fbpx
Demeter Szilárd

Napokig elhallgatta Demeter Szilárd gázkamrás botrányát az MTI és a hirado.hu

Bár hatalmas botrányt okozott az elmúlt napokban, hogy Demeter Szilárd, az állami fenntartású Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította, Európát pedig Soros gázkamrájának nevezte egy, a kormánypárti Origón megjelent, többek által antiszemitának minősített írásban, a történtekről napokon át vonakodott beszámolni a magyar közszolgálati média.

Aki a Magyar Távirati Iroda (MTI) hírei között szeretett volna tájékozódni Demeter Szilárd, a PIM igazgatójának napok óta a közéletet lázban tartó ügyéről, az egészen hétfő délutánig nem talált a botránnyal kapcsolatos szerkesztőségi tartalmat az állami hírügynökség oldalán, és aligha járt sikerrel a Hirado.hu-n sem – erről a Magyar Hang írt képekkel is illusztrálva a hír elhallgatását. Miután az ellenzék ezt szóba hozta a parlamentben, ma, hétfőn 14:37-kor végül bekerült egy olyan parlamenti beszámoló a MTI hírszolgáltatásába (a címe: „OGY – Krónika 2. rész (napirend előtt: frakciók, miniszteri viszonválasz)”, mely már megemlíti Demeter Szilárdot. Ezek alapján az alábbit tudhatják meg az olvasók:

„A DK szerint Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját le kellene váltania kormánynak, mert ha nem teszi, akkor közösséget vállal »egy antiszemitával, egy nyílt nácival«”.

Az viszont érdemben nem derül ki a hírből, mi okozza a botrányt, vagyis miért is kritizálja az ellenzék az állami fenntartású múzeum igazgatóját, csak az, hogy a holokauszt áldozatait sértő tartalmat tett közzé.

Míg a magyar közmédia ingerküszöbét ezek szerint nem ütötte meg a hír, addig olyan külföldi oldalakét mint a Reuters, vagy a Die Presse igen.

Eközben egyre többen állnak ki amellett, hogy Demeternek távoznia kell posztjáról. Bajnai Gordon volt miniszterelnök Orbán Viktornak írta, hogy ha a PIM vezetője a helyén maradhat, az szégyenkezésre ad okot, azóta pedig távozásra szólította fel Demetert Karácsony Gergely főpolgármester is. Az I. kerület polgármestere jelezte, szerződést bontanak a PIM-mel.

Demeter írása felháborította az izraeli, illetve az amerikai nagykövetséget is, akárcsak a hazai zsidóság szervezeteit.

A Fiatal Írók Szövetsége is megszólalt az ügyben. Közösségi oldalukon ezt írták:

„Mélyen elítélünk minden olyan megnyilatkozást, amely történelmi traumákat relativizál és használ fel hamis és gyűlöletkeltő aktuálpolitikai kommunikációs célokra, egyes emberek vagy embercsoportok ellen irányul, őket emberi méltóságukban megsérti és megalázza. Ha valaki ezt íróként és irodalmárként teszi, a nyelvről való reflektált gondolkodás teljes birtokában, arra nincs és nem is lehet semmilyen mentség.”

Demeter Szilárdtól a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei is elhatárolódtak, a kormány azonban továbbra sem hajlandó meneszteni őt.

A Facebook egyébként több napos eltiltást adott Demeternek az írása antiszemita jellege miatt, mire ő azt közölte, törli az oldalát. Demeter az írását „visszavonta” és elismerte, hogy hibázott.

A közmédia kapcsán más furcsaságokról is beszámoltunk ma. Szexista módon számoltak be például Joe Biden leendő amerikai elnök kommunikációs csapatának összetételéről.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Demeter Szilárd, a PIM vezetője az M5 műsorában. Forrás: YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások