fbpx
Dull Szabolcs

Kitüntetést kap Dull Szabolcs, az Index elbocsátott főszerkesztője

A díjat odaítélő német szervezet egyúttal szolidaritását fejezi ki a lapot tavaly decembertől idén július közepéig irányító főszerkesztőnek.

Facebook-oldalán számolt be hétfőn este Dull Szabolcs, az Index.hu július 22-én elbocsátott főszerkesztője, hogy ő kapja idén az M100 elnevezésű médiadíjat.

A volt főszerkesztő azt írta,

megtisztelőnek érzi ezt a német díjat, amely véleménye szerint „egy egész szerkesztőségnek szól, amely kiállt egymásért és az elveiért. Köszönet nekik!”

A főszerkesztő megosztotta az m100potsdam.org erről szóló bejelentését is, amiből kiderül, hogy díj átadására szeptember 17-én, jövő héten csütörtökön kerül sor Potsdamban, a Raffael Hall of Potsdam’s Orangery Palace-ben.

Az elismerést Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa fogja átadni a menesztett főszerkesztőnek.

A díjról döntő grémium szolidaritását fejezte ki a 36 éves újságírónak, amiért a testület szerint az alapvető szabadságjogok érdekében fellépett a szerkesztőség autonómiájának védelméért a külső beavatkozási kísérlet ellen.

Dunja Mijatovic kijelentette, hogy bármikor, amikor az újságírói szabadság megsérül, egyúttal a demokrácia is erodálódik, épp ezért minden olyan esetben ki kell állni az olyan újságírókért mint amilyen Dull.

Dull Szabolcs tavaly decembertől idén július 22-ig volt az Index főszerkesztője. Elbocsátását követően az Index szinte teljes stábja, mintegy 90 fő távozott. Ezt követően tömegdemonstráció is volt Budapesten a médiaszabadságért.

Index.hu tüntetés, 2020.07.24.
Index.hu tüntetés, 2020.07.24. fotó: Bődey János és Huszti – Index.hu

25 ezren fizettek eddig a Telex létrejöttéért

A távozó indexesek közül néhányan azóta különböző lapoknál (Magyar Hang, HVG, Szabad Európa Magyarország, Gyártás Trend, 444.hu, Network4 online) elhelyezkedtek. A távozó indexesek közül sokan (egyelőre nem tudni, mennyien) Munk Veronika főszerkesztése (az Index egykori főszerkesztő-helyettese) irányításával új lap indítását tervezik Telex néven, amihez jelenleg olvasói adományokat gyűjtenek.

Távozó indexesek búcsúzkodnak 2020.08.31-én a szerkesztőség épülete előtt
Távozó indexesek búcsúzkodnak 2020.08.31-én a szerkesztőség épülete előtt. Fotó: Távozó indexesek

A Telex.hu közlése szerint múlt hét péntek óta eddig 25 ezren járultak hozzá a tervezett lapot működtető Van Másik Kft. büdzséjéhez.

Folyamatosan érkeznek az új munkatársak az Indexhez

Az Index megüresedett szerkesztőségébe a távozók helyére egyelőre mintegy 30 főt vettek fel. A stáb összetétele vegyes: érkezett olyan munkatárs, akinek a cége üzemeltette az orbanviktor.hu-t, de érkezett olyan is, aki korábban olyan lapoknál dolgozott mint a 168 Óra, a Magyar Narancs vagy épp a Nők Lapja.

A Media1 információi szerint folyamatosan érkeznek további új munkatársak is, ahogyan előző munkahelyükön letelik a felmondási idő. Épp tegnap derült ki például, hogy F. Tóth Benedek lesz az Index kultúra rovatának vezetője októbertől.

Tegnap más új nevek is megjelentek az Index impresszumában: F. Szabó Emese, Gáll Anna, Molnár Dávid, Vöő György, Szőcs László és Hercsel Adél is bekerült a stáblistába.

Az Index.hu stábját nagyjából 60 fősre, a korábbinál nagyjából egyharmaddal kisebbre tervezik.

Német államminiszter konzultált az Index volt vezetőivel

Néhány nappal ezelőtt egyébként videó-konferenciát tartott budapesti résztvevőkkel Michael Roth, Németország külügyi államminisztere az Index szerkesztőségének korábbi vezetőivel, Munk Veronikával és Dull Szabolccsal, valamint Urbán Ágnes médiaközgazdásszal, a Mérték Médiaelemző Műhely egyik vezetőjével, akikkel közösen tekintette át a magyar média helyzetét az államminiszter.

Erről fotókat is közzétett Németország budapesti nagykövetségének Facebook-oldala.

Az Index.hu-val összefüggő további anyagaink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Dull Szabolcs, az Index egykori főszerkesztője elhagyja az Index.hu épületét elbocsátást követően. Fotó: Huszti István
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások