fbpx
Metropol újságot olvas egy utas a metrón

Jogsértőnek találta a kormányhivatal a Fővárosi Közgyűlés ingyenes lapokra vonatkozó rendelkezését

A rendelet tartalmát két érintett lap, a Pesti Hírlap és a Metropol tulajdonosa is kifogásolta.

A Fővárosi Közgyűlés által korábban elfogadott rendelet szerint Budapest közterületein csak akkor lehetséges ingyenes újságot osztani, ha annak egyes számaiban legalább négy oldalon a Fővárosi Önkormányzat által közölt közérdekű információ megjelenik.

A rendelet a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti. A rendelkezést korábban az érintett lapok tulajdonosai, valamint a Magyar Újságírók Közössége elnöke is élesen bírálta.

A Metropolt tulajdonló Mediaworks nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezte, hogy nem tesz eleget a négy oldal rendelkezésre bocsátásának és továbbra is kérik, hogy engedélyezzék számukra a közterület használatot újságtartók elhelyezésére. Ők fordultak október 2-án a kormányhivatalhoz is törvényességi felülvizsgálatot kérve, amire a kormányhivatal azt reagálta, hogy elvégezték a rendeletre vonatkozó felülvizsgálatot és a jogsértő helyzet mielőbbi megszüntetése érdekében törvényességi felhívást bocsátottak ki – írja a Magyar Nemzet.

Pesti Hírlapot terjeszt egy rikkancs Budapesten
Pesti Hírlapot terjeszt egy rikkancs Budapesten korábban. Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa korábban azt nyilatkozta, szerinte elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában hasonló igényeket támasszanak az ingyenes lapokkal kapcsolatban. Kifejtette, hogy a lap négy oldallal való bővítése olyan nagy összeg lenne, amit nem tudnának kigazdálkodni. Azt is hozzátette, hogy elképzelni sem tudja, hogy a főváros ne a szólásszabadság támogatója legyen. Véleménye szerint félreértésről lehet szó, ezért jogászokkal vizsgálták a lehetséges megoldásokat.

Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke pedig azt mondta, a rendelet életbelépése a sajtószabadságba történő beavatkozási kísérletnek minősülhetne. Véleménye szerint szakmailag megalapozatlan javaslatról van szó, illetve politikai hisztériakeltésről.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke korábban a Médiapiacnak azt mondta, azt tudja jogsértő mozzanatként elképzelni a kiíró részéről, ha az diszkriminatív feltételt szab meg. Szerinte „nem kötelező” közterületen lapot terjeszteni, azonban a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára követelje, mivel a közösségi közlekedés helyszínein rendkívül nagy versenyelőnyt jelent a nagy forgalom.

Közterületesek ellenőrzik a Metropol terjesztőit Budapesten

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Metropol újságot olvas egy utas a metrón. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások