fbpx
Klubrádió

12 nap múlva lejár a Klubrádió jogosultsága

Egyre kérdésesebb, hogy a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának február 14-i lejáratát követően, február 15-én is sugározhat-e az egyetlen még meglévő frekvenciáján, a Budapest FM 92,9 MHz-en, miután a Fidesz-KDNP nem vett részt az Országgyűlés hétfői ülésén, a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. pere pedig egyelőre szinte sehol sem tart a Médiatanács ellen, így a frekvenciapályázat várhatóan el fog húzódni.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Bár mint arról a Media1 beszámolt, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület visszavonta bírósági fellebbezését és ezzel elfogadta, hogy kikerül a Budapest FM 92,9 MHz újrahasznosítására irányuló médiatanácsi pályázatból, ugyanezt nem tette meg a másik pályázó, a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., mely a Fővárosi Törvényszékhez fordult a pályázati eljárásból való kizárása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen.

Ráadásul mint azt a Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatóságától hivatalosan is megtudta, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. bírósági pere még el sem indult, így abban ítélet vagy végzés  még nem született, legalábbis ezt közölte az NMHH érdeklődésünkre. Mindez azt jelenti, hogy a dr. Biró Balázs ügyvéd által tavaly létrehozott kormányközeli kft. jogorvoslata miatt továbbra is szünetel a 92,9-es frekvencia pályáztatása, ahol a Klubrádiónak esélye lehetett volna visszaszerezni az általa az elmúlt években használt frekvenciát.

Pályázati eljárásra azért volt szükség, mivel a Médiatanács még tavaly szeptemberben elutasította a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét arra való hivatkozással, hogy a rádió a működése során néhány évvel ezelőtt kétszer is hiányosan küldött be két kimutatást a médiahatósághoz a műsoraival kapcsolatban. A Klubrádió szerint a Médiatanács döntése túlzó, ezek szoftverhibából adódó apróbb hibák voltak, nem lenne indokolt emiatt elvenni a jogosultságot és elnémítani emiatt egy rádiót, pláne mivel másokkal nem minden esetben volt ilyen szigorú a grémium hasonló esetekben. A Klubrádió a jogosultság meghosszabbításának elutasítása ellen bírósághoz fordult, és ott a következő, második tárgyalási nap (és várhatóan az ítélet) február 9-én, a rádió jogosultságának február 14-i lejárata előtt 5 nappal várható. A Klubrádió azonnali bírói jogvédelmet is kért az első tárgyalási nap előtt, melynek lényege az, hogy amíg a pereskedés a hosszabbítás kapcsán jogerősen le nem zárul, a rádió az eddigi szerződéses feltételekkel tovább használhassa a frekvenciát.

Az már kijelenthető, hogy  Klubrádió által már csak február 14-ig, azaz mától már csak 12 napon át használható frekvencia pályázati eljárása nagyon nagy eséllyel nem tud lezárulni a Klubrádió jogosultságának lejáratáig, és ha a bíróság nem segíti a Klubrádiót azzal, hogy a kért módon azonnali jogvédelmet biztosít számára, akkor le kell kapcsolni a sugárzást az FM-en.

Az ellenzék ugyan megpróbálkozott azzal, hogy összehívta a tegnapi napra az Országgyűlést és a kormánypártokat felszólította, hogy segítsen korrigálni a médiatörvényt, ám a Fidesz-KDNP képviselői nem vettek részt az ülésen, így az Országgyűlés határozatképtelennek bizonyult. Az ellenzék tehát, ahogyan arra előzetesen is számítani lehetett, másodjára sem tudta elérni, hogy a Fidesz megváltoztassa a médiatörvényt, és lehetővé tegye, hogy ideiglenes frekvenciajogosultsághoz folyamodhassanak azok a médiaszolgáltatók, akik hasonló helyzetben vannak, mint a Klubrádió, vagyis akiknek az első ciklusukban van a médiaszolgáltatási jogosultsága, nem kapnak hosszabbítást, a frekvenciapályázat pedig nem zárul le a jogosultság lejáratáig.

Mivel a parlamenti út is megakadt, a Klubrádió egyetlen esélye a február 15-i FM-sugárzásra az lehet, ha a bíróság számára kedvező döntést hoz február 9-én az azonnali jogvédelem kapcsán. Hogy a Klubrádió végül megkapja-e az azonnali bírói jogvédelmet, egyúttal arról való döntés is lesz, hogy internetrádióként kell-e túlélőidőszakot tartaniuk, vagy legalább átmenetileg, a pályázati eljárás végéig, illetve a médiaszolgáltatási jogosultság elutasításával kapcsolatos perük jogerős lezárultáig tovább használhatják-e a frekvenciát. Korábban egyébként ilyen jogvédelmet a Fővárosi Törvényszék a kormányközeli (akkoriban Andy Vajna kormánybiztoshoz tartozó) Rádió 1 tihanyi helyi partnere, a Life Essence Kft. számára biztosított, amikor 2018-ban ők kerültek sok szempontból hasonló helyzetbe és kezdtek pereskedni a Médiatanáccsal. Akkor a Life Essence megkapta az azonnali jogvédelmet és tovább üzemelhetett a rádió egy ideig, amíg a pereskedésük jogerősen le nem zárult a grémiummal.

A Klubrádió egyébként továbbra is internetrádiós tréningeket tart hallgatóinak arra az esetre, ha nem sikerülne tovább üzemelniük a frekvencián február 15-től. Az internetrádiózásra való átállással azonban várhatóan hallgatóik egy részét elveszítenék, mivel célcsoportjuk egy része idegenkedik ettől a fajta megoldástól.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Régi rádiók a Klubrádió épületében és néhány emlék a régi klubrádiós frekvenciákról.
Szóljon hozzá!