fbpx
Scott Griffen, az IPI Media igazgatóhelyettese

Az Európai Bizottság hatékonyabb fellépését szorgalmazza a Médiatanács és a Klubrádió közötti háború kapcsán az IPI

Az International Press Institute (IPI / Nemzetközi Sajtóintézet) csütörtöki nemzetközi közleménye szerint a Fidesz által foglyul ejtett Médiatanács újabb abszurd döntéssel akadályozta meg a Klubrádió visszatérését az egyetlen frekvenciájára. Úgy vélik: az Európai Bizottságnak vizsgálatot kellene indítania a Médiatanács működése és különféle határozatai kapcsán.

A Media1.hu-hoz eljuttatott angol nyelvű közleményben hívja fel a nemzetközi nyilvánosság figyelmét az 1950 óta működő, a médiaszabadság érvényesülésért küzdő International Press Institute (IPI / Nemzetközi Sajtóintézet) a magyar médiaszabadsággal kapcsolatos problémákra azután, hogy kiderült, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa még tegnap úgy döntött, érvénytelennek nyilvánítja a tavaly ősz óta húzódó Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázatot, és ezzel újabb hónapokra némán tartja a hatóság azt a frekvenciát, amelynek használatával idén február 14-től fel kellett hagynia a Klubrádiónak, mely most internetrádióként próbálja túlélni ezt az időszakot.

Scott Griffen, az International Press Institute (IPI / Nemzetközi Sajtóintézet) igazgatóhelyettese közleményében úgy fogalmaz, hogy a Médiatanács csak névleg tekinthető függetlennek, azt ugyanis valójában

„foglyul ejtette a magyarországi kormányzópárt, a Fidesz”.

Griffen ezzel arra célzott, hogy a Médiatanács tagjait kizárólag a kormánypárt szavazta meg.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyûlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.
Budapest, 2013. szeptember 9.
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

 

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Némaság 2022-ig

Griffen szerint a Médiatanács mostani, a klubrádiós pályázatot megállító döntésével egyértelműen azt akarja bebiztosítani, hogy

2022 előtt már ne térhessen vissza egyetlen korábbi frekvenciájára a Klubrádió.

Griffen szerint a Médiatanács legújabb döntése ismételten a szabad média maradéka ellen hat. Az IPI úgy véli: a legújabb határozat ugyanolyan abszurd, mint amikor korábban a grémium a Klubrádió akkor még csak lejárófélben lévő médiaszolgáltatási jogosultsága meghosszabbításának elutasításáról határozott.

Időzítés

Az IPI szerint a 92,9 MHz frekvenciapályázat eredménytelenségét megállapító határozat időzítése sem véletlen. A Médiatanács megvárta az eredmény kihirdetésével, amíg sor kerül az Európai Parlament tegnapi vitanapjára, és csak ezt követően egy nappal tette nyilvánossá döntését a frekvenciapályázat érvénytelenné nyilvánításáról, hogy így kerüljék el az újabb nemzetközi kritikát.

Lépjen az Európai Bizottság!

Az IPI úgy véli, hogy az Európai Bizottságnak hatékony intézkedéseket kellene tennie és meg kell védenie az alapvető jogokat, így a sajtószabadság érvényesülését.

A Sajtóintézet szerint a Médiatanács legújabb határozata arra utal, hogy

Magyarország nem veszi komolyan az Európai Unió törekvéseit a médiaszabadság érvényesülése érdekében.

Az IPI úgy véli, hogy az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy a Médiatanács ebben és más ügyekben hozott különféle határozatai összeegyeztethetők-e az európai uniós joggal.

A Sajtóintézet arra figyelmeztette a Bizottságot, hogy a médiaszabályozó testületek politikai megszállása Magyarországon, Lengyelországban és az EU bármely más országában a kritikus hangok elhallgattatásához vezet.

A Klubrádió ügyéről szóló korábbi írásaink itt olvashatók vissza, a Médiatanács ügyeiről itt találhatók korábbi írásaink.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Scott Griffen, az International Press Institute (IPI / Nemzetközi Sajtóintézet) igazgatóhelyettese
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások