fbpx
Az ATV rendkívüli logója a koronavírus járvány miatt

Egy ideje nem a Hit Gyülekezete az ATV többségi tulajdonosa

Egy pénteki cikk állítása szerint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének többségi tulajdonába került át a tévétársaság, és eközben kár érhette az egyházat. A csatorna és az egyház szerint ugyanakkor az egy éve bekövetkezett változástól érdemben semmi nem változott, és szerintük a jogszabályoknak megfelelő volt a tulajdonosi körben történt változás.

Az ATV volt többségi tulajdonosával, a Hit Gyülekezetével, illetve annak vezető lelkészével, Németh Sándorral több évtizede háborúzó Bartus László, az Amerikai Népszava szerzőjének (a Hit Gyülekezete volt tagjának) a Fesz lesz című könyvének állításai alapján az Átlátszó és a Magyar Hang ma, pénteken cikket közölt az ATV tulajdonosi hátteréről.

A cikk legfontosabb állítása, hogy egy többlépcsős folyamat részeként tavaly óta már nem a Németh Sándor vezette Hit Gyülekezete az ATV Zrt. többségi tulajdonosa, hanem Németh Sándor.

A cikk szerint a lelkész magánvagyont csinált az egyház tulajdonából.

Liechtensteni cégen keresztül lett tulajdonos Németh Sándor

Az Átlátszó és a Magyar Hang a Bartus könyvében szereplő nyomozásra építve, illetve azt tovább boncolgatva azt írja, hogy az ATV mögött először megjelent egy liechtensteini offshore cég, majd azután egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett. Majd miután a liechtensteni cég a többséget is megszerezte, a részvényeket átadta Németh Sándornak. Bartus, illetve a ma megjelent cikkek erről azt is állítják egyébként, hogy Németh Sándor megkárosíthatta ezzel az egyházat.  Az egyháznál ezt visszautasították.

A Magyar Hang és az Átlátszó közös cikke megemlíti, sőt drónok segítségével videóval is megmutatja, hogy Németh Sándornak pazar háza van Budapesten, majd feltették a kérdést, honnan van Németh Sándornak a nagy vagyona, illetve érdeklődtek arról, mekkora jövedelme volt az egyháztól az elmúlt 10 évben.

Németh Sándor, az ATV Zrt. többségi tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az ATV Vidám Vasárnap című műsorában korábban
Németh Sándor, az ATV Zrt. többségi tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az ATV Vidám Vasárnap című műsorában korábban

A Hit Gyülekezete már a cikk megjelenése előtt a honlapján azt reagálta, hogy az egyház állami pénzeiből nem került Németh Sándorhoz, így aztán a magánszférájába tartozik a neki juttatott jövedelem, és az újságírók „pártállami időket idézően” faggatóznak, hogy hangulatot keltsenek, illetve megpróbálnak beleavatkozni az egyházi autonómiába és zavart kelteni.

ATV: Nincs változás a tévé működésében, tartalmában

A Media1 megkereste az ügyben az ATV Zrt.-t is, ahonnan a következő közleményt kaptuk péntek délután a tulajdonosváltás kapcsán:

„Az ATV Zrt. a jogszabályoknak megfelelően működik és közvetett tulajdonosi körének részleges változására a jogszabályoknak megfelelően került sor, több mint egy évvel ezelőtt. A televízió tartalmában semmilyen érdemi változás nem történt. A tulajdonosváltozás nem csökkentette a Hit Gyülekezetének az ATV Zrt.-ben közvetetten fennálló tulajdoni részesedését. Az ATV Zrt. magáncég, tulajdonosi háttere eddig is közismert volt. Az ATV Zrt. a további vádaskodások esetén peres úton vesz elégtételt a jogsértésekkel szemben.”

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások