Andy Vajna az ATV Szabad szemmel c. műsorában

Újabb rejtélyek a TV2 körül: Andy Vajna évekkel ezelőtt eladhatta, 20 milliárdot kapott előlegként egy kis kft.-től

Már 2016-ban elkezdte Andy Vajna eladni a TV2-t. A filmügyi kormánybiztos jelentős összeget, mintegy 20 milliárd forintot kapott előlegként egy Businesshelp Kft. nevű cégtől. A cég éppen 5 nappal Vajna halála előtt váltott tulajdonost.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Alig telt el pár óra, hogy tegnap este a Mészáros Lőrinc közeli, többek között a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-ben is igazgatósági tag és a Takarékbankot is vezető Vida József bejelentette, előrehaladott tárgyalásokat folytat a mostanra már 14 tévécsatornával rendelkező TV2 Média Csoport felvásárlásáról. Azt Vida nem közölte tegnap, pontosan kivel is tárgyal, ami azért érdekes, mert a januárban elhunyt Andy Vajna halála óta egyelőre teljes rejtély fedte, kié is voltaképpen az a delaware-i offshore cég, a Cinergi, mely a TV2 feletti cégháló tetején látszott, és bár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) tudnia kellett, a médiahatóság nem volt hajlandó elárulni a végső tulajdonos kilétét már többször firtató Media1 kérdésére.

Mára kiderült, Vajna már három éve lényegében eladta a TV2 Zrt.-t tulajdonló cégét

Ma reggelre újabb érdekes részlet derült ki a TV2 tulajdonosi viszonyairól, ami az elmúlt több mint három évben titokban maradt. A G7 szerint Andy Vajna kormánybiztos már nem sokkal azután elkezdte eladni a TV2 Média Csoport Zrt.-t Magyarországon közvetlenül tulajdonló Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC Co.) vállalkozást, hogy Vajna megvásárolta a TV2-t 2015 végén.

Egy Businesshelp Kft. nevű cég jelent meg a TV2 anyavállalata, az MBC Co. körül, mely 2016-tól kezdődően hatalmas összegeket pumpált a TV2 anyavállalatába.

Közel 20 milliárdot kapott Vajna cége a cinkotai Businesshelp Kft.-től

A G7 cikke szerint a fővárosban, Cinkotán az Ilonatelep HÉV-megálló közelében lévő elegáns családi házban élő, hatvanas éveiben járó cinkotai üzletasszony cége, a Businesshelp Kft. 2016-ban minden jel szerint valójában megvehette a TV2-t. Máskülönben aligha fizetett volna a 2016-os mérleg alapján 7,8 milliárdot a TV2-t birtokló cégnek, az MBC-nek előlegként, ami mostanra már megközelíti a 20 milliárd forintot:: a céges kimutatás alapján 19,86 milliárd forinttal tartozik az MBC Co. a Businesshelp Kft.-nek.

Az előlegként történő fizetésnek a cégek könyveiben ugyan nyoma maradt, de tulajdonosi változásból csak annyi látszik, hogy egy darab részvényt jegyzett le a kft. az MBC-ben. Rögzítették azonban azt is, hogy amíg az MBC osztaléka nem éri el a 21 milliárd forintot, csak a Businesshelp Kft. vehet ki pénzt a cégből.

A Businesshelp kft. csak közvetített?

Mindenesetre ha be is jegyeztek volna tulajdonosváltást, a TV2 Média Csoport akkor sem a 2019 elejéig a szintén a cinkotai házban működő BusinessHelp Kft.-hez kerül. A történet kezdetekor alig néhány milliós vagyonnal rendelkező vállalat ugyanis csak közvetítő lehetett, a háttérben mások mozgathatták a szálakat, legalábbis a G7 ezt feltételezi a megismert információk alapján. A G7 szerint a Businesshelp Kft. nem a semmiből teremtett elő milliárdokat az előlegre. Beszámolóik alapján a teljes erre szánt összeget kölcsönkapták valakitől. Egészen pontosan az adott előleggel párhuzamosan egy kapott előleg is megjelent a könyveikben.

Vagyis valószínűleg az apró cinkotai vállalkozásra csak azért volt szükség, hogy a kereskedelmi csatorna végleges vevője ne közvetlenül vásárolja meg a TV2-üzletrészt, hanem egy közvetítőn keresztül.

A G7 által ismertetett történetben felbukkan egyébként az a Vida József is, aki tegnap este, egy nappal azután, hogy az ügy érintettjeinek a G7 elküldte a kérdéseit, nyilvánosan is bejelentkezett a TV2-ért.

A vagyonleltárakból az nem derül ki, hogy ki volt a tényleges vevő / előlegnyújtó, de érdekes, hogy amikor amikor az MBC megkapta az előleget, a BusinessHelp Kft. könyveiben is megjelent egy azzal lényegében azonos összeg azon a soron, ahol ezt nyilván kell tartani. Utóbbi cég beszámolójában ráadásul azt is feltüntette, hogy a növekedés oka előlegfizetés volt. A cinkotai vállalat által fizetett előleg összege pedig időről időre épp akkor és épp annyival nőtt, amikor és amennyivel az MBC által kapott előleg nőtt.

A Businesshelp kft. akkoriban Fűr Sándor és Fűr Sándorné nevén volt

A BusinessHelp Kft. akkori tulajdonosát, Fűr Sándornét a G7 nem tudta elérni, ezért kimentek a céghez, de ott sem tudtak vele beszélni, de a férjével, Fűr Sándorral igen. Ő 2016-ig szintén tulajdonos volt a cégben.

Ő azonban csak annyit közölt, hogy már nem az övék a BusinessHelp Kft. A TV2-re vonatkozó kérdésekre nem kívánt válaszolni, igaz, nem is cáfolta a kapcsolatot. Így azt sem árulta el, hogy amennyiben megvette, kinek adta tovább az üzletrészt a BusinessHelp.

A G7 szerint azonban több jel utal arra, hogy a TV2 már ekkor Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe, egészen pontosan a felcsúti milliárdos üzlettársa és barátja, Szíjj László és a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József közelébe kerülhetett. (Mindez egyébként egybecseng azzal, hogy ekkoriban jelentek meg az első Mészáros-közeli személyek a TV2 igazgatóságában.)

Vajna halála előtt 5 nappal átkerült a Businesshelp Kft. Fári Ádámhoz, a Takarékbank elnöki tanácsadójához

A G7 szerint mind Szíjjnak, mind Vidának van közvetlen vagy közvetett kapcsolata például a BusinessHelp Kft. új tulajdonosával. Fűr Sándorné ugyanis időközben tényleg eladta a céget: idén januárban, öt nappal Andy Vajna halála előtt egy fiatal vállalkozó, Fári Ádám vette át a társaságot.

Fári elnöki tanácsadója a Takarékbankban Vida Józsefnek, gyakorlatilag Vida jobbkezeként ismert. Emellett ő vezeti azt a céget is, amelynek révén Vida tavaly év végén részesedést szerzett az MKB Bankban. Ez utóbbi részesedésszerzésre pedig pont aznap került sor, amikor Szíjj László is átvett egy nagyobb MKB-pakettet. A két ügyletet ráadásul épp ugyanaz az ügyvédi iroda intézte, vélhetően ugyanott, hiszen a két új MKB-tulaj cég ugyanabba a 102 négyzetméteres Ferenc körúti lakásba van bejegyezve. Pont abba az ingatlanba, ahova a BusinessHelp Kft. is költözött, miután Fári Ádám megvásárolta. A G7 szerint tehát a két vállalkozó és a fiatal üzletember a jelek szerint együtt mozog, az eddigiek alapján mégis úgy tűnhet, hogy a Mészáros Lőrinchez talán Vidánál is közelebb álló Szíjj László csak közvetve tűnik fel a történetben, hiszen Fári inkább a bankelnök embere.

Szíjjnak azonban nagyon is konkrét közvetlen kapcsolata is van a TV2-vel. A vagyonmérlegből ugyanis nem kizárólag a kereskedelmi tévé eladása derül ki, hanem az is, hogy Szíjj jó ideje százmilliókkal hitelezi a MBC-t.

Az érintettek nem válaszoltak

A G7 egyébként kereste az érintetteket, de nem kaptak választ. Az MBC-t képviselő Tremmel Zoltán – aki korábban vagyonleltárakat ellenőrizte független könyvvizsgálóként, Andy Vajna halála (egészen pontosan idén február) óta pedig ügyvezetőként irányítja is a céget – üzleti titokra hivatkozott, míg Fári Ádám egyáltalán nem reagált, ahogy Szíjj László sem.

Nem sokkal később érkezett azonban a bejelentés Vida Józseftől arról, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a Tv2 felvásárlásáról.

Volt-e beleszólása a Businesshelp Kft.-nek a TV2 működésébe?

Az egyelőre nem derült ki, hogy az előleget kifizető Businesshelp Kft.-nek volt-e bármiféle beleszólása az elmúlt időszakban a TV2 működésébe. Egy szindikátusi szerződéssel elvben akár ez is megoldható lett volna úgy, hogy a vevő nem veszi a nevére a céget. Az adásvételben érintettek egy polgári jogi szerződéssel szabályozhatják ilyen esetben, hogy kinek milyen jogai lehetnek a vállalatban. A G7 szerint erre – ha a felek kicsit is üzleti alapon gondolkodtak – valószínűleg sor is került, hiszen teljesen irracionális lenne, ha valaki úgy tenne le egy üzletrészért közel 20 milliárd forintot, hogy ezért másfél évig semmit nem kap cserébe. Extrém esetben a G7 szerint az sem elképzelhetetlen, hogy szinte mindenről az előleg kifizetője döntött, és akár a tulajdonosi jogokat is gyakorolhatta, annak ellenére, hogy papíron még nem jegyezték be, mint tulajdonost.

Ezt a forgatókönyvet erősíti, hogy a néhai filmmogul halála után rendkívül gyorsan át tudták szabni a TV2 vezetését, és már néhány nappal Vajna halála után sor kerülhetett a TV2 közgyűlésére. Ehhez mindenképp tulajdonosi jogok kellettek.

Azóta ráadásul a céghálóban a TV2 felett álló vállalatok élére is egy egyértelműen Mészáros Lőrinc bizalmi körébe tartozó embert neveztek ki: Tima Jánost, Alcsútdoboz fideszes alpolgármesterét.

Érdekes, hogy az MBC-nél pont aznap döntöttek Tima vezérigazgató-helyettesi pozíciójáról, amelyen a BusinessHelp Kft. is megvette azt a bizonyos egy darab osztalékelsőbbségi részvényt.

Néhány napja egyébként egy másik cég is felbukkant a TV2 körül. Kiderült ugyanis, hogy a máltai Medialog Worldwide-nak is lett néhány részvénye a TV2 Média Csoportban. Ez a cég az IKO Cable leányvállalata.

Kiemelt kép: Andy Vajna az ATV Szabad szemmel c. műsorában

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!