

Alternatív terjesztési lehetőségek kellenek

A Magyar Lapkiadók Egyesülete elnöksége álláspontja az, hogy ilyen döntést, a  hírlapok kézbesítésének megszüntetését csak akkor lehet és szabad meghozni, ha a kiadók számára már rendelkezésre állnak alternatív terjesztési lehetőségek.

Az MLE jelezte: a versenyjogi szabályok maximális figyelembevétele és betartása mellett tőle telhetően igyekezni fog jogi és szakmai segítséget nyújtani tagvállalatainak.

A Népszava több évre előre megsejtette?

A héten derült ki, hogy július elsejétől nem hajlandó kivinni a napilapokat az állami vállalat az újságokat az előfizetőkhöz, mivel a cég szerint ez üzletileg nem érné meg neki.

A Népszava azonban már 2019 őszén arról írt, hogy várhatóan a Posta megszünteti lapterjesztési üzletágát, és a kormányközeli médiaholdinghoz, a KESMÁ-hoz tartozó Mediaworks pedig létrehoz egy terjesztőcéget.

168 Óra, HVG és a Magyar Narancs 2020.05.22-én a Lapker egyik budapesti üzletében.
Újságos polc részlete tavaly májusban az egyik újságárusnál. Fotó: Ladányi András / Media1

A lap akkor megjelent cikke szerint a tervezett lépést a HVG Zrt., valamint a 24.hu tulajdonosa, a Central Médiacsoport nyomás alá helyezésére is felhasználhatnák fideszes erők.

A Magyar Posta 2019 decemberében már a postahivatali újságárusítást is megszüntette számos postahivatalban.

További hírek találhatók a Media1.hu-n, ahol arról is olvashatnak, hogy új általános vezérigazgató-helyettese van a Mediaworksnek, valamint eltűnt a felsővezetésből Köő-Tóth Győző terjesztési igazgató.

Borító: Újságot kézbesít egy postás. Stock by Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások