fbpx
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára

A Miniszterelnökség államtitkára szerint leadható a Jóbarátok

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára nyilatkozott a kedden elfogadott új törvényről, ami miatt egyre több hazai és nemzetközi médiavállalat fejezi ki tiltakozását.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az RTL Híradónak azt mondta: alaptalannak tartja, hogy a kedden elfogadott új törvény alapján a jövőben nem lehetne este 10 előtt műsorra tűzni a népszerű Jóbarátok című amerikai sorozatot, mert a sorozatban megjelenik a homoszexualitás. Azt azonban Orbán elismerte, hogy a végső szót a médiahatóság mondja ki. Azt, hogy ők hogyan látják majd ugyanezt a kérdést, még nem tudni. (A Media1 kérdést küldött az NMHH-nak, hogy szerintük sugározhatók-e a Jóbarátok említett jelenetei, de válaszuk meglehetősen kétértelmű.)

Az RTL Magyarország hétfőn és kedden is közleményben tiltakozott a kedden végül elfogadott, a leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és transznemű emberek médiában és reklámokban való szerepeltetését korlátozó törvényjavaslat ellen, valamint a csatornaazonosító logóját kiszínezte a szivárvány színeivel.

Rajtuk kívül több nagy médiavállalat, az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS is jelezte, egyetért az RTL tiltakozásával. Linkedinen tiltakozó közleményt tett közzé az RTL Group (az RTL Magyarország anyavállalata) és a 24.hu-t és a Nők Lapját is portfóliójában tudó Central Médiacsoport is tiltakozik.

Ugyancsak kifejezte tiltakozását a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetségeszámos civil szervezet, valamint a Magyar Lapkiadók Egyesülete és az IAB Hungary nevű internetes szakmai szervezet, valamint az Önszabályozó Reklámtestület, az ÖRT is. Hétfőn nagy utcai demonstráció is volt, és több mint százezren petíciót is aláírtak a szabály ellen.

Az érintettek úgy vélik, hogy az új szabályozás súlyosan sérti a szólás szabadságát és az LMBTQI emberek emberi méltósághoz fűződő jogait. Az RTL jelezte, hogy több népszerű sorozat, így például a Barátok közt, a Szomszédok, a Jóbarátok és több más széria egyes epizódjai sem kerülhet majd képernyőre, csak éjszaka, 18-as karikával.

További hírek a Media1-en! Feliratkozott már a hírlevelünkre?

Borító: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. fotó: kormany.hu

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások