fbpx
Klubrádió

A Klubrádió ügyével is foglalkozott az Európai Parlament S&D frakciója

A baloldali S&D (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) szerdai frakcióülésén is téma volt a Klubrádió február közepe óta néma rádiós frekvenciájának ügye.

Erről Rónai Sándor, a frakció tagja, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője közleményben tájékoztatta a Media1.hu-t szerdán délután.

Rónai közleményében azt írja: az európai uniós tagállamok szocialista és hasonló baloldali pártjainak szövetségének frakcióülésén lehetősége volt, hogy felvázolja S&D-s képviselőtársai előtt a magyar médiaszabadság helyzetét.

„Elmondtam azt is, hogy milyen nemtelen eszközökkel hallgattatta el az Orbán-féle pánikkormány az egyik utolsó független, kormánykritikus médiumot Magyarországon” – számolt be a politikus az ülésen történtekről.

Rónai Sándor hozzátette:

„a Demokratikus Koalíció minden fórumon és minden eszközzel ki fog állni a Klubrádió és a független hazai sajtó szereplői mellett itthon és Európában egyaránt. Mi, európai magyarok nem hagyhatjuk, hogy a fideszes hatalmi téboly megfossza hazánk polgárait az egyik legfontosabb állampolgári jogtól, a szabad, független és pártatlan tájékozódás jogától!”

Újabb egy hétig néma marad a 92,9

Mint arról beszámoltunk, a Klubrádió 2021. február 15-én azért volt kénytelen határozatlan időre beszüntetni műsorai terjesztését az egyetlen frekvenciáján, a Budapest FM 92,9 MHz-en, mivel az NMHH Médiatanács még tavaly szeptemberben elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a médiaszolgáltatási jogosultsága meghosszabbítására, majd a frekvencia hasznosítására kiírt pályázat sem ért a végére a szolgáltatási jogosultság lejáratának napjáig, így a rádió elől minden lehetséges út elzárult, hogy tovább használhassa a frekvenciáját, ráadásul az NMHH még tavaly ősszel lekapcsolta Magyarországon a DAB+ digitális rádiós sugárzást is, ami alternatívát jelenthetett volna a Klubrádió szempontjából.

A Klubrádió a mostani helyzetet netrádióként próbálja túlélni.

Klubrádió
Régi rádiók a Klubrádióban.

Az Európai Parlament is megvitatja a helyzetet

A Médiatanács időközben ugyan alakilag érvényesnek találta a Klubrádió rádiós pályázatát a 92,9 MHz-es rádiós pályázaton, de annak tartalmi kiértékelését hetek óta nem tűzi napirendjére.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa a Media1-nek nyilatkozva kedden rosszindulatot vélt felfedezni amögött, hogy a Médiatanács nem foglalkozik hetek óta a frekvencia kérdésével, ezzel több százezer hallgatót váratva, hogy tovább hallgathassák rádiójukat hagyományos rádiós készülékeikkel.

A Klubrádió elnémításának ügyével néhány napon belül az Európai Parlament is foglalkozni fog egy plenáris vita keretében.

A mostanáig a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt (EPP) korábban a Media1 érdeklődésére azt közölte, még nem alakította ki álláspontját az ügyben. A Fidesz levélben próbálta megmagyarázni a történteket a pártcsaládnak. Egy mai hír szerint azonban az EPP és a Fidesz között annyira megromlott mostanra a viszony, hogy az EPP és a Fidesz útjai különváltak egymástól.

A Klubrádió helyzetéről ITT találhatók írásaink.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások