Metropol hirdetőoszlop

Budapesti városháza: engedély nélkül terjesztik a Metropol című napilapot a főváros közterületein

A Lokál megszűnését követően létrejött új kormánypárti napilapnak, a Metropolnak a versenytárs Pesti Hírlappal ellentétben nincs semmiféle közterület-használati engedélye, nem fizet a terület használatáért, mégis rikkancsokkal osztogatják az újságot, ezért valóban intézkedtek a lap terjesztőivel szemben a közterület-felügyelők, de kényszerítő eszközök tényleges használatára nem került sor – tudta meg a Media1 a Főpolgármesteri Hivataltól.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról tegnap a Media1 már beszámolt, „Támadás a sajtószabadság ellen” címmel videót tett közzé a kormányközeli Mediaworks / KESMA érdekeltségébe tartozó Metropol kedden arról, amint közterület-felügyelők ellenőrzik a Lokál című napilap átalakításából létrejött ingyenes napilap terjesztőit Budapest néhány pontján. A Metropol, ahogy a videó címe is utalt rá, sérelmezte az ellenőrök fellépését, és azt állította, hogy

„a rendszerváltás óta példátlan módon fizikai erővel akadályozzák”

a sajtótermék terjesztését.

A Metropol írása szerint már egy hete így, a cikk szerint gumibottal és bilinccsel, más kényszerítő eszközökkel akadályozzák a lap terjesztését.

A Media1 még kedden megkereste a Fővárosi Önkormányzatot és a Mediaworks Hungary Zrt. sajtóirodáját is az ügyben. Utóbbitól azt kérdeztük, van-e birtokukban közterület-használati engedély, de tegnap óta nem reagáltak írásos megkeresésünkre. A Fővárosi Önkormányzat viszont mára reagált kérdésünkre: részletes válaszuk a lenti videó után olvasható.

Városháza: a Metropol nem kapott közterület-használati engedélyt

A Fővárosi Önkormányzatnál Rényi Ádám kommunikációs igazgató elmondta: a Metropol jelenleg nem rendelkezik közterület-használati engedéllyel, egy beadványuk pedig jelenleg elbírálás alatt áll.

Vagyis a városháza szerint illegálisan terjesztik az újságot.

Rényi hozzátette, nem történt fizikai erőszak a rikkancsokkal szemben, a videókon sem látszik fizikai fellépés, mindössze az, ahogy a városháza szerint illegális terjesztők adatait a hatóság munkatársai rögzítik az illegális közterület-használattal összefüggő bírságok kiszabásához.

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: az ellenőrök hatósági személynek minősülnek, ezért van náluk a jogszabályi felhatalmazás alapján gumibot és könnygáz, de ezek tényleges alkalmazására nem került sor, ezeket testük oldalán viselik.

Szerinte komolytalan ezen eszközök jelenlétét sérelmezni, hiszen például egy rendőrségi igazoltatás esetében is hasonló módon jelen vannak ilyen eszközök, mégsem beszél senki egy rendőri igazoltatás után arról, hogy ilyen eszközökkel léptek fel a rendőrök.

Rényi Ádám, a Főpolgármesteri Hivatal idén januárban kinevezett kommunikációs igazgatója
Rényi Ádám, a Főpolgármesteri Hivatal idén januárban kinevezett kommunikációs igazgatója

A közterület-használatot szabályozó rendelet jelenleg is hatályban van

Rényi arról az új (a Fővárosi Közgyűlés által ősszel elfogadott és a Pesti Hírlap tulajdonosa által is bírált) fővárosi közterület-használati rendeletről szólva, amelyet a kormányhivatal a minap jogsértőnek talált, azt mondta: a kormányhivatal valóban nem megfelelőnek találta az új közterület-használati rendeletet, de ez nem jelenti azt, hogy a rendelet automatikusan megsemmisült volna, hanem azt, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek meg kell vizsgálnia a kifogásokat.

Hozzátette: a Közgyűlés akár úgy is dönthet, hogy a rendeletet hatályban hagyja, és a rendelet törvényességét ezután a Kúria fogja megvizsgálni. Jelenleg a rendelet betartása tehát mindenképpen kötelező, a hatóság pedig jogosan ellenőrzi ezt – mondta a kommunikációs igazgató.

Metropol újságot olvas egy utas a metrón
Metropol újságot olvas egy utas a metrón szeptemberben. Fotó: Ladányi András / Media1

Azt is mondta, azt a rendeletváltoztatást, amelynek értelmében a közterületen terjesztett ingyenes napilapok terjesztői a főváros rendelkezésére átadott oldalakkal, köztájékoztatásra biztosítanak felület a főváros számára a közterület használata fejében, csak az ősszel fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, a Metropol közterület-használati engedélyére vonatkozó kérelmet azonban már előbb be kellett volna nyújtani, hiszen a napilapot szeptember óta terjesztik Budapesten, de a Metropol a korábbi rendelet szerinti engedélyt sem tud felmutatni, annak terjesztése tehát már korábban is jogsértő volt.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánk itt található. Facebook-oldalunk itt érhető el.

Borító: Metropol hirdetőoszlop Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!