fbpx
A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten

Közel 4 milliárd forint lett a TV2 nyeresége a COVID-világjárvány ellenére

A TV2 igazgatósági elnökének korábbi interjúja alapján a profit az állami reklámpénzeknek köszönhető.

Hivatalosan ugyan még nem tették közzé a 2020-as pénzügyi beszámolót, de a vállalat tulajdonosai már elfogadták azt, és a TV2 Média Csoport közgyűléséről leadott cégbírósági iratokból kiderül, hogy a 2020-as évet 3,9 milliárd forintos adózott eredménnyel zárták, amely 2 milliárddal haladja meg a korábbi évekhez képest szintén kiugróan jónak számító 2019-es nyereségetírja a G7.

Az egyelőre nem látszik, hogy a 3,9 milliárd forint összegű nyereséget mekkora árbevétel mellett sikerült elérni. A közel 4 milliárd forint összegű profitot úgy hozta össze a TV2, hogy eközben a Magyar Reklámszövetség adatai alapján a járvány következtében 2020-ban a hazai hirdetési médiatorta közel 3 százalékkal csökkent, és bár a televízió a jobban teljesítő szegmensek között volt, ám itt is 3,8 százalékos visszaesést hozott az előző év.

Miközben a versenypiaci ráfordítások majdnem 6 százalékkal csökkentek tavaly, addig az állami hirdetők jelentősen, bő 11 százalékkal többet költöttek a járvány évében 2019-hez képest. Ez utóbbiból a TV2 elég sokat profitálhatott. A csoporthoz azóta ömlik látványosan az állami pénz, hogy Andy Vajna 2015-ben megvásárolta, és ez nem változott azt követően sem, hogy a cég először egy rejtélyes cinkotai nő tulajdonába, majd Andy Vajna halála után Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe került.

A Media1 még januárban megírta, hogy a TV2 Zrt. a Kantar Media adatbázisából származó becslés szerin listaáron (tehát még a kedvezmények nélkül) 23,69 milliárd forintnyi állami reklámbevételre tehetett szert 2020-ban. Ez amellett, hogy közel nyolcszorosa a konkurens RTL hasonló bevételeinek, a TV2 2019-es teljesítményét is majdnem 5 milliárd forinttal haladhatta meg.

Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke nemrég a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt, hogy az állami hirdetések nélkül nem lett volna nyereséges a cég, de ezt ennek ellenére nem tartotta ördögtől valónak.

A Media1 kérdezte a TV2-t, hogy pontosan mekkora állami reklámbevételük volt, de a sajtós munkatársak csak kitérő jellegű válaszokat adtak annak ellenére, hogy ezek közérdekű adatnak minősülnek, hiszen közpénzekről van szó.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a friss hírekről! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borítókép: A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások