fbpx
könyvesbolt

Tiltakoznak a könyvkiadók, amiért tiltás alá kerültek Babits Mihály, Weöres Sándor és Faludy György egyes versei

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége aggasztónak és átgondolatlannak tartja a parlament által elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomag tartalmát, ezért a jogalkotóktól annak mielőbbi felülvizsgálatát kéri.

A Media1-hez szerdán este eljuttatott közleményében az MKEE hangsúlyozza, szervezetük teljes mértékben támogatja a gyermek és fiatalkorúak védelmét, azonban semmiképp sem értenek egyet a bűncselekménynek számító pedofília és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összemosásával. Mindemellett, elfogadott formájában a gyermekek fokozottabb védelmének biztosítása helyett a művészi- és szólásszabadság, a könyvkiadás és -terjesztés korlátozásának feltételeit teremti meg, amit elfogadhatatlannak tartanak.

„Nem világos számunkra továbbá, hogy mit jelent a szexuális tartalmak öncélú megjelenítésének, a nemváltás ábrázolásának tilalma, hiszen eszerint a világ- és a magyar irodalom remekművei, többek közt a középiskolai tananyag részét képező számos szerző (Szapphó, Ovidius, Verlaine, Rimbaud, Thomas Mann, Proust, Shakespeare stb.) művei, de pl. Babits Mihály, Weöres Sándor, Faludy György erotikus utalásokat tartalmazó versei is a tilalom alá eshetnek, ami feltételezzük, hogy nem lehetett célja a jogalkotóknak.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagjai sokféle ízlést, világnézetet képviselnek, de mindannyian az olvasók igényeinek kiszolgálását, a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes kultúra értékeinek közlését és terjesztését tartják feladatuknak, az olvasás és a könyvkiadás szabadságát pedig olyan értéknek tekintik, amely mellett mindenkor ki kell állni – írják.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a jogszabályt, mely jogi eszközökkel rekeszti ki a médiából az LMBTQI embereket. A törvény miatt tiltakozott számos civil szervezet, a MÚOSZ, a Reklámszövetség, az RTL Magyarország és az RTL Group, az HBO, a WarnerMedia, az AMC, a Central Médiacsoport, a ViacomCBS és a A+E Networks UK, valamint a Magyar Lapkiadók Egyesülete, az IAB Hungary internetes reklámszakmai szervezet, az Önszabályozó Reklám-testület, illetve keddig több mint 100 ezren írtak alá egy petíciót.

Még több hír érhető el a Media1-en! Kövessen minket Facebookon is, és iratkozzon fel hírlevelünkre, valamint RSS-csatornánkra.

Borító: stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások