fbpx
Részlet a Metropol című napilapból

Közterületesek ellenőrzik a Metropol terjesztőit Budapesten

A Metropol ezt a sajtószabadság elleni támadásnak tartja. Úgy tudjuk, a közterületesek megjelenésének oka, hogy a Mediaworks kiadó nem rendelkezik a terjesztéshez szükséges közterület-használati engedélyekkel.

Támadás a sajtószabadság ellen címmel videót tett közzé a kormányközeli Mediaworks / KESMA érdekeltségébe tartozó Metropol kedden arról, amint közterület-felügyelők ellenőrzik a Lokál című napilap átalakításából létrejött ingyenes napilap terjesztőit Budapest néhány pontján. A Metropol, ahogy a videó címe is utalt rá, sérelmezi az ellenőrök fellépését, és azt állította, hogy

„a rendszerváltás óta példátlan módon fizikai erővel akadályozzák”

a sajtótermék terjesztését.

A Metropol írása szerint már egy hete így, a cikk szerint gumibottal és bilinccsel, valamint más kényszerítő eszközökkel akadályozzák a lap terjesztését.  A közzétett videóban ugyanakkor az látszik, hogy bár ezen eszközök a közterület-felügyelőkön vannak, használatukra azonban nem kerül sor, amint felírják a terjesztők adatait.

Az ellenőrök a közterület-használati engedélyt kérik

A Media1 több iparági forrásból úgy értesült, hogy a Metropol terjesztése során azt ellenőrzik, hogy a terjesztők rendelkeznek-e érvényes közterület-használati engedéllyel. Több forrásunk is úgy tudja, hogy a versenytárs Pesti Hírlappal ellentétben a Mediaworks nem szerezte be a Metropol számára a közterület-használathoz szükséges kötelező engedélyt Budapest vezetésétől.

A Media1 megkereste az ügyben a Fővárosi Önkormányzatot hivatalos válaszokért is, ahol a kommunikációs igazgató szerda délelőttre ígért részletes választ lapunk kérdéseire. (A válasz végül szerdán meg is érkezett, ebben megerősítették értesülésünket az engedély hiányával kapcsolatban, illetve hangsúlyozták, hogy nem került sor kényszerítő eszközök használatára – lásd részletesen itt.)

Az elmúlt hetekben vita robbant ki az idén ősszel megváltoztatott fővárosi közterület-használati rendelet kapcsán. Mint arról a Media1 is beszámolt, a rendeletet a kormányhivatal jogsértőnek minősítette, de a rendelet jelenleg még hatályban van.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánk itt található. Facebook-oldalunk itt érhető el.

Jogsértőnek találta a kormányhivatal a Fővárosi Közgyűlés ingyenes lapokra vonatkozó rendelkezését

borító: Részlet a Metropol című napilapból Fotó: olvasónktól
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások