fbpx
Kauzál Alexandra és Németh Sándor

„Fotós” pert nyert az Átlátszó Németh Sándor és lánya ellen

A lapot azért perelte be az ATV tulajdonosa és a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, valamint a lelkész lánya, Kauzál Alexandra, a Hit Rádió műsorvezetője, mert úgy vélték, a lap jogszerűtlenül közölte közös fotójukat.

Az elsőfokú bírósági ítélet szerint nem követett el jogsértést az Átlátszó, amikor az ATV-ben bekövetkezett tulajdonosi változásokról szóló „Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét” című cikkükben felhasználták Németh Sándor és Kauzál Alexandra képét – számol be a számára kedvező bírósági fejleményről az Átlátszó.

Az ATV tulajdonosa és a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és lánya azzal érveltek a bíróságon, hogy a lap által közzétett kép családtagokat ábrázol egy interjú szituációban, de szerintük az, hogy egy másik anyag illusztrációjaként a Facebookon, azaz a közösségi médiás felületen ők közzétették a képet, még nem jelenti az engedély nélküli további felhasználás lehetőségét. Úgy vélték, az Átlátszó megsértette a képmáshoz fűződő jogukat.

A felperesek azt kérték, az Átlátszó törölje a per alapjául szolgáló képet, és a jövőbeni felhasználását a bíróság tiltsa meg.

Az Átlátszó a perben az Emberi Jogok Európai Bíróságának a von Hannover v. Germany ügyben kifejtett szempontrendszerére támaszkodott, és azt állította, hogy ebben a konkrét esetben a kép felhasználása engedély nélkül is jogszerű.

A Fővárosi Törvényszék a lapnak kedvező döntést azzal indokolta, hogy a kép publikálása a cikk tárgyát képező közéleti vitához hozzájárul, mivel a kulcsszereplőket és azok egymáshoz való közvetlen viszonyát szemlélteti, valamint megállapította azt is, hogy a felperesek ismert közszereplőknek minősülnek. Továbbá kimondta a bíróság, hogy az ATV tulajdonosi hátterének a változása a közügyek közé tartozik.

A bíróság Németh Sándort és Kauzál Alexandrát 80 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte, de a lap várakozása az, hogy a per itt nem ér véget, vagyis jogorvoslat lehetséges a két felperes által.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: A bíróságon eltávolítani kért fotó
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások