fbpx
Jóbarátok / Friends: Újra együtt

Adásba kerülhet-e a Jóbarátok? Kétértelmű választ adott az illetékes hatóság

Bár pár napja az RTL Híradónak megnyilvánuló Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, nem igaz, hogy a propagandatörvényként emlegetett új törvény miatt ne lehetne adásba adni a Jóbarátok című sorozatot, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Media1-nek adott válaszának lényege úgy foglalható össze: akkor derül ki, hogy bírságolnak-e a sorozat kapcsán, ha valaki bejelentést tesz a sugárzást követően a médiaszolgáltató ellen.

A nemzetközi közéletet is megmozgatta az a kedden a magyar Országgyűlésben a Fidesz és a Jobbik szavazataival elfogadott törvény, mely jelentősen korlátozza az LMBTQI emberek megjelenítését a médiában.  A pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény ellen tiltakozott az RTL Magyarország és az RTL Group, a WarnerMedia, az HBO, a Netflix, a Central Médiacsoport, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Reklámszövetség, az IAB Hungary, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, az Önszabályozó Reklám-testület, számos civil szervezet (például a Háttér Társaság), aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság elnöke is az új jogszabály miatt, és uniós vizsgálat is indult. Kovács Tibor, a Blikket és a Glamourt is kiadó Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezetője is felszólalt a törvény ellen, a Media1-hez eljuttatott közleményben állt ki az információs jogokért és utasította el az új törvényt.  Ugyancsak tiltakozott az IKEA svéd áruházlánc magyar leányvállalata is. Szintén tiltakoztak a könyvkiadók és könyvterjesztők is, mivel nem csak tévésorozatok (a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja) vetítését korlátozza a jogszabály, de például ismert hazai költeményekre, köztük Babits, Faludy és Weöres egyes, erotikus költeményeire is kiterjed.

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben: tagadta, hogy a törvény melegellenes: szerinte a kormány nem akar beleszólni felnőtt emberek életébe, és jelezte, nem tartja aggályosnak a törvényt. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is megszólalt. Az RTL Híradónak arról beszélt, a Jóbarátok című sorozat továbbra is leadható lesz, sőt ő is megengedi a gyerekének, hogy megnézze, de azt is elismerte, a végső szót valójában nem ő mondja ki, hanem a médiahatóság.

Az NMHH nem olyan határozott a Jóbarátok kapcsán, mint Orbán Balázs

A Media1 ezek után kérdést küldött a helyzet tisztázása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, hogy megtudjuk: akkor most Orbán Balázs igazat mondott-e, mégis leadhatók-e a Jóbarátok LMBTQI epizódjai, vagy sem.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága válasza azonban nem teszi tisztába érdemben a kérdést, az aligha fogja megnyugtatni a médiaszolgáltatókat. Ugyanis arra az igennel vagy nemmel megválaszolható eldöntendő kérdésünkre, hogy a Jóbarátok című tévésorozat homoszexualitást is tartalmazó jelenetei leadhatók-e az új szabályozás alapján, illetve ha ez megtörténik, fognak-e bírságolni, a hatóság a következő, meglehetősen kétértelmű választ írta a Media1-nek:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve annak Médiatanácsa az irányadó alkotmányjogi elvek és a közigazgatásra vonatkozó általános eljárási szabályok alapján kizárólag egyedi hatósági ügyben, az ügy körülményeinek vizsgálata során megállapított tényállás keretében alkalmazhatja, értelmezheti a hatáskörébe tartozó jogszabályi rendelkezéseket, hatósági eljáráson kívüli jogértelmezésre a hatóság nem jogosult. ”

Arra a kérdésünkre, hogy a hatóság mi alapján tervezi annak megítélését, hogy két, egymás kezét megfogó azonos nemű ember homoszexuális vagy csupán testvérei-e egymásnak, és csupán testvéri szeretetből fogják-e meg egymást kezét, illetve elérhető-e valamilyen útmutató a hatóság honlapján, mely segítene eldönteni a kérdést a médiaszolgáltatók számára már a sugárzást megelőzően, hogy mi az a tartalom, ami belefér az NMHH értékmérőjébe, és mi az, ami nem, egyáltalán nem válaszoltak.

A fentiekből az következik, hogy a Jóbarátok lehet, hogy leadható, de lehet, hogy nem. Ez majd akkor fog kiderülni, ha valamelyik csatorna leadja az érintett epizódokat, és valaki bejelentést tesz a médiaszolgáltató ellen az új törvény alapján.

A Jóbarátok (Friends) sorozat a Netflixen. Akár 13 évesek is megnézhetik a korhatási besorolás szerint
A Jóbarátok (Friends) című sorozat a Netflixen. Akár 13 évesek is megnézhették az eddigi korhatári besorolás szerint

Arra a kérdésünkre, hogy van-e a Miniszterelnökségnek beleszólása, hogy az NMHH mikor indít eljárást médiaszolgáltatókkal szemben, és mikor nem, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága nem azt írta, hogy nincs, hanem azt, hogy a Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok alapján jár el, indít eljárást, és bárki tehet bejelentést, ha olyan tartalommal találkozik, amely szerinte kifogásolható.

Ezek szerint tehát várják a feljelentéseket akár a Miniszterelnökségről is, ha valaki két, egymást átkarolót nőt vagy férfit lát a tévében, és úgy gondolja, ez már tiltott tartalom lehet. Aztán majd a grémium elbírálja, az adott epizód a Tűr, a Tilt, vagy a Támogat kategóriába tartozott-e, és jár-e szankció.

A propagandatörvényként is emlegetett új jogszabályról itt érhetők el további írásaink.

Mint mindig, most is várjuk hozzászólásaikat a Facebooon! Feliratkozhatnak hírlevelünkre is, hogy ne maradjanak le a legújabb tartalmakról!

Borító: Jóbarátok: Újra Együtt
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások